fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Atomenergia? Kösz, nem!

| Tudatos Vásárló

Ha te sem vagy az atomenergia híve, csatlakozz a Föld Barátai európai aláírásgyűjtő akciójához!

1986. április 26-án hajnali 1 óra 24 perckor robbanás történt a Kijevtől 120 km-re lévő csernobili atomerőműben. A katasztrófa áldozatainak száma még ma sem ismert pontosan. A baleset következtében azonban több tízezren haltak meg és máig több százezerren szenvednek krónikus betegségekben. A kiszabaduló radioaktív szennyezés egész Európát sújtotta, és vannak területek, ahol még most is érezteti hatását.

A katasztrófa 20. évfordulóján indította el a Föld Barátai (FoE) európai szervezete az „Egymillió európai az atomenergia-felhasználás ellen” kampányát, amelyet hazánkban a FoE magyarországi képviselője, a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinál. Az MTvSz 9 városban kezdte meg az aláírásgyűjtő akciót.

A kampány arra próbálja meg rávenni az európai döntéshozókat, hogy az Európai Unióban

  • állítsák le, és előzzék meg az újabb atomerőművek és nukleáris létesítmények tervezését és építését;
  • mielőbb tegyenek lépéseket az atomenergia Európai Unión belüli alkalmazásának kiváltására;
  • megfelelő mértékben támogassák az energiatakarékossághoz és a megújuló energiák felhasználásához kapcsolódó fejlesztéseket;
  • számolják fel az Euratom Egyezményt, amely Európában rengeteg közpénzzel segíti az atomlobbit.

 

Bár az atomenergia használata a következő generációkat is veszélyeztető hulladék termelésével jár, s bár termelése továbbra is óriási kockázatokkal jár, az atomlobbi megpróbál visszatérni a kontinensre, kihasználva azokat a politikusokat, akik az atomenergiát támogatják. Az elavult és veszélyes technológiát újabban már úgy próbálják meg eladni, mintha ez nyújtana megoldást az éghajlatváltozásra. Mindemellett az atomenergia közel sem olyan olcsó, mint azt hirdetik: az adófizetők támogatása nélkül nem is lenne versenyképes. Az atomlobbi által terjesztett mítoszból végül az is kimarad, hogy ha az atomenergia-termelés a jelenlegi szinten marad, ötven éven belül elfog fogyni az uránium, és csak a hulladék marad vissza.

 

Ha egyet értesz a FoE kezdeményezésével, csatlakozz! Írd alá a petíciót vagy gyűjts Te magad is aláírást! Az aláírásgyűjtő ív alább tölthető le; a kitöltött íveket a Magyar Természetvédők Szövetségéhez juttasd vissza (további információ: Fidrich Róbert, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel: 216-7297).

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok