
| Tudatos Vásárló
A biotejnek magasabb az E-vitamin tartalma
Dán kutatók szerint az ökológiai gazdálkodásból származó tejnek lényegesen magasabb az E-vitamin tartalma, mint a hagyományosnak.
Egy élelmiszer szaklap szerint a
táplálkozástudósok azt találták, hogy tíz biotej-mintából hétben lényegesen
magasabb az E-vitamin tartalom, mint a hagyományos tejben, annak ellenére, hogy
az ökológiai termelés során kevesebb szintetikus E-vitamint adagolnak. Az
E-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a tej tartósságának megőrzésében.
Az E-vitamin anti-oxidánsként működik és részben
azokban a növényekben, illetve a növényi alapú takarmányokban található meg,
amelyeket a tehenek fogyasztanak. Ezekben a termékekben a béta-karotin szint
úgyszintén magasabb – a biotejben kétszeres-háromszoros. A különbséget a
takarmánynak tulajdonítják; az ökológiai termelésben jelentős mennyiségű füvet
és hüvelyes növényt etetnek az állatokkal, míg a hagyományos termelésben nagy
mennyiségű kukoricatakarmány használata az általános.