fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az Apple piszkos pénzügyei

| Tudatos Vásárló

Elkerült adók, kiszervezett termelés, offshore cégek – ezek mind részei az Apple stratégiájának, ami lehetővé tette, hogy a cég akkora vagyont halmozzon fel mint Németország pénzügyi tartaléka.

A Good Electronics nemrég megjelent tanulmánya az Apple példáján keresztül mutatja be, hogy vállalatok a megtermelt jövedelmeik egyre nagyobb részét a pénzpiacokra vezetik át. Ezt a jelenséget a közgazdászok financializációként emlegetik, melynek jelentős szerepe volt a 2008-as pénzügyi világválság kialakulásában is.

 

A termelés kiszervezése

Az Apple a világ egyik legsikeresebb számítástechnikai cége, amelyet 1976-ban alapított Steve Jobs és Steve Wozniak. Jobs egy időre elhagyta a céget (1985-1996), majd amikor visszatért átalakította azt. A kilencvenes évek közepétől a cég kiemelkedő minőségű és árú termékekre koncentrált, mint az iPod, iPhone és iPad, és átszervezték a termelést, átalakították a cégszerkezetet is.

A cikkünk megjelenése óta az Európai Bizottság 13 milliárd euró + kamatokra büntette az Apple két írországi cégét. Több mint 4000 milliárd forintról van szó.

A hetvenes évek vége felé a cég Európában is szeretett volna jelen lenni, ekkor alapítottak egy ír leányvállalatot. Később, az 1990-es évek közepén, a gyártást különböző cégeknek szervezték ki a világ számos országába, melyek között szerepelt Németország, Japán és Dél-Korea is. Az összeszerelést Kínába vitték, ahol munkások éhbérért szerelik össze a termékeket. Az Apple így csökkenteni tudta a termelés költségeit, de így sem az európai, sem az amerikai vagy kínai munkások nem érzékelnek semmit a cég pénzügyi sikereiből. 

 

Ravasz cégszerkezet, elkerült adók

A termelés átszervezése mellett a cég szerkezetét is átszervezték, hogy minimalizálni tudják az adót. Az alábbi angol nyelvű ábrán a cég jelenlegi szerkezete látható.  

Az Apple INC, a cég Kaliforniában bejegyzett központja. Az Apple Operational International (AOI) Írországban van bejegyezve, ahol az egész EU-ban a legalacsonyabb a vállalati adó (12.5%). Ezen túlmenően az Apple megegyezett az ír hatóságokkal, és kevesebb, mint 2% adót fizet. Az AOI tulajdonosa az Apple INC, amelyet 1980-ban alapítottak. Az alapítás óta egyetlen munkavállalója sem volt. A céget az Apple egy másik leányvállalata, a nevadai Renoban bejegyzett Braeburn Capital irányítja.

Az Apple Operations Europe (AOE) szintén Írországban bejegyzett cég. Leányvállalata, az Apple Sales Internationals (ASI) szintén alig fizet adót Írországban, pedig a 2009-2012 időszak alatt több mint 74 milliárd dollárt halmozott fel. Ugyanúgy ahogy az AOI, az ASI-nek sem volt egyetlen alkalmazottja sem 2012-ig.

Az  Apple South Asia és az Apple Distributions International az ír cégekhez hasonlóan kiszervezett leányvállalatok Dél-kelet Ázsiában. Az értékesítést is úgy intézik, hogy a bevételeket Írországban könyvelik le, így pl. a német vagy francia értékesítések után sem fizetnek adót az adott országokban. 2011-ben az Amerikán kívüli eladások 84%-át Írországban jelentették le.

 

Az Apple hatalmas pénzügyi tartaléka

A cég adózás előtti bevételei a 2005-ös 1.8 milliárd dollárról 2014-re 54 milliárd dollárra nőttek, majd 2015 első negyedévében elérték a 194 milliárd dollárt. Ez közel azonos Németország pénzügyi tartalékaival. Ezt szemlélteti az alábbi ábra, összehasonlítva néhány ország és nagyobb cég pénzügyi tartalékával. 

A cég pénzügyi mechanizmusából kizárólag a részvényesek húznak hasznot. A cég nem fizet adót Amerikában, az ázsiai alvállalkozók éhbérét dolgoztatják munkásaikat. Az alábbi angol nyelvű videó jól összegzi az Apple pénzügyi manővereit:

 

 

 

Forrás és képek: GoodElectronics

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok