fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A biotermelés a megoldás a globális élelmiszerhiányra?

| Tudatos Vásárló

Egy új tanulmány szerint a biogazdaságok akár a föld teljes lakosságát képesek lennének ellátni elegendő mennyiségű élelmiszerrel. 

Az ipari mezőgazdaság hívei többnyire azzal érvelnek, hogy egyedüli az ipari mezőgazdaság képes azt a hozamot nyújtani, mely képes lenne 2050-re a föld 9 milliárdos lakosságát ellátni. Az amerikai Washingtoni Állami Egyetem – Növény és Talajtani részlegének (Washington State University- Department of Crop and Soil Sciences) kutatói nemrég megjelent tanulmányukban ezt cáfolják. 

A kutatók 40 évre visszamenőleg vizsgálták a szakirodalmat és összehasonlították a bio és konvencionális mezőgazdaságot 4 fő szempont alapján: termelékenység, környezeti hatások, gazdasági életképesség és társadalmi jólét. Az alábbi angol nyelvű ábrán ez az összehasonlítás látható. A jobb oldali diagrammon, a biogazdaságok esetében, ezek jobban egyensúlyban vannak. (Narancsságra- termelékenység, kék- környezeti hatások, piros- gazdasági életképesség, zöld- társadalmi hatások)

 

 

A termelékenység kérdése

A bio és ipari mezőgazdaságok hozamának összehasonlítása során a biogazdaságok hozama valóban alacsonyabbnak bizonyult. A különbség termésfélénként eltérő, de átlagosan 8 és 25% közötti. Azonban ez polikultúrák és kifinomultabb vetésforgók alkalmazása mellett 8-9%-ra csökkenthető.  

A kutatók szerint a biogazdaságok sokkal jobban ellenállnak a súlyos szárazságnak és aszálynak, mint a konvencionális mezőgazdasági területek. Ez fontos szempont, hiszen a globális felmelegedés miatt egyre többször fordul elő extrém szárazság. A vizsgálatok szerint a biogazdaságok terméshozama sokkal kiszámíthatóbb szárazság idején is, mert esetükben egészségesebb a talajszerkezete és az jobban megtartja a nedvességet.

 

Környezeti hatások

Az ipari mezőgazdaságban használt növény védőszerek nitrátokkal és foszfátokkal szennyezik a vizeket, növelik az üvegházhatású gázok kibocsátását és a megművelt területek biodiverzitását is csökkentik és emellett számos krónikus megbetegedés kialakulásához is hozzájárulnak.  A kutatás során vizsgált 15 tanulmányból 12 azt is megerősítette, hogy a konvencionális módszerekkel termelt élelmiszerek tápanyagtartalma alacsonyabb, mint a bio módszerekkel előállított élelmiszereké.

 

Gazdasági életképesség

A konvencionális mezőgazdasági módszerekkel gazdálkodók több élelmiszert termelnek, de a biotermékek ára a kutatás szerint átlagosan 32%-kal magasabb. Így összességében a két mezőgazdasági módszer közel azonos profitot termel.

 

Társadalmi hatások

A kutatás az is megállapította, hogy a biogazdaságok jobb társadalmi hatásokkal bírnak. Több munkahelyet teremtenek, dolgozóiknak jobb az egészsége és táplálkozási szokásai.  A biogazdaságok elősegítik a termelők és fogyasztók közvetlenebb kapcsolatát és kedvezőbb életfeltételeket biztosítanak az állatoknak is.

 

Forrás: Euroactiv

Ábra: ucsusa.org

Kép: dreamstime.com

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok