fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Birkabogyó és papír – társadalmi vállalkozás kreatívoknak

| Andacs Noémi

A pénznek nincs szaga – talán ez lehetne az egyik mottója annak a walesi társadalmi vállalkozásnak, amelyik birkaürülékből készít papírt. Habár nem éppen szokványos környezetbarát termék, de úgy tűnik a vállalkozás sikeres, amíg van elég birka és birkabogyó…

A Sheep Poo Paper néven futó vállalkozást két fiatal alapította több mint 7 éve, nem kevés környezettudatos szándékkal. A honlapjuk olvasható bemutatkozó szerint „ők tényleg szeretik a fákat”.

Az ötlet a cég egyik alapítója, Lez Paylor thaiföldi utazása során született, ahol elefántürülékből készül papír kézi módszerrel. Tekintve, hogy a birka Wales jelképes állata, és birkabogyóból bőven elég van, egy kis kreativitással sikerült helyi viszonyokra adaptálni az ötletet.

 

Mivel a birkák csak részben tudják megemészteni az elfogyasztott füvet, a rostanyag mintegy 50%-a távozik az ürülékkel. A legelőről összegyűjtött ürüléket fertőtlenítés és főzés után papír- és textilhulladékkal keverik, majd préselik. Mivel minden kézi munkával zajlik, a folyamat emberigényes, viszont szinte alig keletkezik hulladék a gyártás során. A birkaürülék kezelése során keletkező folyadékot ugyanis trágyaléként értékesítik környékbeli gazdáknak.

A cég 2006-ban társadalmi vállalkozásként Millennium Díjat nyert. A papírból többek között csomagolópapír valamint képeslapok készülnek. Termékeiket elsősorban a walesi turistalátványosságok mellett lévő szuvenír boltokban valamint online értékesítik.

 

A cikk a Grundtvig „Egész életen át tartó tanulás” program keretében valósult meg.

Kép: bbc

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek