fbpx

| Bogdán Éva

Barkácsoljunk melegágyat!

Ha ügyesek vagyunk, tavasszal saját melegágyunkban láthatunk neki a palántázásnak. Gyakorlati tanácsok barkácsolni vágyóknak.

A hagyományos melegágy alapja az állati trágya, melynek érése során keletkező hő biztonságos állandó hőmérsékletet nyújt a növendékeknek. Állati trágya híján a melegágy mintájára építhetünk félig-meddig melegágyat.

 

Az építmény

Az ágyat célszerű észak–déli irányban tájolni és a legmelegebb helyre telepíteni a kert déli oldalán. Alapnak ássunk egy kb. 40-50 cm mély, 120 cm széles gödröt. A hossza szükség szerint alakítható. A gödör fölé készítsünk egy 30-50 cm magas keretet deszkából vagy téglából. Az északi oldalát legalább 20 centiméterrel magasabbra építsük, hogy a tetejéről majd le tudjon folyni a csapadék.

A keretre kerül egy 90-100 × 150 centiméteres keretes üveglap (melegágyi ablak), amely védi a növényeket a külső hatásoktól és gyűjti a meleget. Az ajánlott méretű ablak még viszonylag könnyen mozdítható és a szellőztetéshez is könnyen feltámasztható. Hasznos egy nád- vagy gyékényfonat takarót tenni rá, amely véd az éjszakai hideg és a tűző nap ellen, és megelőzi a gyors túlmelegedést.

 

Illusztráció: Klebercz Kriszta

A levelek

A gödörbe rétegezzünk komposztálásra szánt levelet, soronként vékonyan megszórva bioorganikus műtrágyával, ezt óvatosan nedvesítsük meg, takarjuk le és hagyjuk rohadni. Ha hozzájutunk, keverhetünk hozzá szalmát vagy szalmás trágyát is. Amikor a levélhalom elkezd bemelegedni, óvatosan letapossuk, tömörítjük, ráteszünk egy sűrűn kilyuggatott fóliát, majd a tetejére ráhordunk kb. 20 centiméternyi melegágyi földet.

A fólián át tud szivárogni a locsolóvíz, viszont véd a talajlakó kártevőkkel (cserebogárpajorral, lóféreggel stb.) szemben. A föld lehet érett komposzt vagy magházföld. Szépen elegyengetjük, hagyjuk átmelegedni, és március elején kezdhetünk vetni.

 

Újrahasznosítás

A barkácsolást megoldhatjuk maradékokból. Fóliadarab mindenütt akad, keretnek megteszi a régi ágydeszka, szekrényoldal, bontási hulladékból származó lécek, bontott téglák. A felújításokból lehet szerezni fakeretes ablakot, takarónak jó lehet egy kidobott szőnyeg. Ablaktámasznak kiválóan szolgál az ócska seprűnyél.

Ha minden letermett, a tákolmányt bontsuk szét, tartalmát pedig hordjuk a komposztra, amely átszitálva remek újabb termőtalaj akár újabb nevelőágyban, akár a kertben szétszórva, esetleg a cserepesek alá.

 

Nevelés és védelem

Ügyeljünk a rendszeres öntözésre! Állott vízzel locsoljunk, mert a friss hideg víz sokkot okozhat és a növényeink pusztulásához vezethet. Rendszeresen ellenőrizzük a hőmérsékletet, és szükség esetén szellőztessünk. Kiültetni szakaszosan érdemes, nehogy egy váratlan éjszakai hideg tönkretegye a munkánkat, és hogy a későbbi ültetésre az állomány apraja is kellően meg tud nőni.

Használjunk kamillafőzetet a levéltetvek ellen, az áztatott csalánlevél és a dohánylevél pedig általános növényvédők. Ezeket nagy hígításban alkalmazzuk, nehogy megperzseljék a növénykéinket.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Fotó [cc]: kikasz

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás