fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Batyu-Téka: étterem, szakkönyvtár és párkereső klub

| Hodi Kata

2014 decemberében nyílt meg Miskolcon a Batyu-Téka Étterem.  A  vállalkozás funkcióját tekintve, sokkal több mint egyszerű étterem: könyvtár, játszóház és fejlesztő, oktatási, képzési és randi helyszín. A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Batyu-Téka vezetőjével, Szabó Boglárkával beszélgettünk.

A szekszárdi Ízlelő és a székesfehérvári Hatpöttyös után ez a harmadik magyarországi vállalkozás, amely megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat. A szolgáltatás köre nagyon sokrétű.

 

Honnan jött az ötlet az étterem nyitására?

Külföldi minta szolgált alapul. A Szimbiózis Alapítvány kollégái öt éve egy írországi tanulmányút során Thomatownban egy fogyatékosokat foglalkoztató étteremet látogattak meg, ahol a későbbiekben szakmai gyakorlatot is végeztek.

 

Hogyan éritek el a fogyasztókat, honnan származik a vendégkör? Fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők egyaránt igénybe veszik a szolgáltatásokat?

Az étterem rendkívül frekventált helyen, Miskolc belvárosában, a sétáló utcától alig pár percre, forgalmas közlekedési csomópont közelében található. Körülöttünk irodaházak, ügyfélszolgálati központok, üzletek vannak. A vendégkörünk túlnyomó többségét az itt dolgozók teszik ki. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az éttermet minél több ember megismerje, megkedvelje. Ennek érdekében komoly reklámfelületeken is jelen vagyunk, például a miskolci városi buszok oldalán. Az étterem szolgáltatásait fogyatékkal élők és egészséges emberek egyaránt igénybe tudják venni.

Milyenek a visszajelzések, hogy alakul az étterem látogatottsága? 

A Batyu-Téka szerencsére nagy népszerűségnek örvend a városban, folyamatosan növekvő adagszámmal tervezhetünk. Jelenleg a vendégeink 70 %-a törzsvendég, hosszútávon ők az alappillérei az étterem sikerének, ezért érdeklődésüket szeretnénk fenntartani.

A működés során mennyire tekintitek célnak a környezet védelmét, milyen környezettudatos megoldásaitok vannak?

Úgy gondoljuk, Magyarországon a vendéglátóegységek eléggé be vannak szorítva a népegészségügyi előírások közé, ami kevés teret enged a környezetbarát megoldásoknak. Természetesen mi is törekszünk sok olyan apróságot végrehajtani, ami hosszútávon eredményes lehet a környezettudatosság terén. Ilyen például az izzók cseréje energiatakarékosra. Kínálatunkban nagy hangsúlyt fektetünk a vegetáriánus ételekre. Mozgásérzékelőket szereltettünk a mellékhelyiségekben, valamint szeretnénk a szénsavas üdítők fogyasztását is visszaszorítani az étteremben.

Aztán vannak kicsit összetettebb lehetőségek, például a legtöbb alapanyagot igyekszünk hazai termelőktől beszerezni. Szintén cél a csomagolóanyagok (elviteles doboz, papírpohár stb.) és a tisztítószerek lecserélése környezetbarát termékekre.

 

Házhozszállításnál milyen közlekedési eszközt, dobozt használtok?

A házhozszállítás vákuum csomagológép segítségével műanyag tárolóedényben történik. A tartós megrendelőknél lehetőség van saját ételhordóban történő kiszállításra is, amennyiben ők gondoskodnak csere ételhordóról. Természetesen az ételek csomagolása és kiszállítása a hatályban lévő aktuális élelmiszerbiztonsági előírásokat betartva történik.

A kiszállításhoz 3 autó van segítségünkre, mivel a terület lefedi Miskolcot és annak vonzáskörzetét is.

Kik a megrendelők? 

A megrendelők köre igen széles, az intézményektől kezdve akár a kisnyugdíjasig egész nagy populációt fedünk le.

 

Milyen rendezvényeknek ad otthont az étterem?

Az akadálymentes étterem helyet biztosít számos szakmai rendezvény és speciális program megvalósításához. Például „Karácsonyi Jótett Kosár” akciónk során 33 olyan idős embert láttunk vendégül december 24-én, akik egyedülállóak és nehéz anyagi körülmények között élnek. A Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely Helyi Esélyegyenlőségi Program lobbytalálkozóját is itt tartotta.

„Gyógytea Klub” címmel, kéthetenként várjuk azokat a szülőket, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, és megoldásokat keresnek problémáik enyhítésére. Autizmus Fórum címmel,  2015 januárjában indítottuk kéthetente zajló ingyenes képzéssorozatunkat (az ország neves szakértőit hoztuk Miskolcra!). A 12 alkalmas programsorozatra óriási igény mutatkozik, főleg az érintett szülők részéről.

A megyeszékhelyek közül Miskolcon áll rendelkezésre az egyik – lakosságszámhoz viszonyított- legkevesebb, bentlakásos szociális férőhely a fogyatékossággal élők számára. A megoldást keresőknek az étteremben indult el a Lakóotthon Fórum, melynek keretében a családok öngondoskodó képessége, a jogszabályi és egyéb lehetőségek feltárása kezdődik.

Az „Autistic Art” program keretében az étteremben folyamatosan változó kiállítás, galéria is látható autizmussal élő „művészek” műveiből.

 

Miben speciális a fejlesztő játszóház?

A „Mosoly Kuckó” fejlesztő játszóház egy speciális ún. babysitter szolgáltatáshoz hasonlít: a belvárosban ügyet intéző, fogyatékossággal élő gyermeket/felnőttet nevelő családok néhány órára „letehetik nálunk a batyujukat”. A speciális gyermekfelügyeletet több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek végzik egy újonnan berendezett és felszerelt fejlesztő szobában, a belváros szívében.

A játszóházban kialakításra került egy beltéri, 12m2-es kalandpark (kalandpálya, csúszda, labdafürdő stb.), pelenkázó és gyermekmosdó, továbbá egy kis kuckó, amely egyéni és kiscsoportos fejlesztések helyszínéül szolgál. A játékok között puzzle-k, szortimentek, kifestők, kártyák, társasjátékok, kabalák, labdák, kockák, dominók, kisautók, gyurmák és hangszerek (dob, csörgő, furulya, xilofon) is megtalálhatók, amelyek mind-mind hozzájárulnak a hasznos időtöltéshez. A játszóház eszközeinek használata fejleszti a kézügyességet, javítja a kezek finom mozgását, fejleszti a logikát, a szociális készségeket, a problémamegoldó képességet, a kommunikációs készséget, és ezzel közvetve elősegíti az írás, olvasás, számolás elsajátítását.

A párkereső klub mit takar?

Havi rendszerességgel kerül megrendezésre a „Batyu-randi”, kifejezetten csak autizmussal élő és értelmileg akadályozott személyek részére. A rendezvény fő célja a párkeresés, de emellett a kommunikáció, a motiváció fejlesztése is fontos szempont. A résztvevők segítséget kapnak a randizás és a párkapcsolati problémák területén.

Az előadásokat, ismerkedéseket minden esetben szakemberek vezetik egy általuk előre összeállított tematika alapján, amelynek témái között a randizással kapcsolatos tippek, trükkök, tanácsok és alapszabályok mellett szerepelnek szituációs játékok. Szlogenünk: „Batyu randi, ahol az egyenlőség mindenkinek jár.”

 

A szakkönyvtárban tényleg lehet kölcsönözni könyveket?

A „Batyu-Téka több mint Étterem…”- ahogy azt a neve is jelzi – nem csak étteremként funkcionál, hanem speciális, gyógypedagógiai témájú szakkönyveket is kínál. Vendégeink az ebéd elfogyasztását követően, egy kávé társaságában szinte az összes, az autizmus témakörében megjelent szakkönyvet elérhetik, olvashatják nálunk. A Batyu- Téka polcain egy közel 250 kötetes, szabadpolcos kézikönyvtár áll az olvasók rendelkezésére. Ezek csak helyben olvashatóak, kölcsönzésre nincs lehetőség. A honlapunkon a „Könyvtár” menüpontban megtalálható az elérhető könyvek listája.

A foglalkoztatottak hány százaléka fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű? Milyen típusú fogyatékosságról van szó?

Az étterem megnyitásával és a főzőkonyha fejlesztésével 15 új munkahelyet hoztunk létre fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek számára. Munkatársaink közül többen értelmileg akadályozottak és autizmussal élők, akik körforgásban dolgoznak a háttérmunka és a kiszolgálórész között annak érdekében, hogy mindenki közvetlenül kapcsolatba kerülhessen a vendégekkel. Speciális célcsoportunk nincs, a foglalkoztatottak skálája igen széles, kollégáink között van bentlakásos autizmussal élő és rákbetegségből gyógyult megváltozott munkaképességű munkatárs is. A mozgássérültek mellett értelmileg akadályozottak, egészségkárosodottak vagy akár pszichiátriai betegek is kaphatnak nálunk munkát.

 

Mit mondana más vállalkozóknak, miért jó fogyatékkal élőkkel együtt dolgozni?

Talán elindult egy folyamat, és a vállalatok megértik, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem csak a cég jó image-ét szolgálja és nemcsak az ezzel járó kedvezmények (pl. rehabilitációs járulék alóli mentesség, támogatások) miatt érdemes ezen hátrányos helyzetű csoport tagjait alkalmazni, hanem azért is, mert képesek értéket teremteni, amellett, hogy legalább olyan jó munkaerők, mint bárki más. Ennek igazolásához csak az szükséges, hogy kapjanak egy esélyt.

 

Kép: Batyu-Téka

A cikket köszönjük Hodi Katának, a TVE önkéntesének!

 

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében készült.  

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok