fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Amikor a kert beköltözik az étterembe

| Tudatos Vásárló

Képzelj el egy olyan épületet, ahol nemcsak élelmiszerbolt és kávézó kap helyet, hanem egy kert is, amelynek funkciója, hogy az előbbi kettőt ellássa. Ez a The Farmery, ami egészen új értelmet adhat a helyi élelmiszer fogalmának.

A The Farmery ötlete két fiatal amerikai, Ben Green és Tyler Nethers fejéből pattant ki, mert szerették volna megismertetni a városlakókkal a fenntartható élelmiszertermelés világát, és a helyi élelmiszerek előnyeit.

Green és Nethers néven egy olyan komplexum tervezésébe kezdtek, aminek nagy részét egy olyan üvegház teszi ki, ahol speciális, függőleges paneleken termelhetik meg azokat a zöldségeket, gyümölcsöket és gombákat. Ezeket a vásárlók a helyi salátabárban elfogyaszthatják, az élelmiszerboltban megvehetik, vagy egyszerűen az üvegházban sétálva leszedhetnek maguknak.

A fogyasztók így nyomon követhetik a termelést, és olyan friss élelmiszerhez juthatnak hozzá, ami városi lakosok számára ritkán adatik meg. Nem beszélve arról az élményről, amit az üvegházban való bolyongás jelent a növényekkel benőtt panelek között.

Azzal, hogy a növénytermesztést a vásárlók közvetlen közelébe hozzák, a tervezők azt szeretnék elérni, hogy szélesebb tömegek ismerjék fel az élelmiszerek valódi értékét. Egy-egy séta az üvegházban nyilvánvalóvá teszi a különbséget a helyben, aprólékos munkával termelt, és a sok száz, netán ezer kilométerről importált zöldségek között.

Ráadásul a szállítási költségek, valamint a beszállítói árrés kiküszöbölésével alacsonyan tarthatóak az árak, ami lehetővé teszi, hogy ne csak egy szűk elit számára legyenek elérhetőek az itt kapható termékek.

A The Farmery nagyméretű komplexuma egyelőre csak tervrajzokon létezik, azonban a kisebb prototípusok már sikerrel üzemelnek. A függőleges paneleken történő termelés pedig olyannyira bevált, hogy ezeket már önállóan, falra szerelhető verzióban is árusítják az otthoni növénytermesztésre vágyó városlakóknak.

Hallottál hasonló kezdeményezésről a környezetedben? Írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu-ra!

Forrás: Farmery.com

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok