fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Büntetést kapott az Auchan az olcsó tej miatt

| Tudatos Vásárló

Beszerzési ár alatt forgalmazta az importból származó, Tatra és Madeta márkájú tejet az Auchan, ezért  20,5 millió forintos büntetést szabtak ki az üzletláncra.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Tesco Global Zrt. ellen a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) még szeptemberben tett bejelentést beszerzési ár alatti értékesítés gyanúja miatt.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) vizsgálatot tartott és összesen 20 515 379 forintra bírságolta az Auchan Magyarország Kft.-t, mert az üzletlánc beszerzési ár alatt forgalmazott Csehországból származó 1,5%-os UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt) tejet.

A beszerzési ár alatti értékesítést az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény tiltja. A jogszabály szerint a kereskedők az élelmiszereket nem adhatják olcsóbban, mint amennyiért azokat vették.  

Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egyes import termékek 115-145 forintos literenkénti árakon kerültek a pocokra, miközben a hazai UHT-tejek normális árviszonyok mellett 170-180 forintnál olcsóbban nem jelenhetnek meg a kiskereskedelemben.

Az Auchan már befizette a büntetést. A Tesco esetében a vizsgálat még tart és várhatóan december elején fejeződik be, addig az MgSzH az eljárásról nem közöl részleteket.

 

Forrás: FVM

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok