fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az elköteleződés hajtja a fairtrade piacot

A legtöbb európai szerint támogatni kell a fejlődő országokban élőket. Ennek egyik eszköze a méltányos kereskedelem. 

A tudatos vásárlóknak fontos, hogy a pénzükkel jó ügyeket támogassanak. Az Eurobarometer egyik legutóbbi jelentése szerint szerencsére egyre többen gondolják így Európában. A jelentés szerint az emberek fele lenne hajlandó többet fizetni a fejlődő országokból származó méltányos kereskedelmi élelmiszerért és egyéb termékekért, hogy ezzel is segítsék az ott élőket.

 

Adományozással és önkéntességgel is segítenek

Minden harmadik ember személyesen hozzájárul a fejlődő országok megsegítéséhez. A legelterjedtebb a pénzbeli adományozás a fejlődő országokat segítő szervezeteknek – a személyes szerepet vállalók negyede adományoz. Kisebb részük egy-egy konkrét ügy megvalósítására ad kisebb összeget. Van, aki önkéntességgel vagy politikai részvétellel segít.

A leghatásosabb módszernek tartják a válaszadók a szegénység elleni küzdelemben az önkéntességet (75%), majd a hivatalos fejlesztési támogatást (67%), végül a fejlődő országok megsegítésével foglalkozó szervezetek támogatását (65%).

 

 

Egyre fontosabb a méltányos kereskedelem

 

Az európaiak több mint fele hajlandó többet fizetni a fejlődő országokból származó élelmiszerért és egyéb termékekért, például méltányos kereskedelmi termékekért, ezzel is támogatva az ott élőket. Egyharmaduk hajlandó 5%-kal többet fizetni, 13% fizetne 6-10%-kal is többet, míg 4% akár 10%-nál is többet fizetne a termékekért. 2009 óta most a legmagasabb azoknak az aránya, akik hajlandóak többet fizetni a méltányos kereskedelemért. Főleg Észak- és Közép-Európában népszerű ez a támogatási forma, a déli államokban a legkevésbé: Bulgáriában és Portugáliában minden hetedik ember fizetne csak többet. 

 

A tanultak és az elkötelezettek választják

A méltányos kereskedelemre elsősorban, de nem kizárólagosan, az iskolázottabb rétegek és a vezető beosztásúak adnak legszívesebben, és természetesen azok, akiknek nagyon ritkán vagy sosincs gondjuk a számláik fizetésével.

Nem meglepő, hogy akik úgy vélik, fontos segíteni a fejlődő országokat, sokkal inkább hajlandók többet fizetni a fairtrade-ért. A segítséget fontosnak tartók, illetve az egyéni szerepet vállalók több, mint fele a méltányos kereskedelemért is többet fizet, szemben a támogatást nem pártolók csoportjával, ahol a fairtrade iránti elkötelezettség is jóval alacsonyabb.

 
Forrás: Európai Bizottság
Képek forrása: Pixabay

 

Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás