fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Anyatej, vagy bébiétel? A baba és a mama egészséges táplálkozásáról – 5. rész: A nélkülözhetetlen és veszélyes cukor

| dr. Kovács Ágnes

Cukor, gyümölcslé, csoki. Mit gondol mindezekről a gyermekorvos? Az egészséges csecsemőtáplálást bemutató cikksorozatunk befejező részéből kiderül.

A cukor fontos tápanyag. A beteg, a táplálást visszautasító, lázas gyermekek kalóriaforrását lehet és kell vele biztosítani. A csecsemők és kisgyermekek nem rendelkeznek könnyen hasznosítható szénhidrát-tartalékokkal, éhezésük ezért az anyagcseréjük felborulását is eredményezheti. Ezt cukros folyadék, leginkább a gyorsan felszívódó szőlőcukor adásával megelőzhetjük. Még a hasmenéssel, hányással járó betegségek esetén sem kell, és nem is szabad a cukrot nélkülözni, az 5%-os tea vagy limonádé (1 dl-be 1 teáskanál cukor) nem fokozza a hasmenést és megelőzhetjük vele a vércukorszint leesésének riasztó tüneteit (sápadtság, verejtékezés, gyengeség, remegés). Csecsemő- és gyermekkorban soha ne használjunk mesterséges édesítőszereket!

Ugyanakkor az egészséges, jól táplálható csecsemők vagy gyerekek esetében a cukorral ízesített tea, vagy édes gyümölcslevek, üdítők rendszeres adását nem javaslom, még akkor sem, ha úgymond 100% gyümölcstartalmúak. Könnyen szokássá válhat, a gyerek gyakran csak azért fogyasztja, mert finom, és így könnyen megszokja, hogy feszültségét, unalmát, fáradtságát cumizással, teázással vezeti le. A teázás pótcselekvéssé válik, ami félelmetes analógiája az idegesség esetén azonnal cigaretta, vagy alkohol után nyúló felnőtt viselkedésének. Sajnos sok esetben a mama is „nyugtatónak” használja a cukros teát. Bármi miatt sír a csecsemő, első megoldásként mindig a tea (gyümölcslé) után nyúl, különösen éjszaka. Az ilyen csecsemők és gyerekek egyre többet teáznak, az édes folyadék elveszi étvágyukat, vagy fölösleges kalóriaként megjelenve elhízáshoz vezethet.

A cukros folyadékok állandó fogyasztásának leggyakoribb következménye a fogak romlása. Napközben a szájban természetes tisztulási folyamat zajlik, aminek köszönhetően a szájba kerülő anyagok erjedése elkerülhető. Ez természetesen csak akkor érvényes, ha az étkezési ciklusokat étkezésmentes ciklusok váltják fel. Ha napközben is állandóan cumisüveg, vagy valamilyen tápanyag van a szájban – ropi, keksz, cukros tea, csokoládé -, a nappali tisztulás sem jöhet létre. Éjszaka a száj tisztulási folyamata nem működik, így a fogak romlása szempontjából a legveszélyesebb az éjszakai édes folyadékok fogyasztása.

Ha az idősebb csecsemő vagy kisded egész napját úgy tölti el, hogy rendszeresen ott van a szájában, vagy keze ügyében a teli cumisüveg, testi, sőt szellemi fejlődése is komoly veszélyeknek van kitéve. A folyamatosan gyomorba juttatott édes folyadék elveszi az étvágyát, tápláléka ezért nem tartalmaz mindent, ami fejlődéséhez szükséges, ugyanakkor elhízhat. A cumival elfoglalt szájat a csecsemő és a kisgyerek nem használja beszédre, csak dünnyög cumija mögül, sőt kezét is elfoglalja a cumisüveg, ezért kimutathatóan kevesebbet manipulál, kevesebbet játszik.

Tehát szomjúságra, folyadékpótlásra vizet adjunk. Ha már csecsemőkortól kezdve erre szoktatjuk, a későbbiekben is természetes lesz számára. Ha gond van a csapvízzel, szénsavmentes palackos víz adható, csecsemőnek forralva, egy éves kor után forralás nélkül.

Csokoládé. Én alapvetően csokoládépárti vagyok, a gyerekek étkezésében fontosnak tartom. Ugyancsak gyorsan hasznosítható kalóriát ad, és a gyerekek fokozott szénhidrát-igényét tökéletesen kielégíti. Fontos élettani előnye az úgynevezett boldogsághormon (endomorfin) felszabadítása, ami megmagyarázza a csokoládé-függőséget. Élni és nem visszaélni kell a hatásával: étkezés után és ne helyette, mértéktartó mennyiségben és soha ne este adjuk. A csokoládé ugyanis aktivizál, a sokat, sőt „csak azt” fogyasztó gyerekek hiperaktivitása szakmai körökben jól ismert. Az esti csokoládézás a fogak romlásában is szerepet játszik. Néhány fogorvos a mogyorós csokoládé adását javasolja, mert a mogyoró rágása egyben tisztítja a fogakat, csökkenti a csokoládés lepedék kialakulását.

Vagyis mint minden, az ételek és italok, a tápanyagok sem csak feketék vagy fehérek. Ha tudjuk, hogy milyen a hatásuk, miért, mikor és milyen adagban van szüksége rá a szervezetünknek, és mi az, ami feltétlenül, vagy lehetőleg kerülendő, könnyen egészségessé tehetjük a család táplálkozását.

 

dr. Kovács Ágnes gyermekorvos, A doktor néni könyve szerzője.

 

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára