fbpx
egészséges élelmiszer tápérték

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az igazság odaát van – olvasd el a feliratokat és a tápérték táblázatot 

Állandó időhiánnyal küzdve a modern fogyasztó gyakran úgy választ az élelmiszerek között, hogy a termék csomagolásának csak az elejét nézi meg, ami valójában a termék hirdetési felülete. Ritkábban ellenőrzi az összetevőket és a tápérték táblázatot a hátoldalon. Érthető? Igen. Ajánljuk? Nem.

Amikor élelmiszert vásárolunk, gyakran találjuk magunkat olyan helyzetben, hogy nem tudjuk, mi a különbség a különböző márkájú termékek közöttvagy egyszerűen mindig ugyanazt választjuk, vagy nincs ötletünk. Ezért gyakran keresünk támpontokat, és megbízunk a termékeken elhelyezett reklámokban és a csábító feliratokban.

Rengeteg vonzó állítás képes befolyásolni a választásunkat, amikor ételt vagy italt vásárolunk. Az olyan állítások, mint a segíti a növekedést, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, vas és kalcium, rostban gazdag, akár 30%-kal kevesebb cukor, lightarra késztetnek bennünket, hogy e termékeket vegyük le a polcrólAzonban, ha vetünk egy pillantást a tápérték táblázatra, akkor gyakran kiderül, hogy ezek a termékek (is) sok cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznakSokszor eigaz a light címkével ellátott termékekre is. A “trükk” itt az, hogy a light üzenet sokszor csak egy bizonyos tápanyagra vonatkozik, általában a termék zsírtartalmára, amelyet a gyártó csökkentett, míg például a cukortartalom változatlan maradt.

egészséges élelmiszer tápérték

Light termékek tele cukorral

Ha megnézzük az összetevők listáját és a tápérték táblázatot, azt találjuk, hogy például gabonapelyhekben vagy gyümölcsös gabonaszeletekben a cukortartalom a termék egyharmadát képviseli, és ez a hozzáadott cukrot tartalmazó tejtermékekről is elmondható. A vitaminok, ásványi anyagok, rost, vas, kalcium jótékony hatása “elvész” a (túl) nagy mennyiségű cukor miatt.

A 30 százalékkal kevesebb zsír egy light termék esetében, amely cukorban (túl) gazdag, félrevezető üzenet: nem fog segíteni a fogyásban, és nem járul hozzá az egészséges táplálkozáshoz.

Tippjeink:

✓ Olvasd el a címkéket. A legfontosabb termékinformációk, az összetevők és a tápérték táblázatok “rejtve”a csomagolás oldalán vagy hátulján találhatók. Ha meg szeretnéd tudni, mennyire egészséges egy termék valójában, olvasd el ezeket az információkat. 

✓ Szánd rá az időt, hogy az alap összetevőkből készítsd el az ételeketígy nem csak felesleges adalékoktól mentes, de valószínűleg olcsóbb is lesz a főzés.

✓ Körültekintően válassz élelmiszert. Ez egy hosszú távú befektetés a saját és a családod egészségéért.


FoodPRO-EU

Ez a projekt az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programja finanszírozásából valósul meg. A cikk tartalma a szerző nézeteit képviseli, ezért a benne foglalt információk felhasználásáért kizárólag a szerző felel, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás