| Perényi Zsófia
Boldog malac és levendula
Az Isztriai-félszigetről tudósít a TVE: hogyan születik meg a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma egy turistaparadicsomban.
Nincs könnyű dolga azoknak a lelkes aktivistának, akik Horvátországban azért dolgoznak, hogy minél több gazdálkodó kezdjen a közösségi mezőgazdálkodás elvei szerint termelni.
A mezőgazdálkodás már nem olyan népszerű, hiszen az Isztrián a nehéz fizikai munka helyett egyre többen a turizmusból remélik a megélhetésüket. A tengerpartokhoz közeli területeken ráadásul nehéz termelni. Így azok a fogyasztók sincsenek könnyű helyzetben, akik vegyszermentes zöldségeket vásárolnának helyi közösségeken keresztül.
A TVE Pulában működő partnerszervezetének köszönhetően olyan gazdaságokba jutottunk el, amelyeket már megcsapott a közösségi mezőgazdálkodás szele.
Emir Komić családja mellett gazdaságára legbüszkébb. Vodnanjban az Isztriai-félszigetre jellemző gyógynövényeket termeszt (levendula, zsálya és rozmaring), amelyekből különleges natúrkozmetikumokat állít elő. Ezeket a krémeket és oldatokat jellemzően helyi közösségeken és termelői piacokon keresztül tudja értékesíteni.
A horvát talajhoz szokott levendulákból 20 évig nyerhető ki a gyógyhatású olaj. Emir elárulta nekünk, hogy egyik titka a különleges köves talaj, hiszen a levendulást nem kell locsolni, a gyógynövények az éjszaka során lehűlt kövek hővesztésének köszönhetően tudják felvenni a vizet.A gyógynövények virágaiból méhcsaládok gyűjtik a mézet.
Az Isztriai-félsziget keleti részén lévő gazdaságban két ló és néhány vietnámi malac köszöntött minket. A Drijade gazdaságban élő lovak, szamarak, malacok, kutyák, macskák, tyúkok és libák szabadon mozognak a gazdaságban, mert az őket gondozó gazdasszony hisz abban, hogy az állatok nem alárendelt lények. A gazdaság bevételét a 69 kecske tejéből előállított termékek adják.
Az állatok annyira jól érzik magunkat, hogy a sziesztázó malacot az sem zavarta, hogy elsétáltunk mellette.
A közelben lévő közösségi gazdaságok tagjai nem csak a finom kecsketej joghurtot kedvelték meg, hanem a gazdaságot is. Hétvégenként sokan jönnek ki családjukkal az állatokat simogatni, és ha kell, tesznek is a gazdaságért. Van, aki becsatlakozik a gazdaság körüli munkákba, de a kecskék istállóját is egy közös gyűjtés segítségével tudták felújítani.
Damir Janušić az egyik első horvát biogazda, aki belevágott a közösségi értékesítésbe. Jelenleg 15 családnak szállít hetente zöldségdobozokat, amelyben sok-sok különlegesség található, hiszen Damir elkötelezett híve annak, hogy minél többféle (és lehetőleg helyi) zöldséget termesszen.
A család terve, hogy az agroturizmus irányába is elvigyék a gazdaságot. Megmutatták nekünk az épp épülő közösségi konyhát és vendégházat is. A horvát adminisztráció ugyan megnehezíti a vállalkozás beindítását, mert nehéz építési engedélyt szerezni a gazdaság területén tervezett épületeknek, de most abban bíznak, hogy a fából készült mobilházak áthidaló megoldást jelenthetnek.
A látogatók nagy érdeklődéssel fogadták, amikor Damir megmutatta biodohány növényeit. Később kiderült, hogy a gazda nem dohányzik, a dohánylevelek viszont nagyszerű fegyvernek bizonyulnak a kártevőkkel szembeni harcban.
Fotók: Sara Meißner
A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.