fbpx

| Tudatos Vásárló

Adjunk esélyt az ételnek!

Magyarországon becslések szerint évente 400 ezer tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez fejenként mintegy 40 kilogramm kidobott ételt jelent. Ez amellett, hogy kidobott pénz, komoly károkat okoz környezetünknek, egyúttal növeli a világ éhezőinek számát is. 

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg világszerte az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada, körülbelül évi 1,3 milliárd tonna kerül kidobásra. Európában és Észak-Amerikában csak a lakossági fogyasztás során keletkező élelmiszer-hulladék fejenként átlagosan körülbelül 100 kg. Magyarországon évente összesen körülbelül 1,86 millió tonna élelmiszer nem kerül emberi fogyasztásra, ebből 400 ezer tonnányi a lakossági élelmiszer hulladék, ez háztartásonként átlagosan 100 kg-ot jelent.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta működik. Alapítása óta több mint 20.000 tonna élelmiszert osztott szét 500 karitatív és civil szervezeten, illetve önkormányzaton keresztül több mint 500.000 rászorulónak, összesen 4,5 milliárd Ft értékben.

A lakossági élelmiszerek hulladékká válásának megfékezéséhez minden egyes emberre és családra szükség van. Csak akkor lehet jelentős mértékben csökkenteni a pazarlást, és ezáltal visszaszorítani az élelmiszerárak növekedését, az éhezést és a környezeti ártalmakat, ha saját háztartásunkban valamennyien törekszünk az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére.

A világon keletkező élelmiszerfeleslegnek már a fele is elegendő lenne az összes éhező ellátásához. Az Élelmiszerbankok világszerte azért küzdenek, hogy a kidobásra kerülő élelmiszerek mennyisége jelentősen csökkenjen, a rászorulók élelmezése pedig biztosított legyen.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a témában „Esélyt az Ételnek” címmel szemléletformáló programot indított el. A honlapon élelmiszerpazarlás hátterével kapcsolatos információk mellett hasznos tippeket is olvashatunk arról, hogy mit tehetünk mi magunk az ügy érdekében. Az információk mellett hasznos alkalmazásokat  is találunk, mint például a bevásárló lista készítő vagy recept kereső maradék alapanyagokból, és aki szeretné, egy kis játékban is kipróbálhatja magát.

 

Hol keletkezik a felesleg?

Az élelmiszerpazarlás okai többek között a nem eléggé tudatos és megtervezett vásárlás, a helytelen tárolás és felhasználás, illetve a felesleges élelmiszerek felhasználási lehetőségeire vonatkozó információ hiánya.

 

Tudatos vásárlás

Az élelmiszerpazarlás elkerülésének legjobb módja az étkezések és vásárlások megtervezése:

 • ne légy impulzusvásárló (mindig vigyél magaddal bevásárló listát!)
  • csak olyan élelmiszert vegyél, amely biztosan elfogy
  • mérlegeld az akciós ajánlatokat, a gyorsan romló élelmiszereknél nem minden esetben költséghatékony megoldás
  • ellenőrizd a lejárati időt, minél későbbi lejáratú terméket vásárolj
  • szoktasd a gyereket is tudatos vásárlásra (készítsétek el közösen a bevásárló listát és heti menüt, beszéljétek meg együtt a látott, hallott reklámokat)
 • tudd, hogy milyen étel van otthon
 •        helyezd el áttekinthetően az élelmiszereket a kamrában, hűtőben
 •        a közeli lejárati idejű termékek használd el minél előbb vagy fagyaszd le
 • használd fel a maradékot
  • legyen otthon olyan tartós (szárított, fagyasztott vagy konzerv) élelmiszer, amelyeket maradékokkal kombinálva új ételeket készíthetsz

 

Szállítás, tárolás

Sok élelmiszert azért kell kidobni, mert a helytelen szállítás vagy tárolás következtében fogyaszthatatlanná váltak. Ennek érdekében az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 • helyezd el megfelelően az élelmiszereket (a sérülékenyebbek felülre kerüljenek), zacskó helyett inkább használj kosarat vagy guruló kocsit
 • csökkentsd a szállítási időt, vásárolj a lakóhelyedhez közel

 

Felhasználás, főzés

Tudatos tervezéssel, megfelelő főzési eljárások használatával megelőzhető az élelmiszerhulladék keletkezése. Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

 • használd fel a néhány napon belül kidobandó élelmiszereket
  • használd fel a közeli lejáratú termékeket
  • a fonnyadó zöldségeket felhasználhatod levesekhez vagy egytálételekhez
  • fonnyadó gyümölcsökből készíthetsz kompótot, levest, turmixot
  • elutazás előtt a romlandó élelmiszereket főzd meg és fagyasztd le
 • a maradékokat célszerű adagonként dobozolni és lefagyasztani
 • kis mennyiségű maradék is felhasználható gyerekadagként vagy összeturmixolva kisbabának
 • maradék hús rizses húsként, húspástétomként vagy levesben felhasználható, maradék zöldséget tésztaszósznak lehet elkészíteni, a száraz kenyér aprítás után zsemlemorzsaként használható

 

Add tovább!

 • Magyarországon mintegy 700.000 fő él mélyszegénységben. Adományozd el a még fogyasztható élelmiszert az Élelmiszerbankon keresztül, hogy eljusson a rászorulóknak!

 

Forrás: Élelmiszerbank 

Kép [cc] nicknguyen

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett! 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás