fbpx
szezonális zsongás kihívás kiemelt

“Azt gondoltam, sokkal macerásabb lesz, de végül is nem.” Ilyen, ha egy hónapra fejest ugrasz a szezonális ételek világába

Tavaszi szezonális kihívásunkkal arra ösztönzünk, hogy alakítsatok ki velünk együtt új szokásokat, ismerkedjetek új alapanyagokkal és fogásokkal, szélesítsétek a spektrumot a táplálkozás terén. 207-en vágtatok bele, minden harmadik ember úgy, hogy normál esetben heti egyszer vagy még akkor sem eszik szezonális és helyi zöldséget-gyümölcsöt. Az is kiderült, mi a legnagyobb akadálya, hogy ennél sokkal többen élvezhessék ezt a remek és egészséges élelemforrást.

Egy fél éves baba mellett tudtam, hogy nehezen kivitelezhető lesz, de igyekeztem 1-1 elemet becsempészni az életünkbe.

Az egyik legnagyobb teljesítmény a saját mikrozöld termesztés, amit a kihívás elején kezdtünk és máig folyamatosan terem, így mindig van friss belőle.

A másik, amire a hozzátáplálás kezdetekor nagyon is aktuàlis figyelni a megbízható, hazai alapanyagok. Szerencsére a nagyszülők kertjéből került a baba és a mi tányérunkra friss spenót, cseresznye, stb. Igyekeztünk a közeli zöldségestől és a nagy áruházakból magyar termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket enni. Még bodzát szedni is eljutottunk egy Pest melletti erdőbe, amiből finom szörpöt készítettünk. Sajnos babával piacra még nem jutottunk el, az is cél volt, reméljük nemsokára sikerül.” Kinga

“Arra számítottam hogy jajj biztos nem fog menni, de ahogy teltek a napok egyre jobban kívántam😀” Gergő

“Kisbabás szülőként sajnos már másnap nem emlékeztem, hogy mit fogadtam meg…. De nagyon törekedtem rá, hogy csak szezonális, helyi, csomagolásmentes alapanyagot vásároljak. Nem mindig sikerült. Meglepő volt, hogy a piacon sem feltétlenül találom, ami elvileg szezonális.” Nóra

“Azt gondoltam, hogy sokkal macerásabb lesz, de végül is nem.” Rozi

Nehéz volt helyi zöldségeket venni. És drágább. Erre még gyurnom kell, hogy hogyan oldjam meg.” Petra

szezonális kihívás retek

207-en vágtatok neki a kihívásnak, többségben olyanok, akik a mindennapokban saját bevallásuk szerint hetente néhány alkalommal (39%) vagy heti több mint 5 alkalommal (24%) esznek helyi, szezonális zöldséget és gyümölcsöt.

Nagyon örültünk azoknak, akik úgy vetették bele magukat a szezonális zsongásba, hogy bevallásuk szerint normál esetben heti egyszer (20%) vagy ritkábban, mint hetente (17%) esznek szezonális és helyi zöldséghez, gyümölcshöz.

Már másodszor indítottunk kihívást a Zuglói Önkormányzattal közösen, emiatt külön öröm volt, hogy a résztvevők 43%-a ebből a budapesti városrészből csatlakozott.

A négyhetes kihívás során hetente hírlevelet kaptatok hasznos tippekkel, receptekkel, amikből inspirálódhattatok. Minden regisztráló megkapta Szabó Adrienn dietetikus webinárját, amelyben a szezonális táplálkozás előnyeiről, fontosságáról és fenntarthatósági vonatkozásairól beszél.

Az első 25 zuglói regisztráló ajándék csomagot kapott a Zuglói kenyérközösség csütörtöki átadónapján. A csomagban egy-egy bodzaszörp lapult a Szorgosgazda jóvoltából és csíráztatni való magok a Tudatos Vásárlóktól.

A kihívásban a szokásos módon mindenkinek kínáltunk lehetőséget, hiszen teljesen rendben van, ha ki-ki a maga lehetőségeihez illő, passzoló vállalást tesz. A lényeg, hogy megpróbáljátok és igyekezzetek is végig csinálni.

szezonális kihívás palánta

Büszkék vagyunk Rátok, mert nem a legkönnyebb utat választottátok

 • A legtöbben a közepesen erőteljes vállalásnak ugrottatok neki: 43,5% azt próbálta ki, milyen, ha heti 3 napon legalább egy étkezéshez csak helyi zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt.
 • A második legnépszerűbb a legkeményebb vállalás volt: nagyjából minden 3. résztvevő (34,3%) négy héten keresztül minden napj legalább egy étkezéshez csak helyi zöldségeket és gyümölcsöket használt.
 • A résztvevők 22,2%-a választotta az “alapcsomagot”, azt, hogy heti egy nap csak helyi zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

szezonális kihívás alapanyagok

Miért megy nehezen a hétköznapokban?

A válaszokból úgy tűnik, hogy a a helyi és szezonális termékek fogyasztásának a legnagyobb akadálya számotokra az, hogy

 1. nem lehet elég helyen beszerezni, az igényeitekhez képest kevés helyen lehet kapni helyi élelmiszert.
 2. Emellett többen tartottátok drágának az ilyen élelmiszert,
 3. nehezen döntitek el, melyik árus megbízható, és
 4. akadtak, akik nem ismernek elég receptet a szezonális élelmiszerek feldolgozásához.

A helyi, szezonális és megbízhatóan egészséges élelmiszerek egyik legjobb beszerzési módja, ha csatlakozol valamelyik közösségi gazdasághoz. Ha érdekel, mik is ezek iratkozz fel e témájú hírlevelünkre!

Ha részt vettél ebben a kihívásban és úgy érzed, jöhet a következő, vagy kimaradtál belőle, de kedvet kaptál hozzá, szívesen értesítünk, amikor újra kihívást indítunk!

Ha kíváncsi vagy, mikbe vágtuk a fejszénket eddig közösen, itt megnézheted.

Köszönjük a képeket a kihívásban résztvevő beküldőknek!

Képek: Tudatos Vásárlók Egyesülete

zugló önkormányzat logo kihívásA kihívást és a cikk létrejöttét a Zuglói Önkormányzat és az Agrárminisztérium támogatta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás