fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Barkácsoljunk melegágyat!

| Bogdán Éva

Ha ügyesek vagyunk, tavasszal saját melegágyunkban láthatunk neki a palántázásnak. Gyakorlati tanácsok barkácsolni vágyóknak.

A hagyományos melegágy alapja az állati trágya, melynek érése során keletkező hő biztonságos állandó hőmérsékletet nyújt a növendékeknek. Állati trágya híján a melegágy mintájára építhetünk félig-meddig melegágyat.

 

Az építmény

Az ágyat célszerű észak–déli irányban tájolni és a legmelegebb helyre telepíteni a kert déli oldalán. Alapnak ássunk egy kb. 40-50 cm mély, 120 cm széles gödröt. A hossza szükség szerint alakítható. A gödör fölé készítsünk egy 30-50 cm magas keretet deszkából vagy téglából. Az északi oldalát legalább 20 centiméterrel magasabbra építsük, hogy a tetejéről majd le tudjon folyni a csapadék.

A keretre kerül egy 90-100 × 150 centiméteres keretes üveglap (melegágyi ablak), amely védi a növényeket a külső hatásoktól és gyűjti a meleget. Az ajánlott méretű ablak még viszonylag könnyen mozdítható és a szellőztetéshez is könnyen feltámasztható. Hasznos egy nád- vagy gyékényfonat takarót tenni rá, amely véd az éjszakai hideg és a tűző nap ellen, és megelőzi a gyors túlmelegedést.

 

Illusztráció: Klebercz Kriszta

A levelek

A gödörbe rétegezzünk komposztálásra szánt levelet, soronként vékonyan megszórva bioorganikus műtrágyával, ezt óvatosan nedvesítsük meg, takarjuk le és hagyjuk rohadni. Ha hozzájutunk, keverhetünk hozzá szalmát vagy szalmás trágyát is. Amikor a levélhalom elkezd bemelegedni, óvatosan letapossuk, tömörítjük, ráteszünk egy sűrűn kilyuggatott fóliát, majd a tetejére ráhordunk kb. 20 centiméternyi melegágyi földet.

A fólián át tud szivárogni a locsolóvíz, viszont véd a talajlakó kártevőkkel (cserebogárpajorral, lóféreggel stb.) szemben. A föld lehet érett komposzt vagy magházföld. Szépen elegyengetjük, hagyjuk átmelegedni, és március elején kezdhetünk vetni.

 

Újrahasznosítás

A barkácsolást megoldhatjuk maradékokból. Fóliadarab mindenütt akad, keretnek megteszi a régi ágydeszka, szekrényoldal, bontási hulladékból származó lécek, bontott téglák. A felújításokból lehet szerezni fakeretes ablakot, takarónak jó lehet egy kidobott szőnyeg. Ablaktámasznak kiválóan szolgál az ócska seprűnyél.

Ha minden letermett, a tákolmányt bontsuk szét, tartalmát pedig hordjuk a komposztra, amely átszitálva remek újabb termőtalaj akár újabb nevelőágyban, akár a kertben szétszórva, esetleg a cserepesek alá.

 

Nevelés és védelem

Ügyeljünk a rendszeres öntözésre! Állott vízzel locsoljunk, mert a friss hideg víz sokkot okozhat és a növényeink pusztulásához vezethet. Rendszeresen ellenőrizzük a hőmérsékletet, és szükség esetén szellőztessünk. Kiültetni szakaszosan érdemes, nehogy egy váratlan éjszakai hideg tönkretegye a munkánkat, és hogy a későbbi ültetésre az állomány apraja is kellően meg tud nőni.

Használjunk kamillafőzetet a levéltetvek ellen, az áztatott csalánlevél és a dohánylevél pedig általános növényvédők. Ezeket nagy hígításban alkalmazzuk, nehogy megperzseljék a növénykéinket.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Fotó [cc]: kikasz

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok