fbpx

| Tudatos Vásárló

Ál-őstermelőket bírságoltak

Ál-őstermelőkre szabtak ki bírságot Csongrád megyében a zöldség-gyümölcs ellenőrök. A nagybani piacon tapasztalt szabálytalanságok miatt a falugazdászok néhány esetben kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai egész évben, folyamatosan vizsgálják a piacokat. A tavaszi ellenőrzésen kiemelten ellenőrzik az őstermelőket és vizsgálják a primőr termékek származását és nyomonkövethetőségét.

A Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület őstermelői kitűzőket vezetett be azért, hogy a valódi őstermelőket meg lehessen különböztetni az őstermelői igazolvánnyal áruló viszonteladóktól. A ki­tű­ző jelzi a vá­sár­lók­nak, hogy az árus a saját gaz­da­sá­gá­ból szár­ma­zó termékeket kí­nál­ja, amit az egyesület ellen­őrzött.

Csongrád megyében az ellenőrök eddig 26 alkalommal vizsgálódtak.  16 „őstermelő” számlát mutatott be az áru származásáról, másik hat termelő azt állította, hogy az áruja saját termelésből származik. A helyszíni szemlén azonban bebizonyosodott, hogy a megjelölt színhelyen a kérdéses terméket nem termesztik. Négy őstermelőként árusító személy  az őstermelői igazolványát sem a piacon, sem a nyolc napos határidő lejártával nem tudta bemutatni.

A jogsértőkkel szemben ismeretlen eredetű áru forgalmazása miatt kiszabott élelmiszerlánc-felügyeleti bírság mellett a falugazdászok több esetben kezdeményezték az őstermelői igazolványok visszavonását, és adócsalás gyanúja miatt hivatalból értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

Az ellenőrzések tovább folynak, az ország minden pontján számítani lehet hasonló vizsgálatokra.

 

Forrás: VM

Kép [cc] enricarchivel

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás