fbpx
ökokör, vega, húsmentes

Az Ökokör az a vállalkozás, amiben vesztenivaló nincs, csak nyerhetünk vele – Szilvi története

Több mint 10 évvel ezelőtt az első ÖkoKörök egyike Budapesten, Wekerlén indult. Ez a zöld oázis a nagyvárosban mindig tartogat új meglepetéseket. 2021-ben egy lelkes helyi csapat belevágott az ÖkoKör Kamrába. Szilvi, a csoportvezető eleinte aggódott a „vezető” szerep miatt, mégis remekül feltalálta magát az új helyzetben, igazi motorja lett a kis közösségnek. A csapat azóta is együtt maradt, Tiszta otthon ÖkoKörbe is belevágtak. Ismerd meg a történetüket! 

Kérlek, mondj magadról pár szót!

Szilvi vagyok, Budapest egyik öko szempontból is legizgalmasabb részén lakom, Wekerlén, kisfiunkkal és a férjemmel.  A holisztikus szemlélet, a tudatosság, az odafordulás a munkám része is, hiszen asztrológusként emberek motiválásával foglalkozom. Azt hiszem az empatikus attitűd vezetett el a minimalistább élet és a zöldítés felé. Bár nem volt bennünk merev elhatározás arra, hogy márpedig mi bolygóbarát életmódot akarunk folytatni, szinte magától jöttek az ebbe az irányba vezető lépések: a komposztálás, magas ágyás, a kevesebb vegyszerrel történő mosás, a napi meleg étel otthoni előállítása. Mire idáig eljutottunk lett egy gyerekünk, és később lett egy lehetőség is a szisztematikusabb változásra. Na de erről majd később.

ökokör, vega, húsmentes

Honnan hallottál az ÖkoKörről? Miért vágtál bele?

Az Ökokör véletlenül jött szembe velem a közösségi médiában, de mivel a véletlenekben nem hiszek, inkább azt mondom, hogy pont jókor megakadt a szemem a vezetőképzés felhívásán. Elolvastam a pár soros invitációt, és rögtön magaménak éreztem az ÖkoKör mozgalmat, amiről soha korábban nem is hallottam.

Hol toboroztad a csoportod? Voltak félelmeid induláskor?

A csoportvezető képzés után megalakítottuk a mi kis helyi Ökokör Kamra csapatunkat, amibe lelkesen vetettem ugyan bele magam, de volt bennem szkepszis is a státuszomat illetően. Ugyanis nem vagyok vezető típus, és nem is szeretem ezt a szerepkört. Bár állítólag jól áll.

Az minden esetre megnyugtatott, hogy voltaképpen én is csak csapattag vagyok, semmivel nem kell többnek lennem. Szuper az ÖkoKör szemlélete ebben is, mert így valóban együtt tudunk fejlődni, nem a „főnök” szab irányt és mértéket a változásnak.

A csoport hamar összejött és igen nagy számú lett, amin őszintén meglepődtem. Volt némi félelem bennem ezzel kapcsolatban is. Meg amiatt is aggódtam, hogy szépen lassan elszivárognak a tagok, és a harmadik találkozón már csak páran leszünk. Nem ez történt, hanem az, hogy csupa konstruktív, lelkes ember alkotta a csapatot, akik végig kitartottak a napi fennakadások, betegségek ellenére is. Az inspiráció nemhogy fogyott volna, de alakalomról alkalomra nőtt.

ökokör, vega, húsmentes

Neked, mint csoportvezetőnek, milyen újat adott?

Miután túlléptem a „Hogy is fogok én ott mutatni, mint vezető?!” kérdésén, leginkább az motivált a csoportmunkában, hogy rálássak, mások hogyan csinálják a „zöld konyhát”. Gyakorlottnak gondolom magam a konyhában, de a vegán életmód, a hulladékminimalizálás terén jócskán volt (van) mit ellesnem, erre kaptam teret az ÖkoKörben. És még valamire: a csapatszellem elképesztő erejére.

Azt gondoltam, hogy az együtt tanulás, tapasztalatmegosztás egy intellektuális helyzet, és persze nagyon értékes és létező élmény, de azt nem gondoltam volna, hogy ekkora láthatatlan ereje van! Azt vettem észre az ÖkoKör időszaka alatt, hogy olyan lépések, változások történnek meg, amik mögött nem volt tudatos elhatározás, mégis realizálódtak. Furcsa, de felemelő élmény!

Belesimulni a lehető legtermészetesebb és magától értetődőbb változásokba fogösszeszorítás nélkül.

A korábbi változásaimra inkább az utóbbi volt a jellemző.

ökokör, vega, húsmentes

A csoporttagjaid induláskor nem ismerték egymást. Nehéz volt közösséget formálni belőlük? Beindítani a beszélgetéseket?

Már az első alkalommal beindultak a spontán beszélgetések, tapasztalatcserék, habár nem ismerősökből álló csoport voltunk. Szerintem sokat adott a lendülethez a személyes jelenlét. Márcsak azért is, mert minden alkalommal készítettünk is valami ehetőt a foglalkozások során, és ez mindig nagy siker volt.

Erre az apropót az is adta, hogy Wekerlén működik egy ökokávézó és konyha, a KöZöS, és ott tartottuk a foglalkozásokat. Szerintem a hely szelleme is sokat adott a csoport sikeréhez, és a további ÖkoKöröknek is itt lesz a helyszíne. Sőt az öko-szemlélet számos más aspektusa is elérhetővé, megtapasztalhatóvá válik itt, ami új lökést ad a fejlődéshez nekem is, de másoknak is.

Csoportvezetőként örömmel találtam ki minden találkozóra valami picit témához kapcsoló vagy a csapatépítést segítő játékot, gondolkodós feladatot. Így jobban megismerhettük egymást. A csoportvezetésnek ezt a részét nagyon is élveztem, mert úgy láttam sikere van az ötleteimnek. Önbizalomlöketet is adott, hogy a csapat végig lelkes volt, és a saját öko-változásaimat is nagyban támogatta.

ökokör, vega, húsmentes

Milyen változásokat értetek el?

A mi ÖkoKörünkben a kihívásokat nem értelmeztük szigorúan. Hétről-hétre beszámoltunk megvalósult változásokról és mindenki talált valamit az életében, amit újabban „mintha másképp csinálna”.  Volt beszámoló arról, hogy ki mit vállal és mit teljesített, mire jöttünk rá, mit oldottunk meg, mi a problémás öko-szempontból.

Kinek ajánlanád az ÖkoKört?

Az ÖkoKöröket mindenkinek csak ajánlani tudom!

Nagyon jól kitalált modell azoknak is, akik már eljutottak egy szintre, és azoknak is, akik nem tettek még konkrét lépéseket. Mindenki találni fog még olyasmit, ami jó gyakorlat, mert a többiek nagy tanítómesterek.

Bármikor előjöhet valakiből egy jó ötlet, amit valódi „aha” élményként élhetünk át.

ökokör, vega, húsmentes

Az Ökokör az a vállalkozás, amiben vesztenivaló nincs, csak nyerhetünk vele. Hogy mit és mennyit, az menet közben derül ki, tehát érdemes belevágni. A Munkafüzet és a csoport is stabil alap, ami magától is viszi a folyamatot.

Csoportvezetőként én sem voltam tökéletesen magabiztos eleinte, de a visszajelzések, a megtapasztalt lelkesedés és együttműködő hozzáállás hamar meggyőzött, hogy jók vagyunk. Így együtt, mi! Olyannyira, hogy a Kamra után a Tiszta Otthon ÖkoKörbe is belevágtunk együtt, a Kamrát pedig klubként visszük tovább. Úgy tűnik, a fejlődés megállíthatatlan.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Fotó: Chris Allan

——————————————————————————————————————————————————————————————

ökokör háztartászöldítés ofofA cikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az  #OurFood.OurFuture  projekt keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás