fbpx

| Markovics Vera

Az arctejekről kendőzetlenül

Ahhoz, hogy a bőr ideálisan működjön, rendszeresen meg kell tisztítani a rárakódó szennyeződéstől, sminktől, a faggyú- és verejtékmirigyek felszaporodott váladékától, az elhalt szarusejtektől. Cikkünk segít eligazodni a bolti kínálatban, de a kotyvasztókedvűeknek is adunk tippet. 

Aki egészséges és szép arcbőrre vágyik, vegye komolyan az esti arctisztítást. Sminkkel az arcon lefeküdni meggondolatlanság.

Hogy mit használjunk ehhez a művelethez, abban megoszlanak a vélemények. Vannak, akik tisztítószer nélkül, csak meleg vízzel öblítik le a bőrüket. Hogy jól teszik-e, azt könnyen ellenőrizhetik, ha az öblítés után benedvesített olajos vattakoronggal áttörlik a bőrüket. A látvány magáért beszél.

A másik véglethez tartozók napi rendszerességgel peelinget használnak, ami erélyesebb dörzsanyagok esetén kockázatos is lehet. Idővel túlságosan elvékonyodhat a bőr, így érzékennyé, sérülékennyé válik.

Sokak szerint a szappanok tisztító hatását semmi sem éri utol. Ez igaz is, mert a víz által fellazított szennyező anyagokat a szappan detergens (emulgáló) anyagai tökéletesen leoldják.

Használatuk ellen szárító hatásukat szokták felhozni, mert a szaru rugalmasságát biztosító anyagokat is kimossák a bőrből (Na-laurethsulfát összetevő!). A visszazsírozó hatású növényi olajban gazdag, hagyományos módon készült szappanokat azonban a zsíros és a normál bőrűek bátran használhatják arclemosáshoz is.

A kereskedelmi forgalomban évről-évre bővül a választék arctisztító készítményekből: a különböző bőrtípusokra készített szappanok, tisztító olajok, gélek, habok, arctejek, krémek, tonikok, sminklemosók garmadában sorakoznak az üzletek polcain. Hm! Micsoda fejlődés! Kívánhatunk ennél többet?

S közben persze arra gondolok, hogy ó te szegény vásárló! Kicsit túl sok ez a jóból. Aki nem szeret órákat vásárlással tölteni, annak az a tanácsom, hogy ne bonyolódjon bele a termékek tanulmányozásába.

A képlet teljesen egyszerű. Aki nem bírja a szappant, és a növényi olajoktól sem jön lázba, de száraz a bőre, húzódik, viszket, vásároljon arctejet, ez magas víztartalmú, tejes állagú zsírt is tartalmazó emulzió. Mivel sminket nem lehet kíméletesen, szappannal eltávolítani, akik rendszeresen sminkelik a bőrüket, azoknak is fontos, hogy jó minőségű arctejet vásároljanak.

 

Mitől jó egy arctej?

 •  ha anyagai könnyen és gyorsan elegyednek bőrön és a pórusokban lévő zsíros szennyező anyagokkal,  ha nem von el vizet a bőr mélyebb rétegeiből (pl. a túl sok glycerin ezt teszi, ezért nem jó, ha az összetevő listán a glycerin elől szerepel),
 • ha segíti a bőr öntisztító képességét (az ásványi eredetű olajok rontják a bőr öntisztító képességét),
 • ha nem tartalmaz komedogén, vagyis mitesszerképző anyagokat (a bőr állapotától is függ, hogy kinek mi számít komedogén anyagnak. Például a paraffint, vazelint, chlorid-összetevőjű anyagokat, az isopropyl miristate-t vagy a lanolint zsíros bőrűek esetében komedogén hatásúnak tartják.),
 • ha kivédi a kemény víz ártó hatását,
 • ha nem szárítja a bőrt,
 • ha nem izgatja a szemet.

 

Kerülendő összetevők

Egy arctej általában a következő anyagokat tartalmazza: víz, zsíros anyag (olajok), emulgátor vagy tenzid (mosóaktív anyag), vízmegkötő-anyagok (glicerin), konzerváló anyagok, illatanyagok, színezékek. Persze az összetevők listája a végtelenségig növelhető, de ezeknek nincs nagy jelentősége, hiszen az arctej nagyon rövid ideig marad a bőrön.

A kommersz arctisztító tejeknél gyakran találkozunk olyan összetevőkkel, amelyeket a minősítő szervezetek kritizálnak, s nem véletlenül:

 • paraffinolaj, vazelin (10-40% is lehet) – ásványi olaj, csökkenti a bőrlégzést, komedogén hatású,
 • Na-laureth sulfate – erélyes mosóaktív anyag, szárító hatású,
 • Triethanolamin – nedvességmegtartó anyag, toxikus anyagnak tartják,
 • PEG/PEG – átjárhatóvá teszi a bőrt,
 • Tetrasodium EDTA – toxikus anyagnak tartják,
 • Metyl-, Etyl-, Propyl-, Buthylparabének – konzerválószerek, allergizáló anyagok,
 • Parfüm – szintetikus illatanyag.

 

Tonikkal vagy anélkül?

A fenti anyagokat tartalmazó arctejekhez tonikot is érdemes vásárolni, mivel az arctejek maradékát a sima víz nem biztos, hogy leoldja a bőrről, s ezek visszazsírozó hatása nem feltétlenül ajánlott.

Alternatív megoldás
Minden tisztít, amiben olaj, zsír, lecitin van. Egy nedves vattalapkára csepegtetett jó minőségű növényi olajjal (mandula-, szőlőmag-, olívaolaj), vagy joghurttal tökéletesen leoldható a bőrről szennyeződés. Lágy vízzel ezt is érdemes leöblíteni.

 

Bio és natúr

Ezzel szemben a főleg természetes anyagokat tartalmazó, kontrollált bio vagy natúr arctejek értékes tápláló növényi olajokat (mandulaolaj, sárgabarackmag-olaj stb.) és egészen enyhe tisztító hatású detergenseket (például növényi szterolokat tartalmaznak – a Dr. Hauschka arctejben még az sincs) tartalmaznak.

Ennek köszönhetően bizonyos mértékig krémként is hatnak, mivel nemcsak tisztítják, puhítják, de valamennyire bőrrokon anyagokkal vissza is zsírozzák a bőrt.

A jó minőségű, természetes anyagokból álló arctejek előnye, hogy a szem körüli smink eltávolítására is használhatjuk, s nem szükséges külön sminklemosót vásárolni.

 

Hogyan használjuk?

Az arctejből egy mogyorónyit ráöntünk egy benedvesített vattalapkára, s azzal tisztítjuk le a sminket az arcról és a szem környékéről, majd alaposan meleg vízzel leöblítjük a bőrt.

Aki nem sminkeli magát, borsónyi arctejet öntsön a tenyerébe, s azzal – mint a szappannal – mossa meg az arcát. Ehhez a művelethez nincsen szükség vattára, és az arctejből kevesebb is elegendő.

A visszazsírozó hatású arctejek használatát követően – főleg a 40 év alatti korosztály számára – a bőr esti krémezése el is hagyható. Ennek előnye, hogy éjszaka jobban érvényesülhet a bőr kiválasztó funkciója. 

 

Nálunk is kapható, ismertebb bőrbarát arctejek:

Termék neve

Kiszerelés

Ár

Független minősítés

Ilcsi Rózsaszirom arctej

100 ml

912 Ft

BDIH

Alverde Tengeri algás lemosógél

150 ml

1000 Ft alatt

Natrue

Biola Bio kökény arctej

100 ml

1690 Ft

Biokontroll

Sante Lótusz, fehér tea arctisztító tej

100 ml

2621Ft

BDIH

Logona arctisztítótej rózsa & aloe

125 ml

2880Ft

Natrue

Weleda arctisztító tej

100 ml

2960Ft

Natrue

Primavera Neroli Classis tisztító arctej

100 ml

4650Ft

Natrue

Dr. Hauschka Reinigung Milch

150 ml

5900Ft

Natrue

 

A szerző kozmetikus, szakíró. 

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás