fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Bíróság előtt, avagy mire jó a békéltető testület

A békéltető testületeket arra találták ki, hogy a bonyolult és sokszor hosszú bírósági macera helyett gyors és egyszerű eljárással vizsgálják ki fogyasztói panaszainkat. A békéltető testületi eljárás tehát gyors, egyszerű és legfőképp ingyenes. 

Az eljárás tárgya lehet egy első használattól kitört székláb, nászutasoknak beígért, de horrorfilmként végződő utazás, de a különböző pénzügyi szolgáltatókkal – bankokkal, biztosítókkal, befektetési szolgáltatókkal – kapcsolatos vitás ügyeinkkel is a békéltető testületekhez fordulhatunk.  (Ld. korábbi cikkünk: Mire panaszkodtunk 2011-ben?)

Nem lehet azonban rögtön a Békéltető Testülethez rohanni, amint leesik a cipőnk talpa: először meg kell próbálnunk a céggel egyezségre jutni – magyarán reklamálni –, és csak ezután fordulhatunk a Testülethez. Ilyenkor bizonyítanunk kell, hogy közvetlenül is megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a céggel, például a panaszunkat rögzítő jegyzőkönyv másolatával, a cég elutasító válaszával, vagy, ha válaszra se méltattak, a cégnek elküldött ajánlott levelünk cetlijével.

Szintén meg kell adnunk, hogy mit szeretnénk, mit várunk el a cégtől kompenzációként. Ez lehet például a hibás termék kijavítása, cseréje, vagy ha mindezek nem működnek, kártérítés.

A békéltető eljárás iránti kérelmet tényleg úgy tervezték meg, hogy az bárki által könnyen érthető és elérhető legyen. 

 

Milyen esetekben lehet a békéltető testületekhez fordulni?

Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti vitás ügyet a felek nem tudják megoldani, akkor a fogyasztók kezdeményezhetik az ügy bírósági eljáráson kívüli rendezését a békéltető testületeknél. A testületek hatáskörébe tartoznak azok a vitás ügyek, melyek

 • a termék minőségével, biztonságával;

 • a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával;

 • a szolgáltatás minőségével;

 • és a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatosak.

Nem kezdeményezhető eljárás, ha már korábban indult a jogvitában békéltető testületnél eljárás, vagy közvetítői eljárás; ha a jogvitával kapcsolatban per van folyamatban; vagy ha már fizetési meghagyás kibocsátására sor került.

 

Hogyan lehet az eljárást kezdeményezni?

Az eljárás ingyenesen kezdeményezhető a területileg illetékes békéltető testületeknél, egy kérelem benyújtásával. A kérelem benyújtása történhet személyesen – az illetékes  békéltető testületnél. Ehhez ki kell tölteni a „kérelem békéltető testületi eljárás lefolytatására” című formanyomtatványt, mely elérhető például a Budapesti Békéltető testület honlapján. A kérelem benyújtható a mellékletekkel postai úton is.

Budapesten lehetőség van a benyújtásra eletronikusan is a bekelteto.testulet@bkik.hu email címen keresztül, vagy faxon is ( 06 1 488 21 86). A Budapesti Békéltető Testületnél a weboldalon keresztül is kezdeményezhető az eljárás, egy űrlap kitöltésével.

További részletek a Békéltető Testületi eljárásokról a korábbi cikkünkben olvashatsz. 

 

 

 A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű páyázat keretében frissült 2016-ban.  

Az eredeti  cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg 2013-ban.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás