fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

BK Rot, a zöld és szociális komposzt biznisz

| Tudatos Vásárló

Egy egyedi üzleti modell, amelyben komposztot termelnek, valamint közösséget és munkahelyet hoznak létre Brooklyn egy lepukkant városrészében.

Az amerikai Bushwick-ben a 31,4 %-os a szegénységi ráta (míg a nemzeti átlag 15,8 %), a lakosság 65,4 %-a spanyol ajkú, és  37%-a külföldi származású. Itt hozta létre Sandy Nurse és Renee Peperone 2013 nyarán a BK Rot komposztközösséget.

Sandy egy helyi lakos, aki korábban egy étterem futára volt, és a megrendeléseket kerékpáron szállította ki. Innen jött az ötlet, hogy kerékpárral lehetne begyűjteni a komposztálható ételmaradékot. A program létrehozásával az volt a célja, hogy helyi fiataloknak munkát teremtsen, elfogadható fizetéssel, amely az adott környéken igen ritka. Renee helyi aktivista és „komposztguru”, aki a szakmai tudását és lelkesedését hozta az úttörő vállalkozásba.

 

Az induláskor hét háztartás csatakozott hozzájuk, és egy kerékpárral gyűjtötték be a komposztálható hulladékot. Ma már több mint 40 helyi háztartással dolgoznak együtt, akik havi 15 dollárt fizetnek a tagságért. Ezért cserébe a BK Rot munkatársai hetente egyszer begyűjti tőlük a komposztálható hulladékot, előre kiosztott gyűjtő zacskóban. Ezen felül minden tag kap egy adag érett komposztot is szezononként egy alkalommal.

Van lehetőség arra is, hogy lakóházanként 4, 6 vagy akár több család is becsatlakozzon, és az ő komposztjukat kedvezményes áron viszik el. A BK Rot együttműködik a helyi The Bushwick Food Coop nevű bevásárló közösséggel is, ahol szintén le lehet adni komposztálható hulladékot 3 dollár támogatás fejében.

 

 

Sandy és Renee célja az, hogy idővel átadják az egész irányítást a fiataloknak. A legidősebb munkatársuk most 20 éves a legfiatalabb 16 éves.  Gabrielle 16 éves, ő a komposztálásért felel. Van két biciklis futáruk, akik a szállításért és begyűjtésért felelnek Trevor (20)  és Victor (17), és egy lány (19), aki a működtetést koordinálja. Ők átlagosan 3-10 órát dolgoznak hetente. Jelenleg két helyen üzemeltetnek komposztálót. Az  egyik egy  közösségi kertben található, míg a másik Know Waste Land nevű helyen, amelyet a BK Rot  2 év lobbizás után a várostól kapott meg a közösségi programjához.

Sandy és Renee célja egy olyan komposzt közösségi modell kidolgozása volt, amit mások is könnyen adaptálhatnak. A bushwicki viszonyokhoz igazodva nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy helyi, színes bőrű fiatalokat alkalmazzanak, és hosszú távon egy közösségi helyet alakítsanak ki.  A városrész nagy változásokon megy át, egyre több a fejlesztés, és az ingatlan tulajdonosok gyakran szólítják fel még a régi bérlőiket is távozásra. Ilyen környezetben felértékelődik a közösségi tér és a közösség szerepe.

 

 

A BK Rot nagyszerű példa egy globális probléma helyi kezelésére, hiszen zöld munkahelyet hoz létre fiatalok számára, növeli a helyiek környezettudatosságát és komposztálási ismereteit, emellett közösségi teret hoz létre. A BK Rot mindössze 4 helyi fiatalt foglalkoztat, de a kezdeményezés az egész városrészben ismert már. Komposztjukat a helyi közösségi kertekben is használják, és különböző kiszerelésben is megrendelhető.

 

Forrás: Yes Magazine, BK Rot

Képek: BK Rot

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok