fbpx

| Tudatos Vásárló

Ahol a városban terem a friss helyi élelmiszer

Csirke kapirgál a new yorki háztetőn, salátáskert a Getty központjában, kacsák és méhkasok Detroitban. Amerikában hódítanak a piacra termelő innovatív városi zöldségkertek és gazdaságok.

Az elmúlt években számos városi gazdaságot hoztak létre Amerikában.  Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) jelentése szerint világszinten több mint 800 millió ember termel növényeket és tart állatokat városokban. Ez a világ élelmiszertermelésének 15-20%-át adja, ami jelentős arány. Míg a fejlődő országokban a városlakók megélhetési okokból termelnek élelmiszert, addig a fejlett országokban az élelmiszer rendszer fenntarthatósága a fő szempont.

Klímaváltozással a városi gazdaságoknak egyre nagyobb szerep jut. A városokban megtermelt élelmiszerek több szempontból is előnyösek:

 • Mivel az élelmiszert közel termelték, nincs szükség nagy távolságú szállításra és hűtésre. Így csökken a széndioxid kibocsátás, és a fogyasztók friss, tápanyagban gazdag élelmiszerhez jutnak.

 • A szállítás és hűtés költsége nem épül be az árba, így az versenyképes marad, vagy akár olcsóbb is. Ezáltal a szerényebb anyagi körülmények között élők is hozzájuthatnak friss, helyi élelmiszerhez.

 • A zöldségek többségének termési ideje rövid, így ezek ideálisak városi termelésre is.

 • A gazdálkodók a termékeket termelői piacokon vagy közösség által támogatott gazdaságok keretében tudják értékesíteni. Mivel a láncban nincs közvetítő (kereskedő), így több bevétel marad a termelőknél.

 • A FAO szerint a városi zöldség parcellák termőképessége akár 15-szöröse is lehet a nagyobb vidéki birtokokénak.

A városi gazdálkodásnak vannak egészségügyi és környezeti veszélyei is a FAO szerint. Például a szennyezett víz vagy termőföld kérdése, a szagok és légszennyezés kérdése, a permet és trágya használata, amely szennyezheti a vizeket.  A zárt rendszerű tetőteraszokkal, üvegházakkal és akvapóniás rendszerekkel sok fent említett probléma kiküszöbölhető. Az alábbiakban bemutatunk néhány sikeres vállalkozást Amerikából:

 

Food Field

A biogazdaság Detroitban található, 2011-ben hozta létre két fiatal. Jelenleg 16.000 m2-en gazdálkodnak. A területen zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, csirkét és kacsát tartanak, méhészkednek és még akvapóniával is kísérleteznek. A megtermelt árut a helyi termelői piacon értékesítik és három másik helyi farmmal egy CSA közösséget is ellátnak.

 

Farmed Here

Amerika legnagyobb beltéri biogazdasága, ahol több mint 8300 m2-en termelnek salátaféléket és fűszernövényeket.  A akvapóniás függőleges rendszer bio minősítéssel rendelkezik, és csírákat, salátaféléket, fűszernövényeket termelnek. A Guardian nemrég megjelent cikke szerint a cég további 20 hasonló gazdaság létrehozását tervezi amerika-szerte.

 

Brooklyn Grange

A cég két tető-gazdaságot üzemeltet New Yorkban. Az összesen 1 hektáros területen éves szinten több, mint 18 tonna élelmiszert termelnek, hagyományos „termőföldes” rendszerben.  A zöldséget és a tojást a helyi termelői piacokon értékesítik, valamint közösség által támogatott mezőgazdaságok tagjainak. Ezek mellett kiszolgálnak nagykereskedőket és éttermeket is. Lehetőség van a cég tetőteraszainak meglátogatására is, sőt esküvőt is tartottak már az egyiken.

 

Farmscape Gardens

A los angelesi vállalkozás eltér az előzőekben bemutatottaktól. A cég több mint 500 városi zöldségkertet hozott létre cégeknek, magánembereknek és iskoláknak. Ezekből 200-at heti rendszerességgel látogatnak és művelnek, amelyekért a tulajdonos fizet. Ha a fenntartást valaki maga szeretné csinálni, de szüksége van tanácsra, a képzett csapat tagjai konzultálni is kimennek. Az alábbi képen a Getty központjának salátás kertje látható.

 

Green City Growers

Az ohiói Clevlandben található a Green City Grovers hidrofób üvegháza, ahol közel 1.3 hektáros vízfelületen termelnek elsősorban salátát. A saláta tálcán úszik a tápanyagban gazdag víz felszínén. Az üvegház kapacitása kb. 3 millió fej saláta évente és emellett még különféle fűszernövényeket is termelnek. A vállalkozás egy komplex projekt része, amely a clevelandi zöld vállalkozásokat fejleszti. Az üvegházban dolgozók egyben résztulajdonosai is a cégnek. Az alábbi angol nyelvű videóban az üvegház és a gazdaság bemutatása látható:

 

 

 

Forrás: Ecowatch

Fotók: FoodFiled, Farmed Here, Brooklyn Grange, npr.org , Brooklybrewery

Videó: Green City Growers

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás