fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Amikor átadjuk a zöldségeket, nekünk az a heti ünnepnap – Esőleső Ökotanya

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

közösségi gazdaság Esőleső Ökotanya

Szekeres Nikolett és Balogh Krisztán Ópusztaszeren gazdálkodnak, az Esőleső Ökotanyán. Igazi családi gazdaság az övék, amiben fiaik is kiveszik a részüket a feladatokból és nem mellesleg közösségi gazdaságként működnek: 60 szegedi családot, egy lelkes és aktív közösséget látnak el friss, bio zöldségekkel.

Tavasszal nyílt napot tartanak a tanyán, október végén egy közös betakarítási ünneppel zárják a szezont. A többi közösségi eseményt a szegedi Waldorf Iskolában rendezik meg, ami egyben az átadási pont is. Itt tartják az augusztusi paradicsom pikniket és a kenyérünnepüket is csakúgy, mint az októberi Márton-napot, decemberben a közös adventi ünnepet.

Nikiék a közösségi gazdaságuk tagjait az előző év értékelésbe és az új szezon tervezésbe is bevonják, amire egy külön találkozót szerveznek februárban a szezon nyitásakor. Az Esőleső Ökotanya körül pezseg az élet, de nem is csoda, hiszen Niki és Krisztián örökbefogadók: nem kisebb dolog történt velük, mint hogy megörököltek egy egész közösséget.

Egy szép napon kaptak 60 családot

Eleinte egy kis háztáji gazdaságot vittek Ópusztaszeren, ahol 20 éve gazdálkodnak. Gazdaságukat konvencionális módon indították be, de ahogy fokozatosan megismerkedtek a biogazdálkodással, tudták, hogy hosszú távon ezzel szeretnének foglalkozni. 2014-ben vásárolták meg mostani tanyájukat, amelyen már kizárólag ökológiai gazdálkodást folytatnak.

Eleinte helyben próbálták értékesíteni a bio terményeiket, majd két évig a BioPipacs Tanya zöldségközösségének voltak társtermelői. 2019-ben vágtak bele önállóan a közösségi mezőgazdálkodásba, ekkor történt, hogy  az Évkerék Ökotanya gazdái megkeresték őket, átvennék-e már meglévő közösségük ellátását.

Esőleső Ökotanya közösségi gazdaság

Niki és Krisztián kapva kapott a lehetőségen, így született meg az Esőleső Ökotanya zöldségközössége. A 2021-es évben indul a harmadik szezonjuk.

Jön, ami van, amikor terem

Az Esőleső Ökotanya egy zöldségközösség, más szóval közösségi gazdaság. A közösségi mezőgazdálkodás lényege a személyes együttműködés termelő és fogyasztó között: a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban közösen osztják meg.

Nikiéknél ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az évben 10 hónapon át, május elejétől február végéig tart a zöldségszállítási időszak. Májustól november végéig hetente, decembertől február végéig kéthetente adják át a fogyasztóiknak, pontosabban a tagoknak a zöldségdobozokat. A közösség tagjai 3 átadási ponton veszik át a terményt: fő átadási pont a szegedi Waldorf Iskola, de van egy kisebb átadási pontjuk Ópusztaszeren és Kistelken is.

Ha belépünk az Esőleső Ökotanya zöldségközösségébe, választhatunk, hogy egy kis vagy egy nagy zöldség dobozhoz szeretnénk jutni a fent leírt rendszerességgel. A dobozokba heti szinten 8-10 féle zöldség és fűszernövény kerül, néha egy kis gyümölcs is, télen alkalmanként ecetes uborka és paradicsomlé egészíti ki a friss árut.

Közel 60 fajta terményből szállítanak a vásárlóinak, a 2020-as év slágere, a tagok kedvence a sárgadinnye és a csemegekukorica volt.

Esőleső Ökotanya közösségi gazdaság

A fenti képen egy októberi kis doboz tartalma látható, amibe a következő zöldségek kerültek: burgonya, sárgarépa, zeller, paszternák, brokkoli, zöld és piros kápia paprika, paradicsom paprika, mángold, sütőtök és oregánó.

Családi gazdaság, családi munkamegosztás

A tanya, ami 2015 óta minősített biogazdaság, egy természetvédelmi terület mellett fekszik Ópusztaszer határában, egy 4 tanyából álló tanyasoron.  A gazdaság területe 5 hektár, a család ebből 1,7 hektáron termeszt zöldségeket a közösségnek, 1 hektárt tartanak fent gabonanövényeknek saját állataik ellátására, 2 hektárra gyümölcsöst telepítettek.

A gazdaságuk igazi családi gazdaság: nincs külső segítőjük, egyedül végzik el a termeléssel és a közösséggel kapcsolatos feladatokat. Niki és Krisztián mellett fiaik, a 14 éves Noel és a 18 éves Viktor is rendszeresen besegít, idén az online oktatás mellett rendesen kivették a részüket a feladatokból.  A családban jól működik a munkamegosztás, mindenkinek megvan a saját feladata, amelyeket sok más közösségi gazdasághoz hasonló módon osztottak fel egymás között. Niki koordinálja a vetésnaptárt és a gazdasághoz kapcsolódó feladatok időzítését, beszerzi a magokat, intézi a közösséggel kapcsolatos kommunikációt, míg Krisztián és a fiúk a traktoros munkákat, az öntözést és a nehezebb földmunkákat végzik.

Esőleső Ökotanya közösségi gazdaság

Fotó@Esőleső Ökotanya/Tudatos Vásárlók EgyesületeEzzel a felállással 60 családot látnak el. Azt mondják, nem is szeretnének növekedni a közeljövőben, ekkora tagságot tudnak biztonságosan ellátni. A segítség viszont nagyon jól jönne, de nem találtak még a környéken megfelelő munkaerőt.

Hardcore közösségi gazdaság, talán a legaktívabb Magyarországon

Niki és Krisztián azt mondják, igen szerencsések: azzal, hogy a korábbi Évkerék Ökotanya tagjainak nagy részé becsatlakozott hozzájuk talán máig a legaktívabb hazai zöldségközösséget örökölték meg.

Már az is elég menő, ha valaki beszáll egy közösségi mezőgazdaságba, ezzel vállalva sorsközösséget a termelővel. De ebben a közösségben a Napraforgóknak elkeresztelt aktív „kemény mag” szervezi a közösségi események, ünnepek java részét. A támogató és aktív közösség sokat ad a gazdálkodó családnak.

„ Amit a legjobban szeretünk az nem is a zöldség, hanem maga a közösség.”

“Ahogy Krisztián a múltkor megfogalmazta: amikor csütörtökön elvisszük a zöldséget az nekünk a heti ünnepnap. Ott már beszélgetünk, ott már elmúlik a rákészülés esteleges stressze, ott a közösség. Mi ezt szeretjük a legjobban ebben a gazdálkodási formában, a csütörtököket, a közösségi élményt” – mesélte Niki.

Esőleső Ökotanya közösségi gazdaság

Gyümölcsös tervek

Nikiék a tanya megvételekor már tudták, hogy hosszútávon közösségnek szeretnék értékesíteni a terményeiket valamilyen formában, és a tanya megvételét követően telepítettek egy 2 hektáros gyümölcsöst, amely lassan termőre fordul. 1,7 hektáron alma, szilva, körte cseresznye, meggy és barackfélék teremnek, tovább 0,3 hektárra bogyósokat, egrest, jostát és ribizlit telepítettek. A gyümölcsöst majd szeretnék jobban bekapcsolni a közösség életébe, családi piknik hétvégék szervezésével, ahol a tagok szedhetik a gyümölcsöt, amit haza is vihetnek, és egy egész napot el tudnak tölteni a gazdaságban a családjukkal és a többi taggal, közös étkezésekkel és beszélgetésekkel.

Ha szeretnél csatlakozni

Ha szeretnél csatlakozni az Esőleső Ökotanya közösségéhez, keresd Nikit az esolesotanya@gmail.com email címen. A szezon májusban indul, márciusban derül ki, hány új tagot tudnak fogadni.


NKA EU logoEzt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical projektje társafinanszírozta.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára