fbpx
mosás szárítás spórolás

| Antal Orsolya/GreenDependent Intézet

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Így tudsz áramot spórolni a mosással, szárítással!

Itt a tavasz, végre elrakhatjuk a nagykabátot, előkerülnek a nyári ruhák és a tavaszi nagytakarítás részeként a nagy textilek, terítők, takarók, függönyök mosása is napirendre kerül. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk róla, miként tudjuk kordában tartani háztartási gépeink fogyasztását, itt pedig két nagy energiafalóra fókuszálunk, arra, hogyan spórolhatunk a mosó- és szárítógépek áramfogyasztásán. Kiderül például, hogy nem is a kosz miatt mosunk. Mi az a 3 alapszabály, amit mindenképpen jegyezzünk meg a gazdaságos mosáshoz? Mennyit lehet spórolni a hőfokkal és a ruhamennyiséggel? Tippek lazáknak, haladóknak és a tökéletességre törekvőknek!

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2%-a volt a teljes háztartási fogyasztásnak a 2016-os 9,2%-hoz képest.

A 3 alapszabályt már talán unjátok, de sosem lehet elégszer leírni:

a mosógépet csak telepakolva, lehetőleg rövid programon és alacsony mosási hőfokon indítsuk el!

További megtakarításokat érhetünk el, ha átgondoljuk és megkérdőjelezzük berögzült mosási szokásainkat. Ezzekkel a tippekkel nem csak vizet és áramot, de mosószert is spórolunk:

 1. A szekrényben áttelelt ruháknak nem kell feltétlenül mosás, elég, ha kitesszük őket a napfényre és friss levegőre, de a fűtőtest is megteszi. Azaz inkább szellőztessük, mint mossuk őket.
 2. Gondoljuk át a társadalmi konvenciókat: biztos, hogy csak hófehér abroszra lehet teríteni az ünnepi menüt és csak a vasalt ruha hordható? Kell egyáltalán terítő az asztalra?
 3. Vigyázzunk a ruhánkra, azaz csökkentsük a mosnivaló mennyiségét: viseljünk kötényt a főzéshez, “játszóruhát” a takarításhoz.
 4. Energia- és kibocsátásmegtakarítást jelenthet, ha a nagyobb textíliák, ágyneműk, kabátok mosásához a hatékonyabb, nagyobb mennyiséget bíró mosógépekkel rendelkező, az ország számos pontján elérhető közösségi mosodákat használjuk (azaz nem veszünk nagyobb kapacitású mosógépet csak azért, hogy ezeket a dolgokat mosni tudjuk).

Új, környezetbarát termékekkel bővült a Tudatos Vásárló applikáció

Nem is a kosz miatt mosunk

A GreenDependent Intézet arra kereste a választ, mennyi energiát lehet megtakarítani a tudatos mosógéphasználattal?

Az Energia Élő Labor kihívásban 41 gödöllői háztartás tagjai vettek részt. Már a kihívást megelőző felmérésből fontos tanulságok derültek ki:

 • a heti 4 mosás teljesen átlagos, és főként a háztartás tagjainak számától függ;
 • a ruhák többsége a viselés hossza miatt kerül a szennyesbe (51%);
 • ezzel szemben szennyezettség miatt csak ritkábban mosunk;
 • a mosás a foltok miatt 27%-ban, a rossz szag miatt 22%-ban történik;
 • a háztartások 15%-a rendelkezett szárítógéppel.

A résztvevők az vállalták, hogy 8-10 héten keresztül alacsonyabb hőfokon és kevesebbet mosnak. A felmérésben több mint 1800 mosás fogyasztási adataiból az alábbiak derültek ki:

 • Minél alacsonyabb a mosás hőfoka, annál alacsonyabb az áramfogyasztása is.
 • A 90 C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50 C°-os csupán a fele, a 40 C°-os a harmada, a 30 C°-os pedig az ötöde.
 • Ha fél vagy kis adaggal töltjük meg a gépet, akkor az átlagban valóban kevesebbet fogyaszt, de közel sem csak fele annyit, mint a teljes adagos mosás.
 • Sokan idő hiányában nem teregetik ki azonnal a ruhákat, ezért egy plusz, felesleges öblítő vagy centrifuga kört is beiktatnak. Ezt érdemes elkerülni!

A tudatosság, az odafigyelés komoly eredményeket hozhat. A vállalás résztvevőinél például:

 • átlagosan 21%-kal csökkent a heti mosások száma;
 • csökkent az átlagos mosási hőmérséklet, és nőtt a 30 fokon történő mosások száma;
 • a mosáshoz kapcsolódó átlagos heti energiafogyasztás 22%-kal csökkent;
 •  megváltozott a mosógép használatának módja (csak tele indították el, ruhákat előre beáztatták, kitanulmányozták a programokat stb.);
 • változott a mosás oka (a ruha viselésének hossza kevésbé lett fontos, inkább az számított, hogy valóban koszos-e);
111
Hányszor indítasz mosást hetente?

Köszönjük, hogy elárultad!

 • változott az is, hogy milyen és hány módszert alkalmaznak arra, hogy elkerüljék a ruhák mosását (szellőztetés, folt kézzel történő kimosása stb.);
 • nőtt a mosás energiafogyasztásával, a mosáshoz kötődő társadalmi normákkal, valamint a mosás és a ruhatár mérete és minősége közti összefüggésekkel kapcsolatos általános tudás;
 • nagyon hasznosnak értékelték a fogyasztásmérő használatát.

Ezeket a lépéseket járd végig, ha mosógépet, hűtőt, mosogatót vásárolsz

Hatalmas megtakarítás

A háztartások fontos szerepet töltenek be az energiarendszer átalakításában. A mindennapi szokásokban bekövetkező, látszólag kis változásoknak nagy hatása lehetne akkor, ha minden háztartás alkalmazná ezeket a gyakorlatokat. Ha Magyarországon minden háztartás a kihívásban elért átlag 21%-kal csökkentené a mosógéphasználatot, évente egy Zirc méretű település lakóinak CO2-kibocsátását meg lehetne takarítani! 

Felmerül a kérdés, hogy mennyi megtakarítást lehetne elérni hasonló változtatásokkal például európai szinten?

Az európai háztartások hetente átlag 3,2-szer mosnak átlag 41°C-on, kb. 35 milliárd adag mosást indítanak el évente, azaz 1130 mosás indul másodpercenként. Szerencsére egyre népszerűbb a 30 fokon vagy annál alacsonyabb hőfokon történő mosás. Egy felmérés szerint ha az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Dániában, Belgiumban és Franciaországban 3 fokkal csökkentenék az átlagos mosási hőfokot, azzal 1065 GWh áramot lehetne megtakarítani (egy 140 000-es város éves átlagos áramfogyasztását!).

Melyik a legjobb mosógép jó áron? Tesztösszefoglaló

Mire figyeljünk mosógép vásárlásnál?

 • Nem mindegy, milyen géppel mosunk! Válasszunk a háztartás igényeinek megfelelő kapacitású, energiatakarékos mosógépet, a magasabb energiaosztályú gép akár 25-30%-kal is kevesebb energiát fogyaszthat!
 • Az elöltöltős gépek általában kevesebbet fogyasztanak, mint a felültöltős modellek. Fontos tehát a jó választás és a kezdeti beruházás!
 • A mosógép energiacímkéjén nagyon sok információ található, az új energiacímkék jelentését itt írtuk le.
 • Ismerjük meg mosógépünket: tanulmányozzuk át a géppel kapott útmutatót, hogy megismerjük, mely programokkal és milyen beállításokkal tudunk energiát, vizet és akár mosási időt is megtakarítani. Ha az útmutató alapján nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik program fogyaszt kevesebbet, használjunk fogyasztásmérőt, hogy kiderítsük!
 • Ha csak lehet, az energiatakarékosság mellett figyeljünk oda arra is, hogy környezetbarát legyen a mosógép, azaz ne csak kevés energiát, hanem kevés vizet is használjon, javítható és szétszerelhető legyen stb. Erről például a környezetbarát termékcímke adhat információt. Az EU környezetbarát termékjeléről és jelentéséről a mosógépek esetében ITT.

Melyik a legjobb szárítógép? Tesztösszefoglaló

Mire figyeljünk a szárítógép használatánál?

A szárítógép esetében a legjobb, amit tehetünk, ha egyáltalán nem használjuk! Ha tudjuk, szárítsuk a ruhákat friss levegőn (télen is)!

Ha mégis muszáj géppel szárítanunk, vegyük figyelembe az alábbiakat:

 • Akár a konyhában, akár a mosókonyhában vagy fürdőben helyezzük el a szárítógépet, fontos, hogy a helyiség jól szellőzzön, és a gép ideális esetben ablak közelében legyen. Egy rosszul szellőző helyiségben a szárítógépnek többet kell dolgoznia, azaz többet is fogyaszt.
 • Ne hagyjuk összegabalyodni, tömörödni a szárítanivalókat. Ha nagy kupac nedves ruhával tömjük meg a gépet, könnyen előfordulhat, hogy a ruhák összetapadnak és tovább tart, több energiát igényel a szárításuk.
 • A szárítólabdák és golyók a nedvesség felszívásával akár 20-40%-kal is lerövidíthetik a szárítási folyamatot és a dobban való mozgással elválasztják egymástól a ruhaneműt, hogy a forró levegő hatékonyabban áramolhasson.
 • A paplanhuzatokat mindenképp begombolva szárítsuk, hogy ne nyeljenek el más, apróbb ruhadarabokat, megnövelve a szárítási időt.
 • Egy másik egyszerű energiatakarékossági tipp, hogy igyekezzünk a hasonló anyagokat együtt szárítani! Ha a nehezebb anyagú holmikat (törölköző) könnyebb darabokkal (pólók) szárítunk együtt, a folyamat tovább tart!
 • Ha csak néha van szükségünk szárítógépre, fontoljuk meg, hogy ahelyett, hogy beszereznénk egyet, közösségi mosodába látogatunk el.

Eco-friendly detergents risky

Hogyan segít a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

Egyesületünk az utóbbi években számtalan háztartási gép és egyéb termék tesztjét publikálta, hogy vásárlóként ki-ki megtalálja a neki legmegfelelőbb és ezen belül a legolcsóbb terméket. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel évek óta együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba.

mosógépek nagyszabású tesztje ezen a linkena szárítógépeké itt, a hűtőgépeké itta mosógatógépeké ezen a linken érthető el.

MIÉRT KELL FIZETNI A TESZTEKÉRT?

Tesztjeink egy része ingyenesen elérhető, másokért fizetni kell – egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert elvégzésük komoly pénzbe kerül, és mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.

Képek és ábrák forrása, ha másképp nincs jelölve: GreenDependent ©, canva.com


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-C jelű pályázata keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás