fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ásványvizek fogyasztóvédelmi vizsgálata

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség laboratóriumi vizsgálatok segítségével ellenőrizte, hogy a hazai piacon kapható ásványvizek megfelelnek-e a jogszabályoknak, azaz a a termék neve, illetve a címkén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával.

A vizsgálat során a hatóság munkatársai elsősorban arra keresték a választ, hogy az ásványvizek címkéjén feltüntetett információk megegyeznek-e a termék valódi tartalmával, illetőleg alkalmaznak-e olyan jelölést, amelyek a vonatkozó rendeletek alapján nem megengedettek.

Az ásványvizek elnevezését rendelet szabályozza. A legfontosabb szabály, hogy egy ásványvíz olyan tulajdonsága, amely valamennyi vízre jellemző, nem tüntethető fel különleges tulajdonságként, bizonyos jelzők pedig csak meghatározott határérték megléte esetén használhatók. A vizsgált 54 termékből 25 esetében találtak jelölési hibát.

A jogszabály előírja azt is, hogy az 1,5 mg/l értéket meghaladó fluorid-koncentrációjú természetes ásványvizeknél jelölésként az “1,5 mg/l értéknél több fluoridot tartalmaz: csecsemők és 7 évesnél fiatalabb gyermekek általi rendszeres fogyasztásra nem alkalmas” feliratnak kell szerepelnie. Ezt a jelölést jól olvasható betűkkel, a termék kereskedelmi nevének közvetlen közelében kell feltüntetni. Ennek a jogszabályi előírásnak két termék nem felelt meg:
“Margitszigeti Kristályvíz” (fluorid-tartalom: 2,7 mg/lit)
“Apenta” szénsavas és szénsavmentes termékei (fluorid-tartalom: 2,2 mg/lit).

A kutatás eredménye letölthető az ISzCsM honlapján.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok