fbpx
Indul az Ökotakarítá hónapja a Tudatos Vásárlókkal

Indul az #ÖkoTakarítás hónapja!

Bizonyítsuk be együtt, hogy nem kizárólag erős vegyszerekkel lehet otthonunk higiénikus és biztonságos. Az #ÖkoTakarítás hónapja alatt szeptember 19-étől számtalan lehetőséget kínálunk arra, hogy természetes és környezetkímélő takarítási megoldásokat próbálj ki.

A reklámok hosszú évtizedek óta sulykolják belénk, hogy tisztítószerek garmadájára van szükségünk, minden felületre, minden helyiségbe. Ezek többsége azonban kockázatot jelent az emberi és károsíthatja a vízi élővilágot és a környezetet. Tudják ezt fogyasztóként is. A magyarok 88%-a aggódik a termékekben lévő vegyi anyagok egészségi, 87%-uk pedig a környezeti hatásuk miatt. Nem véletlenül.

A vegyi anyagok mindennapi és fokozott használata kockázatos az egészségre, ráadásul a vegyianyag szennyezés súlyosbítja a globális környezeti kríziseket, például a klímaváltozást, az ökoszisztémák károsodását és a biodiverzitás csökkenését.  Az egészségi és környezeti kockázatok csökkentésének két lehetséges módja: a háztartási vegyszerhasználat csökkentése és váltás a hiteles, harmadik fél által minősített környezetbarát termékekre.

Ezekben a változásokban segítünk a 2021. szeptember 19. és október 19. között zajló #ÖkoTakarítás hónapján.

Mit próbálhatsz ki?

Az #ÖkoTakarítás hónapja alatt különböző nehézségű kihívásokat kínálunk.

 1. Vágj bele velünk egy Öko-mosás kihívásba! Moss egy hónapig minősített ökomosószerrel, hagyd el az öblítőt vagy használj saját készítésű mosószert!  
 2. Közös levéllel üzenjünk a nagy áruházláncoknak: nagyobb polcrészt és jobb láthatóságot akarunk a minősített ökoszereknek!
 3. Csatlakozz az októberben induló Tiszta otthon ÖkoKörök egyikéhez, hogy csapatban, egymást támogatva sajátíts el háztartás-zöldítő praktikákat!
 4. Állj át a csomagolásmentes tisztítószer vásárlásra, ebben segítünk vadonatúj térképünkkel, amely megmutatja, hol tudsz a közeledben csomagolásmentesen tisztítószert vásárolni.
 5. Töltsd le és próbáld ki a Tudatos Vásárlók applikációt, ami segít eligazodni a tisztítószerek rengetegében.

Moss káros vegyszerek nélkül: újra itt az Öko-mosás kihívás

Újabb bizonyítékokkal készülünk 

Mára megdőlt az a tévhit, hogy az öko-tisztítóanyagok nem hatékonyak. Az általunk végzett tesztek sora bizonyítja, hogy a harmadik fél által minősített, hiteles ökotermékek sokszor még hatékonyabbak is, mint megannyi hagyományos tisztítószer, emellett az európai ökocímkével rendelkező termékeknek bizonyítottan kisebb a környezeti hatásuk.

Az #ÖkoTakarítás hónapja alatt tesztsorozatunk újabb elemekkel bővül: hamarosan érkezik az öko és kommersz WC-tisztítók, majd a mosogatógép tabletták és gélek hatékonyságát vizsgáló teszt eredménye a tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon.

Utánajárunk annak a városi legendának is, hogy a legkedveltebb természetes tisztítószernek, az ecetnek valóban van-e fertőtlenítő hatása, erről is olvashatsz majd a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Az ipar szereplőit a hamarosan publikálandó piacmérési eredményekkel igyekszünk meggyőzni arról, hogy vegyék komolyan a vásárlók igényeit és helyezzék előtérbe a minősített ökotisztítószereket.

Hogyan tudsz részt venni az #ÖkoTakarítás hónapjában?

A kampánnyal kapcsolatos információk, hírek folyamatosan frissülnek ezen az oldalon.

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622  

756
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


522
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás