fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Amit a visszaváltható üvegekről tudni kell

A környezettudatosság jegyében sokan vásárolnak visszaváltható, betétdíjas csomagolású terméket, de nincs könnyű dolguk. Az üzletek igyekeznek kibújni a felelősség alól, és igencsak megnehezítik a „zöld” fogyasztók helyzetét.

A betétdíjas termékek visszaváltása kapcsán – több fogyasztói bejelentés alapján – szembesült a fogyasztóvédelmi hatóság a következő problémákkal: 

A kereskedők gyakran csak úgy hajlandók visszaváltani a betétdíjas üveget, ha azt az ő üzletükben vásárolták. Előfordult többször is, hogy a címke meglétét is követelték.

Az üvegvisszaváltás a nagyobb üzletekben automatákon keresztül történik. Nemegyszer érkezett a hatósághoz olyan panasz, miszerint az automata nem működik, vagy nem képes felismerni az üveget, ha már nincs rajta a címke, és ebben az esetben nem tudták visszaváltani az üveget, a vevőszolgálaton is elutasításba ütköztek.

A fenti problémák kapcsán a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége felhívja a fogyasztók figyelmét a betétdíjas termékek visszaváltására vonatkozó előírásokra:

 • A forgalmazó köteles az általa forgalmazottal azonos jellemzőkkel bíró, azonos rendeltetésű, egy terméktípusba tartozó betétdíjas termék betétdíját a visszaváltó személynek megfizetni.
 • Az üzlet nem korlátozhatja a visszaváltást a csak a nála vásárolt termékekre, vagyis köteles minden olyan üveget visszaváltani, amilyet ő is forgalmaz. Nem követelheti meg azt sem, hogy az üvegen megtalálható legyen a címke.  
 • Az üzlet nem kötelezheti a fogyasztót arra, hogy a visszajáró betétdíjat levásárolja, azt készpénzben vissza kell fizetni.      

 

 Mi a teendő, ha az automata nem veszi be az üveget?

Ha az üvegvisszaváltó-automata – valamilyen oknál fogva – nem működik, vagy nem ismeri fel az üveget, és így nem is tudja visszaváltani, a forgalmazónak biztosítania kell, hogy a fogyasztó a betétdíjas terméket vissza tudja váltani. Ennek módját az üzletben szabadon választhatják meg.

Ebben az esetben a fogyasztókat az automatánál tájékoztatni kell arról, hogy hol történik a visszaváltás, valamint a visszaváltás helyén is tájékoztatni kell fogyasztót a betétdíj mértékéről, és a visszafizetéshez szükséges követelményekről.

 

Forrás: NFH

Kép [cc] pixelhut

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás