fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Arany: nem csak a Nobel-díjasoké lehet etikus

| Tudatos Vásárló

A Dél-Amerikában és Afrikában bányászott aranyhoz vér tapad, ezért egyre népszerűbbek az etikus forrásból származó ékszereket. Fairtrade, illetve fairmined aranyból készül a Nobel-békedíj, a cannes-i arany pálma, az Olimpiai Babérkoszorú.

A 2016-os Nobel-békedíj kettős sikert hozott Kolumbia számára. Amikor a dél-amerikai ország miniszterelnöke, Juan Manuel Santos az országában zajló fegyveres konfliktusok lezárásáért tett erőfeszítéseiért Oslóban átvette a díjat, olyan medált foghatott kezébe, amely Kolumbiában etikusan bányászott aranyból készült.

Ha esküvőd lesz, már veheted is a Fairtrade gyűrűt! 

Végre Magyarországon is lehet méltányos kereskedelemből származó karikagyűrűt venni. Egy szombathelyi és egy hévízi üzletben, illetve online közel 400 darabból választhatunk.

A Nobel-békedíj medálját készítő Norvég Pénzverde 2015 óta etikus bányászatból származó fémből készíti a díjat, hogy támogassa a kisüzemi léptékű, fenntartható és etikus bányászatot. Az éremhez használt arany egy részét 2016-ban a kolumbiai Coodmilla Szövetkezet küldte La Llanadából. Mint máshol az országban – Dél-Amerikában és Afrikában – korábban Kolumbiának ezen a részén is mindennaposak voltak a fegyveres konfliktusok, a bányászatot katonai szervezetek használták fel arra, hogy pénzeljék csapataikat, illetve tisztára mossák illegálisan szerzett pénzüket. Arról, hogy a világ számos pontján miként kötődik erőszak és kizsákmányolás a nemesfémek és egyes ásványok bányászatához, korábbi cikkünkben olvashatsz.

Tiszta arany

A háború utáni újjáépítésben a kisléptékű, felelős bányászat minta lehet az ország többi gazdasági szektora számára. A La Llanada-i kisléptékű bányákból származó arany „tisztaságát” a Fairmined nemzetközi minősítő szervezet garantálja, amely az Alliance for Responsible Mining (ARM) tagja. A Fairmined minősítés garancia arra, hogy a bányászat etikus és kíméletes mind a munkások, mind a környezet számára (sem a munkásokat sem a környezetet nem szennyezik például mérgekkel, mint a cián vagy a higany), és az arany útja a bányától a vásárlóig transzparensen nyomon követhető.

 

Aranyból is van fairtrade

A fent leírt Fairmined mellett a Fairtrade is ad minősítést bányáknak – jelenleg megközelítőleg a földön bányászott arany 1 százaléka kap ilyen minősítést.

Az aranyat az ékszeriparon kívül használják még aranyrudak formájában bankok és egyéb pénzintézetek, valamint elektronikai berendezések, mobiltelefon-akkumulátorok alapanyagaként.

 

• 2016-ban a globális aranykereslet 2%-kal, ezen belül a befektetésként vásárolt mennyiség 70%-kal nőtt.

• A Föld legnagyobb aranykitermelése Dél-Amerikában és Afrikában zajlik.

• A világon a legtöbb arany ékszert Indiában, Kínában és a Közel-Keleten vásárolják.

• 2015-től a Cannes-i filmfesztivál fődíja, az Arany Pálma is etikus aranyból készül.

• 1980 óta a svédországi Nobel-díjak érmei 18 karátos újrahasznosított aranyból készülnek.

• Az Apple 2015-ben, egyetlen év alatt egy tonna aranyat nyert vissza újrahasznosított készülékeiből.

• A zöld arany nem környezetbarát arany, hanem az arany, az ezüst és a réz ötvözete.

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok