fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Bámulatos táskák az upcycling magyar képviselőitől

| Tudatos Vásárló, Lugosi Bea

A mindennapok során felhalmozott tárgyak előbb utóbb elkopnak, elromlanak, vagy csak egyszerűen lecseréljük őket. Egyre több upcycling vállalkozás működik, akik új életre keltik a lyukas farmernadrágot vagy bicikligumit, a reklámmolinót és a biztonsági övet. 

Az upcycling nem más, mint egy adott tárgy „újratervezése”, avagy továbbhasznosítása. Ebben az esetben nem a szelektív gyűjtéssel kéz a kézben járó újrahasznosításról beszélünk, hanem arról, hogy az adott tárgy minimális átalakítással új funkciót kap és így válik tovább használhatóvá. Ez a fajta szemléletmód nemcsak külföldön virágzik, számos hazai vállalkozás is szép, hasznos, praktikus vagy épp egyedi terméket állít elő hulladékká vált anyagokból. Termékeik üzletekben és webáruházakban egyaránt elérhetők. Íme néhány a sok közül.

Kép: http://medencedesign.com

Medence Csoport

A Medence Csoportnál használhatod a Tudatos Vásárló Kedvezménykártyádat táskák vásárlásánál, workshopoknál. Ha még nincs, legyen Neked is Tudatos Vásárló Kedvezménykártyád!

A 2000-ben alakult alkotóműhely többek közt a design és a környezetvédelem területét igyekszik összekötni, és gyakorlati keretek közé terelni. Használt reklámmolinókból készítenek design táskákat és egyéb kiegészítőket, illetve kreatív újrahasznosító műhelyprogramjaikon bárki kipróbálhatja, megtapasztalhatja a molinó-táska alkotásának élményét is.

 

Norsy táskák

Szatmári Noémi családjával és barátaival indította el vállalkozását. Táskákat, pénztárcákat és egyéb kiegészítőket készítenek – a szövés technikájával – papírhulladékból, ötvözve a divat és az újrahasználat elemeit.

 

Kép: pressodesign.com

Presso Design

András és Kata testvérek, 2012-ben közösen hozták létre Presso Design elnevezésű cégüket. A két fiatal használt kávészsákok felhasználásával tervez és készít látványos és praktikus iPad tokokat, laptop táskákat, női táskákat és hasonló termékeket. A zsákokat bőrrel kombinálják, így valóban időtálló és elegáns darabokat alkotnak.

 

Ursuslupus

Ez a vállalkozás néhány éve indult; kisléptékben, kézzel előállított termékei lyukas vagy leselejtezett bicikli belsőből és gumimatracból készülnek. Mindkettő olyan hulladékféleség, mely egyébként nem gyűjthető szelektíven, így minden átalakított és használatba „visszahozott” darab a hulladékcsökkentést szolgálja. Ezekben a megfizethető design termékekben nemcsak a bringarajongók lelhetik örömüket!

Kép: felvarrom.com

Felvarrom

A céget 2008-ban alapította három fiatal. Öveket, pénztárcákat, tolltartókat, táskákat készítenek kidobásra ítélt, további felhasználásra már alkalmatlan bicikli alkatrészekből, belső és külső gumikból. A folyamatosan fejlődő budapesti vállalkozás már 5 fővel dolgozik, az általuk fel nem használt alkatrészeket újrahasznosításra adják le. 

 

Balkan Tango

A 2005 óta működő Balkan Tango első budapesti üzlete 2009-ben nyílt meg. Kerékpárbelsőkből készült, egyedi tervezésű, jó minőségű termékeik közt – egyebek közt – akad női táska, pénztárca, öv és telefontok is. Minden darab a hétköznapi használhatóságot célozza meg.

 

Old Blue

Az elkötelezett veszprémi kisvállalkozás fő célja, hogy munkájuk által a gyakorlatban is támogassák a környezetvédelem ügyét. Az elkopott, kidobásra ítélt farmer ruhák még használható részeit „mentik” meg, s alakítják át praktikus, hétköznapi termékekké. Kínálatuk meglepően színes: bevásárlószatyortól a rongyszőnyegen át a bútorkárpitig sokféle használati eszközt kínálnak a vásárlóknak. Idén nyáron inspiráló interjút készített velük a Holy Duck.

 

Kép: sharolta.com

Sharolta

A Sharolta márka létrejötte Tripolszky Sarolta nevéhez fűződik. A munkája révén a környezetvédelem területén tevékenykedő fiatal tervező 2015-ben indította el saját vállalkozását, mely feleslegessé vált használt farmerek felhasználásával – és amennyiben szükséges, új anyagok kiegészítésével – készít kényelmes, minőségi ruhadarabokat. A kollekcióban táskák és kiegészítők is megtalálhatók.

 

Reborn

Burai Péter és csapata ­használt biztonsági övekből készít táskákat, pénztárcákat, melyek egyszerre elegánsak és hétköznapi használatra alkalmasak. Az autóbontókból beszerzett és alaposan kitisztított szalagok – többnyire feketék, de néha színesek is – egymásra varrásával készülnek az alapdarabok; férfi és női modellek egyaránt.  A mágneses elemeket, melyek a táskák zárására szolgálnak, kidobott alkatrészekből szerelik ki.

 

Cimbi

A Cimbi a ReCreativity Társadalmi Vállalkozás hivatalos márkája. Ezek a termékek – táskák, szatyrok, tárcák, tolltartók és hasonlók – újrahasznosított molinóból, reklámhálókból, bicikligumi belsőből, és biztonsági övekből készülnek. Fiatalos, színes darabok, melyek 2013 óta vannak jelen a piacon.

Nyitókép: rebornbag


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára