fbpx

| Tudatos Vásárló

A bambusz a jövő környezetbarát alapanyaga?

Konyhai eszközök, padlók, bútorok és szövetek is készülnek belőle. Természetes, gyorsan növő és rendkívül sokoldalú növény. A bambusz lenne használati tárgyaink „zöld aranya”? Az Ecologist és az Emagazin összegyűjtötte a pro és kontra érveket.

——–A zöld megoldás…——–

Ennek a pázsitfűfélék családjába tartozó csodálatos növénynek több mint 5000-féle felhasználási módja ismert, az állványozástól a szörfdeszkáig, az üzemanyagtól a bútorokig. Sőt, hangszerek, ételek, kozmetikumok, afrodiziákumok és gyógyszerek formájában is alkalmazzák.

A Föld lakosságának több mint a fele számára a mindennapi élet részét jelenti, és összesen több mint egymilliárdan élnek bambuszházakban.

A bambusz nagyon gyorsan nő, és annyira jól alkalmazkodik a környezetéhez, hogy a sarkvidéken kívül mindegyik kontinensen megél.

Az építészek és a tervezők is nagyra tartják ezt a növényt. „A bambusz erős, rugalmas, tartós és gyönyörű”- mondja egy amerikai építész, Gale Beth Goldberg. Simon Velez columbiai építész, aki már több sportstadion és hatalmas gyár tetejét is megépítette bambuszból, természetes acélnak nevezte a növényt.

A bambusz egyébként könnyebb, mint az acél vagy a beton, és azokkal ellentétben természetes rugalmasságának köszönhetően jobban átvészelhet egy földrengést vagy egy hurrikánt. „A bambusz finom, hajlékony és szívós. Igazi túlélő. Hajlik, de nem törik” – állítja Goldberg.

 • Az óriásbambusz naponta akár több mint egy métert is nőhet, magassága meghaladhatja a 30 métert, átmerője pedig a 25 cm-t. Egy piacra termelt, 18 méter magas bambusz kivágása után mindössze 59 nap alatt újranő, míg egy tölgyfának 40-70 év kell, hogy újra elérje eredeti nagyságát.
 • Egy bambuszültetvény 35%-kal több oxigént juttat a levegőbe, és legalább négyszer több szén-dioxidot köt meg, mint egy faültetvény.
 • A bambusz már 3-5 évnyi növekedés után begyűjthető, és felhasználható építkezésre, míg egy erdőnél ez 10-20 évig is eltarthat. A bambusz hozama akár 25-szöröse lehet egy erdő hozamának.
 • A bambusz betakarításával nem ölik meg a növényt, így azt nem kell újraültetni, hanem később magától újra kinő.
 • A talajnak is jót tesz, mivel a bambusz kiterjedt földalatti gyökérhálózattal rendelkezik, ami megakadályozza a talajeróziót. A bambusz olyan talajon is képes megélni, amely korábban erózió, túllegeltetés vagy intenzív gazdálkodás miatt tönkrement, ráadásul termesztéséhez trágya és rovarirtó használata sem szükséges.
 • Nagy ellenálló képessége miatt termesztéséhez nem kell rovarirtót használni, valamint vízigénye is csekély.

 

…vagy mégsem?

A legnagyobb akadálya annak, hogy a bambuszt valóban környezetbarát alternatívának tekinthessük, hogy építkezéshez vagy más feldolgozáshoz csak a vastag, trópusi bambusz alkalmas, ráadásul nagy mennyiségben. [Ne feledkezzünk meg a nagy távolságról történő szállítás környezeti hatásairól sem. Szerk]

Az Európában felhasznált bambusz nagy része Kínából érkezik. Ott már évezredek óta termesztik, és igazi mesterei a hasznosításának. És bár néhány cég, például a UK Bamboo Supplies maga gyártja a termékeit, a legtöbb esetben külföldön történik a feldolgozás. „Az itthoni gyártás költségei csődbe vinnék az üzletemet” – magyarázza David Burns, a brit Panda Flooring vezetője.

A feldolgozatlan növény többféle eljárás (pl. laminálás, fehérítés) során alakul át végső termékké. A padlódeszkákhoz alkalmazott kötőanyagok közül néhány mérgező formaldehidet tartalmazhat, bár a Panda Flooring és az UK Urbane Living is nem mérgező alternatívákat alkalmaz.

Úgy tűnik, a mérsékelt égövi területeken talán mégsem a bambusz lesz a jövő öko építőanyaga. Azonban nehéz jobbat találni ennél, mert nemcsak esztétikus és termesztését tekintve fenntartható, hanem sok területen helyettesítheti a fát, a fémet és műanyagot. Akár élő növényként csodáljuk, akár textília, parketta, bútor vagy kerítés formájában használjuk, mindenképp kijelenthetjük, hogy a bambusz csodálatos növény.

A Federal Trade Commission (FTC, amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) szerint a bambuszból készült textíliák sem igazán „zöldek”. Az eljárás, amely során a bambusz rostjaiból az általunk ismert puha anyag lesz, sok esetben jóval szennyez�_bb, mint az a gyártók bevallásából kiderül.

_

Legtöbbjük kémiai eljárást alkalmaz a rost szövetté alakításához, ehhez többek között nátrium-hidroxidra, szén-diszulfidra és fehérítést igényl�_ műveletre is szükség van. Az eljáráshoz használt vegyszerek súlyosan egészség- és környezetkárosító hatásúak.

_

Ennél sokkal környezetbarátabb a mechanikai eljárás. A fás rész letörése után természetes enzimek segítségével hozzák létre azt az anyagot, amelyet aztán fonallá sodornak. Ez a módszer nagyon hasonlít a len- vagy kendervászon készítéséhez, viszont egyel�_re kevés gyártó alkalmazza.

_

Az FTC szerint az utóbbi környezetbarát módszer hátránya, hogy a bambuszrostok kivonása id�_- és pénzigényes folyamat, valamint csak bambuszrostból készült anyagok nem lesznek annyira selymes és puha tapintásúak. Az FTC felszólította a gyártókat, hogy vessék alá a termékeiket tudományos vizsgálatoknak, így biztosítva vev�_iket, hogy a termékek valódi bambuszrostból készültek.

_

 

_

——–A padlótól a kerítésig ——–

_

Már legalább hat brit cég forgalmaz bambuszból készült padlóburkolatot. A londoni Urbane Living munkatársa, Paul Robertson szerint ezek nagyon jó, környezetbarát termékek: „A bambusz parkettát könnyű lerakni, és nagyon tartós, mivel keményebb a tölgyfánál, viszont fele annyiba kerül.”

David Burns, a Newcastle melletti Panda Flooring cég vezetője a termékek legnagyobb előnyének a bambusztermelés fenntarthatóságát tartja, hiszen a vásárlók többségét érdekli ez a szempont is. A lakástervezők között is sikere van a bambusznak: Burns nemrég szállított 8000 négyzetméternyi bambuszpadlót 110 új manchesteri lakásba.

 

Bútorok és lakberendezés

A bambuszból készült lakberendezési tárgyak olcsók, és sok helyről beszerezhetők. Magyarországon az Ikeában találhatunk bambuszból készült bútorokat, tálakat, alátéteket és lámpaernyőket.

A Bambusz és rattan alapanyagok boltja sok egyéb mellett falvédőket, térelválasztókat, képkereteket és függönykarnisokat árul, az Afro-Bambusznál pedig virágtartók újságtartók és különböző bútorok közül válogathatunk. További forgalmazókat találhatunk ezen az oldalon.

 

Szövetek

A bambuszból készült szövetek piaca egyre nő. Jó minőségű törülközők készülnek belőle, mivel a bambuszrostok puhák, tartósak, antibakteriális hatásúak, és a pamutnál háromszor jobb a nedvszívó képességük.

A bambuszból készített ruhák iránt is egyre nagyobb a kereslet. „Több mint másfél millió látogatója volt honlapunknak a létrehozása utáni első tíz hónapban” – meséli David Gordon, aki a bambuszruhákat forgalmazó BAM Bamboo Clothing nevű cégnél dolgozik.

„Elméletileg bárhol megsodorható a bambuszszál” – állítja Graham Berry, aki a yorkshire-i Camira vállalat munkatársa. Cégük kifejlesztett egy nagyon tartós bambusz-gyapjú keverék szövetet, amelyet irodai bútorokhoz használnak.

Nálunk bambuszból készült ruhákat találhatunk a Mollysnál vagy a biopamut webáruházban. Bambusz alapú ágyneműkkel kapcsolatban a matracos.hu vagy a textilshop.hu oldalon tájékozódhatunk.

 

Kültéri bútorok

A newcastle-i UK Bamboo Supplies-nál dolgozó Chris Tilly szerint a bambuszból készült kerti bútorok megfelelő kezelés mellett legalább tíz évig kitartanak. Online webáruházukban kerti asztalt, padot, védőfalat, virágládát, pavilont és oszlopokat árulnak. Sok kerti és szabadtéri árut forgalmazó üzlet árul bambuszkerítést és védőfalat.

 

Kertdíszítés

Paul és Diana Whittaker már több mint tizenöt éve foglalkozik bambusztermesztéssel, és több mint 200 fajtát nevelnek a kelet-angliai Hardy Bamboo nevű faiskolájukban. „Rendkívül nyugtató hatású, ha bambuszok vesznek körbe, mivel olyan puhák, kecsesek és könnyedek. Folyamatosan ringanak a szélben. És a madarak is nagyon szeretik, a bambusz kiváló menedékhely számukra.”– mondja Diana.

Megszabadulhatunk szomszédaink kíváncsi pillantásaitól, ha élő védőfalat növesztünk, amely védi magánszféránkat. Mindenki elámul, hogy mekkorát tud nőni ez a növény mindössze 18 hónap alatt. Sajnos az élő védőfalat leszámítva, a helyben termelt bambusz másra nem jó, vagyis nem használható építésre.

„Az Egyesült Királyságban a bambuszt kizárólag dísznövényként termesztik. Itt csak a mérsékelt égövi bambusz él meg, amelynek átmérője szerencsés esetben is csak 6-8 cm-re nő meg. Az építkezéshez és bambusztermékek gyártásához szükséges trópusi bambusz sajnos nem marad meg ebben a környezetben.” – állítja Paul.

 

Készült az Ecologist és az Kép [cc]  seanmcgrath

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás