fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy a hatékonyságuk a legfontosabb, az az igazság, hogy a háztartási vegyi termékek – általános tisztítószerek, bútorápoló szerek, mosószerek, öblítők – mindenek előtt illatukkal győznek meg bennünket. Pedig az átaluk kiváltott bőrproblémák, allergiás reakciók jelentős részét épp a bennük lévő illatanyagok okozzák.

A mai kor egyik leggyakoribb civilizációs betegsége az allergia. Amíg régen kizárólag természetes anyagokat használtunk takarításra és tisztálkodásra, addig a vegyipar és a gyógyszeripar fejlődésével egyre újabb vegyi anyagok jelennek meg környezetünkben, ami egyre több lehetőséget ad az allergiás túlérzékenység kialakulásának.

– Mikor gyanakodj allergiára?

Irritáló anyagok mindenkinél kiválthatnak bőrgyulladást, akik tartósan, vagy nagyobb mennyiségben érintkeznek erősebb vegyszerekkel és bizonyos illatanyagokkal. A takarítószerek, tisztítószerek, mosószerek esetében külön súlyosbítja a helyzetet, hogy erősen zsírtalanító és szárító hatásuk miatt a káros anyagok a mikro repedéseken keresztül könnyebben behatolnak a bőrfelszín alá.

A tisztitószereket jellemző allergiás tünetek általában ekcémás jellegűek és a szer használatát követően akár tíz perc után is jelentkezhetnek: a bőr kivörösödik, viszket, apró hólyagocskák jelennek meg rajta.

– Hogyan előzhetem meg?

Az allergia megelőzése, a már kialakult betegség kezelése akkor a legeredményesebb, ha mindenki eleve igyekszik kerülni az allergiát kiváltó anyagokat.

A tisztító és a tisztálkodó szerek illata a hozzájuk kevert illatanyagoknak köszönhető. Tudnunk kell, hogy az üzletekben kapható illatosított termékek legnagyobb részéhez a gyártók szintetikus illatanyagokat használnak. Éppen ezért annak, aki érzékeny bőrű, allergiára hajlamos, a legjobb, ha környezetkímélő öko tisztító szereket használ vagy természetes illóolajok segítségével maga készíti el azokat.

– Mit kerüljek?

Ha a bőröd érzékeny vagy hajlamos az allergiára, az üzletben vásárolva mindenképpen figyelmesen olvasd el a címkén található összetevők jegyzékét (Ingredients), és kerüld azokat a készítményeket, amelyeken a következő, potenciális allergizálóként ismert összetevők közül bármelyik is szerepel:

• Baummoos-kivonat

• Eichenmoos-kivonat

• Farnesol

• Hydroxycitronellal

• Isoeugenol

• Lyral

• Cinnamaldehyde (cinnamaldehid/fahéjaldehid)

– Mit használjak?

✓  Természetes illóolajokat.

Sokkal kisebb az esélye az allergiás reakciók kialakulásának, ha öko-tisztítószereket használunk, és még inkább, ha magunk által készített, környezetbarát tisztítószereinkhez 100%-ban természetes illóolajokat keverünk.

A természetes illóolajok rendkívül tömények, ezért azokat mindig megfelelő arányban hígítani kell, és nem ajánlott ugyanazt az illóolajat tartósan használni.

Aki már megtapasztalta az allergiát, annak új illóolajnál érdemes bőrpróbát végeznie. Tegyünk 1 mokkáskanál oliva olajba 1 csepp illóolajat és kenjük az alsó kar belső felére, közel a hajlathoz. 24 óra múlva ellenőrizzük  az eredményt, és ha pirossá vált a bőr az adott területen, az olajat ne használjuk!

Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen

Képek: pexels.com


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok