fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Az antidepresszánsok megváltoztatják a halak viselkedését

| Tudatos Vásárló

A nemi hormon hatású mesterséges anyagok után az antidepresszánsok környezeti hatásai is felkeltették a kutatók figyelmét. A vád, hogy megváltoztathatják a halak viselkedését.

Egyre gyakrabban jelennek meg olyan tanulmányok, amelyek szerint a széles körben használt antidepresszánsok a fogyasztók szervezetéből a környezetbe kerülve problémákat okozhatnak. A gyógyszermaradványok például befolyásolják az ebihalak fejlődését, hosszabb távon pedig a vízi életközösség egészére hatással lehetnek.

A gyógyszerekben lévő anyagok az emberhez hasonlóan a halakban is befolyásolják a szerotonin nevű hormon működését. Ez az ingerületátvivő anyag az állatok többségében megtalálható, így a környezetbe kerülve számos élőlényre hatással lehet. A hormon jelenléte a halakban az agressziót, a zsákmányszerzési és a menekülési viselkedést is befolyásolja.

Az antidepresszánsok hatására megváltozik egyes halak viselkedése. Vizsgálatok szerint például a csíkos fűrészessügér szokásától eltérően nem kergeti el a kisebb halakat. A pontyfélék közé tartozó kistestű Pimephales promelas más fajokhoz hasonlóan ösztönösen menekül a ragadozóktól, de az antidepresszánsoknak kitett fiatal állatok nem, vagy csak késve és lassabban menekültek el a ragadozóutánzattól.

A kutatók szerint még nagyon keveset tudunk a gyógyszermaradványok környezeti hatásairól. Arról is csak feltételezések vannak, hogy mi lehet az oka annak, hogy miért nem a vizekben és az üledékben gyakrabban megtalált hatóanyagok mutathatók ki a halak agyából.

Még nem ismert, hogy hosszabb távon milyen hatása lehet a szennyvíztelepekről kikerülő nehezen lebomló (perzisztens) antidepresszánsoknak. Az ismeretek alapján ezek a vegyületek is képesek a tápláléklánc tagjaiban továbbjutni.

Az USA környezetvédelmi hivatalának (Environmental Protection Agency, EPA) munkatársai igyekeznek összegyűjteni a kérdéskörben elérhető információkat és kockázatokat, valamint a gyógyszermaradványok természetes vizekbe kerülését megelőző lehetőségeket. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) szerint a jelenlegi gyógyszermaradvány-koncentrációk az emberre nézve nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Az Environmental Working Group (EWG) környezetvédő szervezet szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megismerhessük az ökológiai hatásokat. Véleményük szerint a jelenlegi adatok alapján több hiányosság is van a szabályozásban. Megoldást jelenthet a „zöld gyógyszerek” fejlesztése, így a készítmények használata nem jelentene környezeti problémát.

A technikai fejlesztések mellett segítene a helyzeten, ha a fel nem használt gyógyszereket a vásárlók nem kidobnák, hanem leadnák a gyűjtőhelyeken. (Magyarországon a feleslegessé vált gyógyszereket a gyógyszertárakban kell leadni. Szerk) A környezetvédők egyetértenek azzal, hogy még nagyon kis mennyiségben vannak jelen a környezetben ezek a maradványok, az azonban aggodalomra adhat okot, hogy számos más szennyező vegyület is kikerül a környezetbe, ahol együtt kiszámíthatatlan hatásúak lehetnek.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2010. szeptemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] erix

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok