fbpx

| Tudatos Vásárló

Az Apple piszkos pénzügyei

Elkerült adók, kiszervezett termelés, offshore cégek – ezek mind részei az Apple stratégiájának, ami lehetővé tette, hogy a cég akkora vagyont halmozzon fel mint Németország pénzügyi tartaléka.

A Good Electronics nemrég megjelent tanulmánya az Apple példáján keresztül mutatja be, hogy vállalatok a megtermelt jövedelmeik egyre nagyobb részét a pénzpiacokra vezetik át. Ezt a jelenséget a közgazdászok financializációként emlegetik, melynek jelentős szerepe volt a 2008-as pénzügyi világválság kialakulásában is.

 

A termelés kiszervezése

Az Apple a világ egyik legsikeresebb számítástechnikai cége, amelyet 1976-ban alapított Steve Jobs és Steve Wozniak. Jobs egy időre elhagyta a céget (1985-1996), majd amikor visszatért átalakította azt. A kilencvenes évek közepétől a cég kiemelkedő minőségű és árú termékekre koncentrált, mint az iPod, iPhone és iPad, és átszervezték a termelést, átalakították a cégszerkezetet is.

A cikkünk megjelenése óta az Európai Bizottság 13 milliárd euró + kamatokra büntette az Apple két írországi cégét. Több mint 4000 milliárd forintról van szó.

A hetvenes évek vége felé a cég Európában is szeretett volna jelen lenni, ekkor alapítottak egy ír leányvállalatot. Később, az 1990-es évek közepén, a gyártást különböző cégeknek szervezték ki a világ számos országába, melyek között szerepelt Németország, Japán és Dél-Korea is. Az összeszerelést Kínába vitték, ahol munkások éhbérért szerelik össze a termékeket. Az Apple így csökkenteni tudta a termelés költségeit, de így sem az európai, sem az amerikai vagy kínai munkások nem érzékelnek semmit a cég pénzügyi sikereiből. 

 

Ravasz cégszerkezet, elkerült adók

A termelés átszervezése mellett a cég szerkezetét is átszervezték, hogy minimalizálni tudják az adót. Az alábbi angol nyelvű ábrán a cég jelenlegi szerkezete látható.  

Az Apple INC, a cég Kaliforniában bejegyzett központja. Az Apple Operational International (AOI) Írországban van bejegyezve, ahol az egész EU-ban a legalacsonyabb a vállalati adó (12.5%). Ezen túlmenően az Apple megegyezett az ír hatóságokkal, és kevesebb, mint 2% adót fizet. Az AOI tulajdonosa az Apple INC, amelyet 1980-ban alapítottak. Az alapítás óta egyetlen munkavállalója sem volt. A céget az Apple egy másik leányvállalata, a nevadai Renoban bejegyzett Braeburn Capital irányítja.

Az Apple Operations Europe (AOE) szintén Írországban bejegyzett cég. Leányvállalata, az Apple Sales Internationals (ASI) szintén alig fizet adót Írországban, pedig a 2009-2012 időszak alatt több mint 74 milliárd dollárt halmozott fel. Ugyanúgy ahogy az AOI, az ASI-nek sem volt egyetlen alkalmazottja sem 2012-ig.

Az  Apple South Asia és az Apple Distributions International az ír cégekhez hasonlóan kiszervezett leányvállalatok Dél-kelet Ázsiában. Az értékesítést is úgy intézik, hogy a bevételeket Írországban könyvelik le, így pl. a német vagy francia értékesítések után sem fizetnek adót az adott országokban. 2011-ben az Amerikán kívüli eladások 84%-át Írországban jelentették le.

 

Az Apple hatalmas pénzügyi tartaléka

A cég adózás előtti bevételei a 2005-ös 1.8 milliárd dollárról 2014-re 54 milliárd dollárra nőttek, majd 2015 első negyedévében elérték a 194 milliárd dollárt. Ez közel azonos Németország pénzügyi tartalékaival. Ezt szemlélteti az alábbi ábra, összehasonlítva néhány ország és nagyobb cég pénzügyi tartalékával. 

A cég pénzügyi mechanizmusából kizárólag a részvényesek húznak hasznot. A cég nem fizet adót Amerikában, az ázsiai alvállalkozók éhbérét dolgoztatják munkásaikat. Az alábbi angol nyelvű videó jól összegzi az Apple pénzügyi manővereit:

 

 

 

Forrás és képek: GoodElectronics

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás