fbpx

| Tudatos Vásárló

Bevált programok a gyermekkori elhízás csökkentésére

Jól bevált nemzetközi módszerek aktív szülőknek, pedagógusoknak, polgármestereknek, iskolaigazgatóknak amelyekkel hatással lehetnek az iskolájuk, környezetük egészségére.

A gyermekkor, korai felnőttkor kritikus időszak az egészséges életmód kialakítására. Az elhízott gyermekek magas száma jelzi, hogy nehéz ezt a gyakorlatba ültetni. A legtöbb életmóddal kapcsolatos szokás az óvodában és iskolában alakul ki. A korán kialakult jó szokások nagy eséllyel maradnak meg felnőttkorra, és pozitív hatással lehetnek a család egészségére is.

A  JANPA (Joint Action on Nutrition and Physical Activity) európai kezdeményezés, számos olyan bevált stratégiát gyűjtött össze, amelyek segítenek megelőzni a gyermekkori, fiatalkori elhízást. Ezek közül szemezgettünk néhányat, amelyet pedagógusként, intézmény vezetőként, aktív szülőként érdemes javasolni bevezetésre az óvodában, iskolában.

Bevált intézkedés

Példák

Fizikai aktivitás elősegítése

 

Iktass be aktív szünetek az iskolában.

 

Könnyen elérhető egészséges ételek.

·     Egészségtelen ételek kiiktatása.

 

Csak olyan cégekkel szerződjön az iskola, akik egészséges ételeket és italokat árulnak és/vagy biztosítanak a gyerekeknek.

Ellenőrizd az étel és italautomaták számát, tartalmát, és helyét. Biztosítsd, hogy legyen mindig elérhető biztonságos ivóvíz.

 

Egészségtelen ételek reklámjainak korlátozása

 

Ne engedélyezd a 18 éven aluliaknak szóló hirdetéseket gyeremekvédelmi és gyermekjóléti intézetekben,  óvodákban, általános iskolában és kollégiumokban.

 

Oktatásfejlesztés a tápanyagokról és az egészséges életmódról

 

Képzés/tájékoztatás szervezése az egészséges táplálkozásról az iskolai konyha személyzetének, a tanároknak és a szülőknek.

 

Túlsúlyos gyermekek segítése

 

Adj visszajelzést a túlsúlyos gyerekek szüleinek  tájékoztató füzetekkel és online forrásokkal az egészséges életmódról.

A túlsúlyos gyermekeket vond be egy felügyelt életmódprogramba.

 

Kezdeményezés

 

Állami vagy helyi szabályozás hiányában alakíts ki új szabályokat az iskolában. A szülőkkel, pedagógusokkal közösen dolgozzátok ki az iskola pedagógiai módszereit, a különböző érintettek legyenek aktív résztvevői a folyamatnak.

 

 

Forrás: EUFIC

Köszönjük a közreműködést Szabó Hajnalkának!


Ha te is egy vagy a több, mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését. Hozzunk létre együtt egy megújult tudatosvasarlo.hu-t.

 

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Segíts kisösszegű rendszeres havi adománnyal. Most! 

Rendszeres havi 1.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000FT adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség, főleg ha rögtön jön. 

   

 

Bármennyi pénzt adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

 

Köszönjük az eddigi támogatásokat, az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

 


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás