fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ál-őstermelőket bírságoltak

| Tudatos Vásárló

Ál-őstermelőkre szabtak ki bírságot Csongrád megyében a zöldség-gyümölcs ellenőrök. A nagybani piacon tapasztalt szabálytalanságok miatt a falugazdászok néhány esetben kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai egész évben, folyamatosan vizsgálják a piacokat. A tavaszi ellenőrzésen kiemelten ellenőrzik az őstermelőket és vizsgálják a primőr termékek származását és nyomonkövethetőségét.

A Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület őstermelői kitűzőket vezetett be azért, hogy a valódi őstermelőket meg lehessen különböztetni az őstermelői igazolvánnyal áruló viszonteladóktól. A ki­tű­ző jelzi a vá­sár­lók­nak, hogy az árus a saját gaz­da­sá­gá­ból szár­ma­zó termékeket kí­nál­ja, amit az egyesület ellen­őrzött.

Csongrád megyében az ellenőrök eddig 26 alkalommal vizsgálódtak.  16 „őstermelő” számlát mutatott be az áru származásáról, másik hat termelő azt állította, hogy az áruja saját termelésből származik. A helyszíni szemlén azonban bebizonyosodott, hogy a megjelölt színhelyen a kérdéses terméket nem termesztik. Négy őstermelőként árusító személy  az őstermelői igazolványát sem a piacon, sem a nyolc napos határidő lejártával nem tudta bemutatni.

A jogsértőkkel szemben ismeretlen eredetű áru forgalmazása miatt kiszabott élelmiszerlánc-felügyeleti bírság mellett a falugazdászok több esetben kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását, és adócsalás gyanúja miatt hivatalból értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

Az ellenőrzések tovább folynak, az ország minden pontján számítani lehet hasonló vizsgálatokra.

 

Forrás: VM

Kép [cc] enricarchivel

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok