fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Békéltető testület: a cégek többsége együttműködő

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A békéltető testületeket arra találták ki, hogy a bonyolult és sokszor hosszú bírósági macera helyett gyors és egyszerű eljárással vizsgálják ki fogyasztói panaszainkat. 2018-ban 5 százalékkal több esetben keresték meg a Budapesti Békéltető Testületet, mint 2017-ben. A cégek többsége együttműködő az ilyen ügyekben.

Ha problémánk akad egy céggel, vállalkozással, először meg kell próbálnunk vele egyezségre jutni, magyarán reklamálnunk kell.

Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti vitás ügyet a felek nem tudják megoldani, akkor a fogyasztók kezdeményezhetik az ügy bírósági eljáráson kívüli rendezését a békéltető testületeknél. Ilyenkor bizonyítanunk kell, hogy közvetlenül is megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a céggel, például a panaszunkat rögzítő jegyzőkönyv másolatával, a cég elutasító válaszával, vagy, ha válaszra se méltattak, a cégnek elküldött ajánlott levelünk cetlijével.

A testületek hatáskörébe tartoznak

  • a termék minőségével, biztonságával;
  • a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával;
  • a szolgáltatás minőségével;
  • és a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyek.

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


 

2018-ban 5 százalékkal több (8546) esetben keresték meg a Budapesti Békéltető Testületet, mint 2017-ben. A cégek többsége együttműködő a Testülethez jutó esetekben, az együttműködés hiánya miatt tavaly csupán 46 esetben kellett a fogyasztóvédelmi hatóságot értesíteni.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 36/B. §-a szerint: „a békéltető testület közzéteheti annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és az eljárással érintett tevékenysége megjelölését, amely a 29. § (8) bekezdése szerinti felszólítás ellenére nem tett az ügy érdemére vonatkozó – a 29. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő tartalmú – nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson nem jelent meg, ilyen módon megakadályozva az egyezség létrehozását.

A Budapesti Békéltető Testület legutóbb tavaly augusztusban tette közzé a békéltető testület eljárását akadályozó vállalkozások jegyzékét, amelyben akkor 5 cég neve szerepelt: Dockyard Islands Kft. (Budapest) lábbelik, Kovács József (Pécs) nyílászárók, Generwest 2000 Kft. (Pécs) építőipari kivitelezési munkálatok (2 alkalommal), Danyi Norbert (Bicsérd) nyílászárók, Praktiker Kft. (Budapest) kandallók.

Képek: pixabay.com

Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Így tudsz hozzájárulni:

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18-19) támogatásával készült.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára