fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az ásványvíz, ami ott sem volt

A GVH versenyfelügyeleti szűrőjén ezúttal a Coca-Cola akadt fenn. No persze, Zalaszentgrót vagy a Balaton-felvidék szimbolikus értéke nem ugyanaz.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatban állapította meg, hogy a Coca-Cola Beverages Üdítőital Gyártó Magyarország Kft. az általa forgalmazott „NaturAqua” természetes ásványvíz 2005. és 2006. évi reklámanyagaiban félrevezette a fogyasztókat. A termék televíziós reklámjaiban, a Mai Piac lapban, valamint a termék címkéjén közzétett tájékoztatása szerint az a Balaton-felvidékről származik. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság engedélye alapján azonban a termék alapanyagául szolgáló természetes ásványvíz kinyerése, illetve palackozása Zalaszentgróton történik, ami sem földrajzilag, sem közigazgatásilag nem tartozik a Balaton-felvidékhez, s a kút vizének utánpótlását sem a Balaton-felvidékről nyeri.

A GVH határozata szerint mindez kimeríti a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartás fogalmát és beleütközik a versenytörvénybe. Ezért a Coca-Cola-t jogsértő magatartásáért 10 millió Ft versenyfelügyeleti bírsággal sújtotta a hivatal. A GVH a bírságmaximumhoz képest mérsékeltnek tekinthető bírság megállapításánál lényeges enyhítő körülményként vette figyelembe a Coca-Cola versenyhatósággal történő együttműködő magatartását, illetve a jogsértő magatartás egyoldalú, még a versenyfelügyeleti eljárás elején történő abbahagyását.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás