fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Bármely nagykövetséghez fordulhatunk, ha az EU-n kívül nyaralunk

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Uniós állampolgárként nem árt tudni, ha olyan EU-n kívüli országba látogatunk, ahol nincs nagykövetségünk, bármely uniós tagállam követségéhez, konzulátusához fordulhatunk segítségért, legyen szó balesetről, betegségről vagy akár lopásról.

Idén minden hatodik európai vakációját az Unión kívül tölti. Összességében az európaiak évente körülbelül 90 millió alkalommal utaznak üzleti célból vagy turistaként az Unión kívülre. Mi történik azonban akkor, ha segítségre van szükségünk külföldön, de Magyarország nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal az adott országban?

Valamennyi uniós polgárt megilletnek bizonyos európai polgári jogok. Amennyiben egy adott EU-s tagállam nem rendelkezik képviselettel, az állampolgárai segítséget kérhetnek egy másik uniós tagállam nagykövetségétől vagy konzulátusától. E jog olyan mindennapi problémákra is kiterjed, mint a súlyos baleset vagy betegség, ha valakinek ellopták az útlevelét, illetve az olyan válsághelyzetek, mint a közelmúlt líbiai eseményei.

Az e joggal kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az új uniós útlevelek tartalmazzák majd a konzuli védelemmel kapcsolatos információkat, valamint annak az uniós honlapnak a címét is, amely részletes információkkal szolgál arról, hogyan kaphatnak segítséget az utazók Európai Unión kívül töltött vakációjuk alatt. 20 tagállam már bevezette ezt a gyakorlatot, illetve megerősítette, hogy az újonnan kibocsátott útleveleik fogják ezen információkat tartalmazni. A többi tagállam várhatóan a későbbiekben csatlakozik.

Csupán az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban rendelkezik mind a 27 uniós tagállam diplomáciai képviselettel. A Líbiában, Egyiptomban és Jemenben kialakult válság rámutatott arra, hogy a külföldön rekedt állampolgárok konzuli támogatása mennyire fontos. Mintegy 6.000 uniós polgár tartózkodott például Líbiában a válság kitörésekor, ugyanakkor csak nyolc tagállam rendelkezett ottani képviselettel. A konzuli védelem az olyan mindennapi helyzetekben is fontos, mint a súlyos baleset vagy betegség, ha valakinek ellopták az útlevelét, illetve elvesztette azt, illetve ha letartóztatták vagy őrizetbe vették.

 

Forrás: Európai Bizottság

Kép [cc] tomvogler

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok