fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Indul az #ÖkoTakarítás hónapja!

Indul az Ökotakarítá hónapja a Tudatos Vásárlókkal

Bizonyítsuk be együtt, hogy nem kizárólag erős vegyszerekkel lehet otthonunk higiénikus és biztonságos. Az #ÖkoTakarítás hónapja alatt szeptember 19-étől számtalan lehetőséget kínálunk arra, hogy természetes és környezetkímélő takarítási megoldásokat próbálj ki.

A reklámok hosszú évtizedek óta sulykolják belénk, hogy tisztítószerek garmadájára van szükségünk, minden felületre, minden helyiségbe. Ezek többsége azonban kockázatot jelent az emberi és károsíthatja a vízi élővilágot és a környezetet. Tudják ezt fogyasztóként is. A magyarok 88%-a aggódik a termékekben lévő vegyi anyagok egészségi, 87%-uk pedig a környezeti hatásuk miatt. Nem véletlenül.

A vegyi anyagok mindennapi és fokozott használata kockázatos az egészségre, ráadásul a vegyianyag szennyezés súlyosbítja a globális környezeti kríziseket, például a klímaváltozást, az ökoszisztémák károsodását és a biodiverzitás csökkenését.  Az egészségi és környezeti kockázatok csökkentésének két lehetséges módja: a háztartási vegyszerhasználat csökkentése és váltás a hiteles, harmadik fél által minősített környezetbarát termékekre.

Ezekben a változásokban segítünk a 2021. szeptember 19. és október 19. között zajló #ÖkoTakarítás hónapján.

Mit próbálhatsz ki?

Az #ÖkoTakarítás hónapja alatt különböző nehézségű kihívásokat kínálunk.

  1. Vágj bele velünk egy Öko-mosás kihívásba! Moss egy hónapig minősített ökomosószerrel, hagyd el az öblítőt vagy használj saját készítésű mosószert!  
  2. Közös levéllel üzenjünk a nagy áruházláncoknak: nagyobb polcrészt és jobb láthatóságot akarunk a minősített ökoszereknek!
  3. Csatlakozz az októberben induló Tiszta otthon ÖkoKörök egyikéhez, hogy csapatban, egymást támogatva sajátíts el háztartás-zöldítő praktikákat!
  4. Állj át a csomagolásmentes tisztítószer vásárlásra, ebben segítünk vadonatúj térképünkkel, amely megmutatja, hol tudsz a közeledben csomagolásmentesen tisztítószert vásárolni.
  5. Töltsd le és próbáld ki a Tudatos Vásárlók applikációt, ami segít eligazodni a tisztítószerek rengetegében.

Moss káros vegyszerek nélkül: újra itt az Öko-mosás kihívás

Újabb bizonyítékokkal készülünk 

Mára megdőlt az a tévhit, hogy az öko-tisztítóanyagok nem hatékonyak. Az általunk végzett tesztek sora bizonyítja, hogy a harmadik fél által minősített, hiteles ökotermékek sokszor még hatékonyabbak is, mint megannyi hagyományos tisztítószer, emellett az európai ökocímkével rendelkező termékeknek bizonyítottan kisebb a környezeti hatásuk.

Az #ÖkoTakarítás hónapja alatt tesztsorozatunk újabb elemekkel bővül: hamarosan érkezik az öko és kommersz WC-tisztítók, majd a mosogatógép tabletták és gélek hatékonyságát vizsgáló teszt eredménye a tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon.

Utánajárunk annak a városi legendának is, hogy a legkedveltebb természetes tisztítószernek, az ecetnek valóban van-e fertőtlenítő hatása, erről is olvashatsz majd a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Az ipar szereplőit a hamarosan publikálandó piacmérési eredményekkel igyekszünk meggyőzni arról, hogy vegyék komolyan a vásárlók igényeit és helyezzék előtérbe a minősített ökotisztítószereket.

Hogyan tudsz részt venni az #ÖkoTakarítás hónapjában?

A kampánnyal kapcsolatos információk, hírek folyamatosan frissülnek ezen az oldalon.

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok