fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Bíróság előtt, avagy mire jó a békéltető testület

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A békéltető testületeket arra találták ki, hogy a bonyolult és sokszor hosszú bírósági macera helyett gyors és egyszerű eljárással vizsgálják ki fogyasztói panaszainkat. A békéltető testületi eljárás tehát gyors, egyszerű és legfőképp ingyenes. 

Az eljárás tárgya lehet egy első használattól kitört székláb, nászutasoknak beígért, de horrorfilmként végződő utazás, de a különböző pénzügyi szolgáltatókkal – bankokkal, biztosítókkal, befektetési szolgáltatókkal – kapcsolatos vitás ügyeinkkel is a békéltető testületekhez fordulhatunk.  (Ld. korábbi cikkünk: Mire panaszkodtunk 2011-ben?)

Nem lehet azonban rögtön a Békéltető Testülethez rohanni, amint leesik a cipőnk talpa: először meg kell próbálnunk a céggel egyezségre jutni – magyarán reklamálni –, és csak ezután fordulhatunk a Testülethez. Ilyenkor bizonyítanunk kell, hogy közvetlenül is megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a céggel, például a panaszunkat rögzítő jegyzőkönyv másolatával, a cég elutasító válaszával, vagy, ha válaszra se méltattak, a cégnek elküldött ajánlott levelünk cetlijével.

Szintén meg kell adnunk, hogy mit szeretnénk, mit várunk el a cégtől kompenzációként. Ez lehet például a hibás termék kijavítása, cseréje, vagy ha mindezek nem működnek, kártérítés.

A békéltető eljárás iránti kérelmet tényleg úgy tervezték meg, hogy az bárki által könnyen érthető és elérhető legyen. 

 

Milyen esetekben lehet a békéltető testületekhez fordulni?

Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti vitás ügyet a felek nem tudják megoldani, akkor a fogyasztók kezdeményezhetik az ügy bírósági eljáráson kívüli rendezését a békéltető testületeknél. A testületek hatáskörébe tartoznak azok a vitás ügyek, melyek

  • a termék minőségével, biztonságával;

  • a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával;

  • a szolgáltatás minőségével;

  • és a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatosak.

Nem kezdeményezhető eljárás, ha már korábban indult a jogvitában békéltető testületnél eljárás, vagy közvetítői eljárás; ha a jogvitával kapcsolatban per van folyamatban; vagy ha már fizetési meghagyás kibocsátására sor került.

 

Hogyan lehet az eljárást kezdeményezni?

Az eljárás ingyenesen kezdeményezhető a területileg illetékes békéltető testületeknél, egy kérelem benyújtásával. A kérelem benyújtása történhet személyesen – az illetékes  békéltető testületnél. Ehhez ki kell tölteni a „kérelem békéltető testületi eljárás lefolytatására” című formanyomtatványt, mely elérhető például a Budapesti Békéltető testület honlapján. A kérelem benyújtható a mellékletekkel postai úton is.

Budapesten lehetőség van a benyújtásra eletronikusan is a bekelteto.testulet@bkik.hu email címen keresztül, vagy faxon is ( 06 1 488 21 86). A Budapesti Békéltető Testületnél a weboldalon keresztül is kezdeményezhető az eljárás, egy űrlap kitöltésével.

További részletek a Békéltető Testületi eljárásokról a korábbi cikkünkben olvashatsz. 

 

 

 A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű páyázat keretében frissült 2016-ban.  

Az eredeti  cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg 2013-ban.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára