fbpx

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy a hatékonyságuk a legfontosabb, az az igazság, hogy a háztartási vegyi termékek – általános tisztítószerek, bútorápoló szerek, mosószerek, öblítők – mindenek előtt illatukkal győznek meg bennünket. Pedig az átaluk kiváltott bőrproblémák, allergiás reakciók jelentős részét épp a bennük lévő illatanyagok okozzák.

A mai kor egyik leggyakoribb civilizációs betegsége az allergia. Amíg régen kizárólag természetes anyagokat használtunk takarításra és tisztálkodásra, addig a vegyipar és a gyógyszeripar fejlődésével egyre újabb vegyi anyagok jelennek meg környezetünkben, ami egyre több lehetőséget ad az allergiás túlérzékenység kialakulásának.

– Mikor gyanakodj allergiára?

Irritáló anyagok mindenkinél kiválthatnak bőrgyulladást, akik tartósan, vagy nagyobb mennyiségben érintkeznek erősebb vegyszerekkel és bizonyos illatanyagokkal. A takarítószerek, tisztítószerek, mosószerek esetében külön súlyosbítja a helyzetet, hogy erősen zsírtalanító és szárító hatásuk miatt a káros anyagok a mikro repedéseken keresztül könnyebben behatolnak a bőrfelszín alá.

A tisztitószereket jellemző allergiás tünetek általában ekcémás jellegűek és a szer használatát követően akár tíz perc után is jelentkezhetnek: a bőr kivörösödik, viszket, apró hólyagocskák jelennek meg rajta.

– Hogyan előzhetem meg?

Az allergia megelőzése, a már kialakult betegség kezelése akkor a legeredményesebb, ha mindenki eleve igyekszik kerülni az allergiát kiváltó anyagokat.

A tisztító és a tisztálkodó szerek illata a hozzájuk kevert illatanyagoknak köszönhető. Tudnunk kell, hogy az üzletekben kapható illatosított termékek legnagyobb részéhez a gyártók szintetikus illatanyagokat használnak. Éppen ezért annak, aki érzékeny bőrű, allergiára hajlamos, a legjobb, ha környezetkímélő öko tisztító szereket használ vagy természetes illóolajok segítségével maga készíti el azokat.

– Mit kerüljek?

Ha a bőröd érzékeny vagy hajlamos az allergiára, az üzletben vásárolva mindenképpen figyelmesen olvasd el a címkén található összetevők jegyzékét (Ingredients), és kerüld azokat a készítményeket, amelyeken a következő, potenciális allergizálóként ismert összetevők közül bármelyik is szerepel:

• Baummoos-kivonat

• Eichenmoos-kivonat

• Farnesol

• Hydroxycitronellal

• Isoeugenol

• Lyral

• Cinnamaldehyde (cinnamaldehid/fahéjaldehid)

– Mit használjak?

✓  Természetes illóolajokat.

Sokkal kisebb az esélye az allergiás reakciók kialakulásának, ha öko-tisztítószereket használunk, és még inkább, ha magunk által készített, környezetbarát tisztítószereinkhez 100%-ban természetes illóolajokat keverünk.

A természetes illóolajok rendkívül tömények, ezért azokat mindig megfelelő arányban hígítani kell, és nem ajánlott ugyanazt az illóolajat tartósan használni.

Aki már megtapasztalta az allergiát, annak új illóolajnál érdemes bőrpróbát végeznie. Tegyünk 1 mokkáskanál oliva olajba 1 csepp illóolajat és kenjük az alsó kar belső felére, közel a hajlathoz. 24 óra múlva ellenőrizzük  az eredményt, és ha pirossá vált a bőr az adott területen, az olajat ne használjuk!

Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

Képek: pexels.com

290
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


174
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás