fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Akkor is adományozol, ha éppen vásárolsz

| Tuba Dorottya

Egy igazi kis kincses-sziget a belvárosban a Filantrópia adománybolt, ahol az adományozáson felül vásárlásainkkal energiahatékonysági projekteket is finanszírozunk. A bolt ötletéről és a hétköznapi működésről Mester Zsuzsával és Vörös Júliával beszélgettünk.

Mit jelent nektek a tudatos, fenntartható életmód?

Zsuzsa: Megpróbálok minél kevesebb szemetet termelni. Olyan módón élni, hogy az erőforrásokból maradjon a jövő generációjának is. Csökkenteni az energiafogyasztást. Ahol lehet megújítani, illetve redukálni a hulladékot. Minél kevesebb káros anyagot kibocsátani.

Júlia: Egy olyan életformát, ami a lehető legnagyobb harmóniát jelenti a természettel, közvetlen emberi közösségekkel: hogy az elszigetelődő gazdasági, társadalmi egységekből újra egyre több együttműködő egység, azokból pedig egy élő, megtartó háló formálódjon.

Hogyan járultok hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondjatok 3 konkrét példát!

Zsuzsa: Szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Busszal vagy telekocsival járok. Lekapcsolom a villanyt.

Júlia: Közel élek a természethez. Kistermelőktől vásárolok. Vegyszermentesen élek. Vonattal vagy biciklivel járok.
 

 

A vállalkozás hogyan járul ehhez hozzá a működésével a hétköznapok során?

Zsuzsa: Nekünk és az egész boltnak a hulladékcsökkentés a legfontosabb célja. Az emberek a már nem használt dolgaikat ne kidobják, hanem újrahasznosuljanak. Támogatjuk az új termékek előállítását a nem használt termékekből. Próbáljuk a vevőinket ösztönözni, hogy gondolják át a fogyasztási szokásaikat. Az egyik ilyen példa, hogy mindig megkérdezzük tőlük kérnek-e zacskót. Minden zacskónk újrahasznosított. Ezen kívül a boltban környezettudatos tisztítószereket használunk és szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

Júlia: Az adománybolt alapelvét aki megérti, rájön, hogy mennyi olyan holmija van, ami bár neki épp felesleges, mások számára alapszükségletet elégíthet ki. Beindul az áramlás: behozod, ami nem kell, és vihetsz olyat, ami viszont igen. Akkor is adományozol, ha épp vásárolsz, mert vidéki, nagyon rossz körülmények közt élő családok háztartásainak energetikai fejlesztésére szeretnénk fordítani a keletkező bevétel fenntartáson túli részét. Ezek a fejlesztések mindig megújuló energiákra és a helyi közösségek saját erejére támaszkodva működnek.

Mi a kedvenc terméketek (a saját árukínálaton belül) miért?

Zsuzsa: Az etikus dizájn termékek. Két tervező varrta őket az Adományboltok Éjszakáján az itteni termékekből. Ezeket támogatói áron lehet megvásárolni 2.000 Forintért.

Júlia: A meglepetés tárgyak: azok, amikről hosszasan tanakodnunk kell, mire is szolgálnak voltaképpen. Nagyon jó mulatság találgatni a vevőkkel, megfejteni és végül eladni. 

 

Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmivel foglalkozzatok?

Zsuzsa: Az egész egyesület ( Profilantrop Egyesület)  egy kulturális antropológiai egyesület. Víziónk az volt, hogy egy olyan világban szeretnénk élni, ami társadalmilag, szociálisan és környezetileg is fenntartható. Harmóniában élni minden élőlénnyel a Földön. Aki kicsit is nyitott szemmel jár, beláthatja, hogy megéri áttérni fenntartható életformára, hogy a jövőben is élhető legyen ez a bolygó. Eredetileg egy ökohostelt akartam csinálni, de rájöttem, hogy az adománybolt egyezik meg teljesen a céljainkkal.

Júlia: Mindig is vonzódtam a használt holmikhoz: nem csak a sajátomhoz, másokéhoz is. Izgalmas követni egy tárgy útját a gyártósortól, kézművestől a sokadik gazdájának otthonáig. Erről is írtam a szakdolgozatomat tíz éve, a lomtalanításból származó tárgyat vásárlók tárgyakhoz való viszonyáról és a tárgyak jelentésének változásairól. Ez a bolt csodálatos terep ehhez és még rengeteget segítünk is vele. Kereskedni pedig egy ideje már tudom, hogy nagyon szeretek.

 

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyek közé, olyan üzletek csatlakozását fogadjuk el, amelyek legalább egy lépéssel a többiek előtt járnak fenntarthatóság szempontjából. Ti mitől vagytok különlegesek?

Zsuzsa: Talán attól vagyunk különlegesek, hogy a környékbeli lakosság fogyasztási szokásainak javításán túl a saját energiahatékonysági projektjeinket támogatjuk a bevételünkből, minderről szívesen mesélünk minden érdeklődőnek. Egy nagy projekt áll a hátunk mögött, aminek során több helyi közösséggel dolgoztunk együtt, és osztottuk meg a területen szerzett tudásunkat, tapasztalatunkat. Hiszünk abban, hogy a low-tech megoldások (ilyen például a rakéta tűzhely, biobrikett) a fenntarthatóságot szolgálják. A low-tech, helyi problémákra helyi alapanyagokból nyújt megoldást, melyek bárki számára hozzáférhetőek

Júlia: Nálunk valóban elég erős párost alkot az adománybolti működés és a low-tech projektek vezetése, reméljük, hogy nagyon közel van már, hogy sok bolti bevételből finanszírozott kis projektről számolhassunk be.

 

 

Milyen elvek mentén döntitek el, hogy mi kerül a kínálatba?

Júlia: Minden, amiről azt gondoljuk, hogy valaki még örülne neki. Törekszünk arra, hogy a bolt kellemes, jó levegőjű és a káosz ellenére esztétikus maradjon.

Zsuzsa: Vegyesen kapunk adományokat. Ami nagyon szakadt vagy használhatatlan, azok mennek ipari felhasználásra, ahol géprongy lesz belőle. Igazából szezonálisan rakjuk ki az adományokat.

 

A termékkínálaton felül nyújtotok-e bármilyen szolgáltatást, képzést vagy foglalkozást?

Zsuzsa: Nagy tervünk őszre, hogy újrahasznosító, kreatív műhelyeket akarunk indítani. Illetve a későbbiekben, a téli estéken ilyen témájú filmeket akarunk vetíteni

Júlia: A környékbeli szociális és oktatási intézményeket is szeretnénk felkeresni, hogy igényeik, nyitottságuk szerint együttműködjünk és erősítsük egymás céljait. Ha jobban belegondolok, a kínálaton túl az adományozás lehetősége is egy nagyon fontos szolgáltatás, amit egyre többen felismernek. Átvállaljuk tőlük a hulladékfeldolgozást, sőt meg is sokszorozzuk a hulladék értékét: eladjuk, újrahasznosítjuk, a bevételt is fenntarthatósági célokra fordítjuk.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára