fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Banán-dilemma

| Tudatos Vásárló

Már Magyarországon is minden tízedik kiló elfogyasztott gyümölcs banán. Ha megfizetnénk a termelése valódi árát, háromszorosába kerülne, így viszont létminimum alatt élnek a termelői. 

A német Oxfam és a francia BASIC intézet 2014-es kutatása szerint a német szupermarketláncok árazási gyakorlata káros hatással van az ecuadori banántermelőkre. A tanulmány megállapítja, hogy részben az agresszív árlenyomó gyakorlatoknak köszönhető a banán kereskedelmi árának csökkenése, és ennek folyományaként pedig az ott élő mezőgazdasági kistermelők és ültetvénymunkások életminőségének romlása.

 

A koncentrált kereskedelem lenyomja az árakat

A banán esetében a felvásárló sokkal inkább befolyásolja a termék árát, mint az eladó (termelő). Érdekes tény, hogy Németországban, ahol jobban koncentrálódtak az áruházláncok, a banán bolti ára átlagosan 30%-kal kevesebb, mint Franciaországban vagy Olaszországban. 2013-ban például a német árak 1,2-1,3 euró között mozogtak kilónként, míg Olaszországban 1,9, Franciaországban 1,8 euró körül kértek egy kiló banánért. Ez akkori átlagárfolyamon számolva kb. 350-410, illetve 560 és 530 forint. A magyar árak is inkább a német színvonalat követték, 2012-2013-ban 358-400 forint körül mozgott az átlagár. A németországi sokkal alacsonyabb ár oka a német áruházláncok árazási szokásaiban keresendő – állítják a kutatást készítő szervezetek.

 

2011 márciusában a costa ricai SITAGH szakszervezet képviselői angol és francia meghívásra európai körútra érkeztek. 
A film segítségével betekintést nyerhetünk a banán és ananász ültetvényeken dolgozó nők életébe.

 

Régen minden jobb volt?

Míg korábban a nemzetközi gyümölcscégek (Dole, Chiquita) határozták meg az árakat, az ipar mostanra az „Aldi ár„-ra hagyatkozik. Korábban a nagy nemzetközi cégek (egyébként nem túl magas) nagykereskedelmi ára hagyott némi mozgásteret a pozitív társadalmi fejlődés lehetőségére. Ezzel szemben a mai agresszív felvásárlói árpolitika csak tovább rontja a banániparban tapasztalható kizsákmányolást és az emberi jogok megsértését. Minden alacsony áron elérhető banán mögött éhezők és kizsákmányoltak ezrei lehetnek, és a két jelenség között a hatás szinte ok-okozati.

 

Kevesebb bevétel, növekvő költségek

Ezen túlmenően, miközben a kiskereskedelmi és az importárak csökkentek az elmúlt években, a termelési, megélhetési és szállítási költségek jelentősen emelkedtek a termelő országokban (is). Tehát a termelőknek egyre kevesebb bevételük van, miközben növekvő költségekkel kell dolgozniuk. Ennek eredményeként az ültetvénymunkások mintegy háromnegyede létminimum alatti jövedelmet kap Ecuadorban, és több ezer mezőgazdasági kistermelő vesztette el megélhetését – állítja az Oxfam kutatása.

 

A termelőknek 86 forintot sem fizetnek, mi 400-ért vesszük

Ecuadorban mintegy 220 000 család függ a banántermeléstől. A termelők 56 százaléka kistermelő, kevesebb, mint tíz hektár földtulajdonnal. Ezeket a termelőket durván érinti az árháború. Természetesen a nyereség érdekében vágnak bele a termelésbe, de legalább az alapvető megélhetési költségeket szeretnék kitermelni. Őket védve vezetett be az ecuadori kormány a törvényesen garantált minimum árat a banánra, ami jelenleg 6,22 dollár kartondobozonként. Ez kb. 86 forintos kilónkénti árnak felel meg. A BASIC kiszámolta, hogy az ecuadori banánt 2008 óta a jogszabályi minimumár alatt értékesítik a német piacra.

 

Fair trade banán Magyarországon
Magyarországon egyelőre kevés helyen vásárolhatunk fair trade banánt, és ennek az ára 780 és 1190 forint között mozog kilónként, ami két-háromszorosa a „sima” bolti banán árának.

Az áruházláncok tagadják a felelősséget

Miután elkészült a jelentés, az Oxfam elküldte az érintett kereskedelmi láncok képviselőinek. Az áruházláncok válaszukban nem vállalták felelősséget a helyzetért. Kétféleképpen reagáltak: vagy azt állították, hogy a beszállítóik betartják a minimális árat (Rewe, Aldi Nord, Aldi Süd), vagy nem tettek közvetlen észrevételt a kifogásolt gyakorlatra (Edeka, a Metro, Lidl). A nagy importőrök, mint a Dürbeck, tagadták saját szerepüket a törvényes minimum ár elkerülésében (Ecuador).

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy mindenkinek jó legyen?

Az Oxfam szerint az európai szupermarketláncoknak garantálniuk kellene a banántermesztők és ültetvénydolgozók minimális megélhetési bérét az egész év során az általuk működtetett ellátási láncokban. Biztosítaniuk kellene, hogy legalább a törvényes minimumár kifizetésre kerüljön Ecuadorban.

Az európai és a tagországi döntéshozóknak korlátoznia kellene a szupermarketek piaci vevői erejét, megfékezve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, ami hozzájárulna a mezőgazdasági kistermelői és a munkavállalói jogok erősödéséhez az ellátási láncokban.

A fogyasztók is hozzájárulhatnak saját vásárlóerejükkel a korrekt árképzéshez. Kérhetik a szupermarketeket, hogy biztosítsák a tisztességes árakat és termelési feltételeket.

 

Forrás: Oxfam Germany

Fotó: Lírica Aragão, Flickr

 

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

   
 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok