fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az igazság odaát van – olvasd el a feliratokat és a tápérték táblázatot 

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.
egészséges élelmiszer tápérték

Állandó időhiánnyal küzdve a modern fogyasztó gyakran úgy választ az élelmiszerek között, hogy a termék csomagolásának csak az elejét nézi meg, ami valójában a termék hirdetési felülete. Ritkábban ellenőrzi az összetevőket és a tápérték táblázatot a hátoldalon. Érthető? Igen. Ajánljuk? Nem.

Amikor élelmiszert vásárolunk, gyakran találjuk magunkat olyan helyzetben, hogy nem tudjuk, mi a különbség a különböző márkájú termékek közöttvagy egyszerűen mindig ugyanazt választjuk, vagy nincs ötletünk. Ezért gyakran keresünk támpontokat, és megbízunk a termékeken elhelyezett reklámokban és a csábító feliratokban.

Rengeteg vonzó állítás képes befolyásolni a választásunkat, amikor ételt vagy italt vásárolunk. Az olyan állítások, mint a segíti a növekedést, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, vas és kalcium, rostban gazdag, akár 30%-kal kevesebb cukor, lightarra késztetnek bennünket, hogy e termékeket vegyük le a polcrólAzonban, ha vetünk egy pillantást a tápérték táblázatra, akkor gyakran kiderül, hogy ezek a termékek (is) sok cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznakSokszor eigaz a light címkével ellátott termékekre is. A “trükk” itt az, hogy a light üzenet sokszor csak egy bizonyos tápanyagra vonatkozik, általában a termék zsírtartalmára, amelyet a gyártó csökkentett, míg például a cukortartalom változatlan maradt.

egészséges élelmiszer tápérték

Light termékek tele cukorral

Ha megnézzük az összetevők listáját és a tápérték táblázatot, azt találjuk, hogy például gabonapelyhekben vagy gyümölcsös gabonaszeletekben a cukortartalom a termék egyharmadát képviseli, és ez a hozzáadott cukrot tartalmazó tejtermékekről is elmondható. A vitaminok, ásványi anyagok, rost, vas, kalcium jótékony hatása “elvész” a (túl) nagy mennyiségű cukor miatt.

A 30 százalékkal kevesebb zsír egy light termék esetében, amely cukorban (túl) gazdag, félrevezető üzenet: nem fog segíteni a fogyásban, és nem járul hozzá az egészséges táplálkozáshoz.

Tippjeink:

✓ Olvasd el a címkéket. A legfontosabb termékinformációk, az összetevők és a tápérték táblázatok “rejtve”a csomagolás oldalán vagy hátulján találhatók. Ha meg szeretnéd tudni, mennyire egészséges egy termék valójában, olvasd el ezeket az információkat. 

✓ Szánd rá az időt, hogy az alap összetevőkből készítsd el az ételeketígy nem csak felesleges adalékoktól mentes, de valószínűleg olcsóbb is lesz a főzés.

✓ Körültekintően válassz élelmiszert. Ez egy hosszú távú befektetés a saját és a családod egészségéért.


FoodPRO-EU

Ez a projekt az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programja finanszírozásából valósul meg. A cikk tartalma a szerző nézeteit képviseli, ezért a benne foglalt információk felhasználásáért kizárólag a szerző felel, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok