fbpx
bórax bórsav veszélyes káros anyag

Bórax, bórsav – két ökonak gondolt káros anyag

Bórax/borax és bórsav – mindkét hatóanyag úgy él a köztudatban, mint környezet- és egészségbarát tisztítószer. Gyakran bio, öko kozmetikumokat, tisztítószereket forgalmazó boltok, webáruházak is zöld termékként reklámozzák azokat a termékeiket, amelyekben bórax vagy bórsav van. Pedig mindkét vegyületnek számos egészségügyi kockázata van, mindkét anyag szerepel is az Európai Uniós különös aggodalomra okot adó anyagok listáján. Előbb-utóbb mindkettő használatát korlátozni kellene. Simon Gergely környezetkémikus írása.

Bórax

A bórax avagy borax – hivatalosan sodium borate/nátrium-borát, disodium tetraborate/dinátrium-tetraborát – vízben jól oldódó, fehér kristályos por. A bóraxot többek között peszticidként, azaz növényvédő szerként használják, hogy elpusztítson élő szervezeteket – így rovarokat, gombákat és növényeket is. A mindennapokban leginkább tisztítószerekben, gyógyhatású készítményekben, krémekben vagy esetleg varrás során találkozhatunk vele, de bizonyos ragacsos játékokban, például a gyerekjátékként közkedvelt slime-ban is jelen lehet. (Hogy a bórax milyen veszélyeket okoz a slime-ban, arról korábban itt írtunk.)

A tisztítószerekben, kozmetikumokban található bóraxról nem mindig kapunk kielégítő információt. A kozmetikumokon a szabályozás szerint rajta kell legyen a címkén, a tisztítószereknél viszont kevésbé szigorú az előírás: az internetről letölthető biztonsági adatlapon szerepel, ha eléri az 1 százalékot a termékben a bórax koncentrációja.

Lenyelve mérgező, károsíthatja a termékenységet

A bóraxnak többféle egészségügyi kockázata van. Rövid távon is káros hatású, de többféle hosszútávú hatása is ismert.

 • Bőr- és szem irritáló, és belélegezve is ingerli a légutakat.
 • Lenyelve mérgező, különösen kisgyermekek számára jelent kockázatot, ha a szájukba került bóraxot tartalmazó termék.
 • A bórax továbbá szerepel a REACH, az EU vegyi anyag szabályozás szerinti különös aggodalomra okot adó anyag listáján, mint lehetséges szaporodási képességeket károsító (1B) anyag. A következő R (Risk) mondatok vonatkoznak rá: 1. A fertilitást (fogamzóképességet vagy nemzőképességet) károsíthatja, 2. A születendő gyermekre ártalmas lehet. A bórax feltételezhetően károsíthatja az emberi hormonrendszert, különösen a férfiak szaporodási képességeit befolyásolhatja károsan. Az USA-ban működő hatóság, az EPA szerint bár a nők szaporodási rendszerébe kevésbé avatkozik be a bórax, a kitettség mégis összefüggésbe hozható az alacsonyabb fertilitással.

2020 őszén a Nemzeti Népegészségügyi Központ is kiadott egy tájékoztatót a bórax veszélyeiről. Ebben bemutatták, hogy ezen kockázatos anyag rovarirtószereken túl gyakran megtalálható a bio-nak hirdetett tisztítószerekben és gyerekjátékokban is. Az akut mérgező hatásokon túl felhívják a figyelmet arra, hogy a bórax bizonyítottan károsíthatja a termékenységet, terhesség esetén pedig a születendő gyermeket is, ami miatt egy meghatározott koncentráció felett az Európai Unió 2012 óta tiltja az anyag forgalmazását és felhasználását a lakosság számára.

A hatóság tíz esetben indított eljárást bórax, illetve bórax tartalmú termék illegális forgalmazása miatt. A bórax a hazánkban elérhető kozmetikai termékek közül jellemzően bőrápoló krémekben, illetve időnként dezodorokban található meg.

13 hormonhatású anyag a lakásban – hogyan kerülhetjük el?

A bórsav

Sok tekintetben hasonló jellegű vegyület, mint a bórax. A vízben tökéletesen oldódó bórsavat is használják tisztálkodó szerekben, de fertőtlenítőszerként, rovarölőként és számos ipari folyamatban a pirotechnikától az atomerőművekig.

A bórsav ugyan “csak” 2-es kategóriás szaporodási képességeket károsító anyag az EU-s besorolás szerint, de ugyanazon R-mondatok vonatkoznak rá, mint a bóraxra: 1. A fertilitást (fogamzóképességet vagy nemzőképességet) károsíthatja, 2. A születendő gyermekre ártalmas lehet.

 • Ismert állatkísérletekből, hogy hosszú távú bórsav kitettség károsítja a vesét és károsítja a magzatot is.
 • A kozmetikai ipar elismeri, hogy a nátrium-borát és a bórsav nem biztonságos csecsemők, illetve sérült bőr esetén – ahol felszívódhat.
 • Az EU be is tiltotta gyermekek számára készülő termékekben, és szerepel az EU vegyi anyag szabályozás szerinti különös aggodalomra okot adó anyagok listáján mint szaporodási képességeket károsító anyag.  Az uniós vegyi anyag rendelet, a REACH alapján fel kell tüntetni a biztonsági adatlapon, ha egy termék “Akár 1% bórsavat is tartalmazhat” (REACH-Reg No. 01-2119486683-25).
 • A bóraxhoz hasonlóan a bórsav is károsíthatja az emberi hormonrendszert, a férfiak szaporodási képességeit. Bórsavat gyártó üzemben dolgozó férfiak esetében nagyobb az esélye a csökkent spermaszámnak és csökkenő libidónak.
 • Az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA jelentése szerint folyamatos kitettség bóraxnak és bórsavnak here atrófiát (méret csökkenést) okoz állatoknál.

Sajnos a bórsav is számos hazai boltban elérhető termékben megtalálható, például kontaktlencse folyadékokban, a Visine szemcseppben, arctisztitó tonikban, samponokban, krémekben is, sőt a Henkel folyékony mosószerei biztonsági adatlapján is szerepel a bórsav tartalom. Emellett bórsavat tartalmaz számos gyógyszer és gyógyhatású készítmény is.

Takarítás és egészség: 5 ok, hogy EU ökocímkés tisztítószert használj

Kivonásra várva

Az uniós vegyi anyag előírások alapján és az egészségügyi szempontok szerint is nagyon időszerű lenne ezen anyagok kivonása. Ezzel szemben sok termék esetén csak a biztonsági adatlap megszerzésével és bogarászásával tudhatjuk meg, hogy a termékünkben jelen vannak-e ezek a problémás anyagok.

Különösen problémás, hogy számos öko/bio/natúr terméknek jelölt női bőr és hajápoló készítményben megtalálható, sőt, ökoboltok, bloggerek önmagában is ajánlják

pedig ezen anyagok különös kockázatot jelentenek a születendő gyermekre nézve. Időszerű lenne a bórax és a bórsav tilalma a lakosság számára hozzáférhető termékekben.

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

780
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


543
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás