fbpx

Térfogatnövelő szer

E 964 – Poligulcit szirup

Leírás A kristálycukor édesítőerejéhez képest csak 10-60%-os édességgel rendelkezik.  Körülbelül 50% maltitot, és 20% szorbitot tartalmaz. Hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. Cukor helyettesítésére használják.   Előállítás Főleg maltitot és szorbitot, valamint kisebb mennyiségben hidrogénezett oligo- és poliszacharidokat és maltrotritolt tartalmazó keverék. A glükózt, maltózt és glükózláncokat tartalmazó keményítőszármazékok […]

E 541 – Savanyú nátrium-alumínium-foszfát

Egyéb elnevezések nátriumalumíniumfoszfát, foszfát Leírás A savanyú nátrium-alumínium-foszfát a foszforsav (E 338) származéka. Sütőporokban alkalmazzák savhordozóként. Előállítás A nátrium-alumínium-foszfátot kémiai reakcióval foszforsavból nyerik. Használat A nátrium-alumínium-foszfát kizárólag a piskótában és az angol scones-ban (max. 1 g/kg) engedélyezett. Biztonság Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben veszi fel. Más kelátképzők hatására azonban az alumíniumfelvétel jelentősen növekedhet. […]

E 500 – Nátrium-karbonátok

Leírás A nátrium-karbonátokhoz a következők tartoznak: • Szóda (nátrium-karbonát, dinátrium-karbonát) E 500 i), • Szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát, nátrium-hidrogén-karbonát) E 500 ii) és • Nátrium-szeszkvikarbonát (E 500 iii), amely a szóda és a szódabikarbóna keveréke. Míg a szódát az ivóvíz savtartalmának szabályozására valamint a kakaó és a tejfehérje feltárására használják, a szódabikarbónát elsősorban sütőporokban alkalmazzák. A nátrium-karbonátok […]

E 501 – Kálium-karbonátok

Egyéb elnevezések hamuzsír Leírás A kálium-karbonátok közé a kálium-karbonát (hamuzsír, E 501 i) és a kálium-hidrogén-karbonát (E 501 ii) tartozik. A kálium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat. Segítik a péksütemények barnulását is. A kálium-karbonát jellemzően a mézeskalácsok sütőszere. A kálium-karbonátokat […]

E 503 – Ammónium-karbonátok

Egyéb elnevezések ammónium-bikarbonát, szalakáli Leírás Az ammónium-karbonátokhoz az ammónium-karbonát (E 503 i), az ammónium-hidrogén-karbonát (szalakáli, E 503 ii) és az ammónium-karbaminát tartozik. Levegő hatására, főként pedig magas hőmérsékleten ezek a vegyületek lebomlanak. A többi karbonáttal szemben az ammónium-karbonátok bomlásához nem szükséges sav jelenléte. A bomlás során a molekulából szén-dioxid és ammónia szabadul fel, ezért a […]

E 412 – Guármagliszt

Egyéb elnevezések guár, guárliszt Leírás A guárnövény magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a guármagliszt. Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni; már kis mennyiség elegendő a folyadékok besűrítéséhez. Más anyagokkal együtt a guármagliszt alkalmas gélek kialakítására is. […]

E 354 – Kálcium-tartarát

Leírás A kálcium-tartarát a borkősav (E 334) kálciumsója. A tartarátok a vas- és nehézfém-ionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálcium-tartarátból lassan szabadulnak fel a kálciumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat   A kálcium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak […]

E 335 – Nátrium-tartarát

Leírás A nátrium-tartarátok a borkősav (E 334) nátriumsói. Élelmiszeradalékként a mono-nátrium-tartarátot (E 335i) és di-nátrium-tartarátot (E 335ii) használják. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat A nátrium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a borkősavra (E 334). A nátrium-tartarát konyhasó helyettesítésére is […]

E 336 – Kálium-tartarát

Leírás A kálium-tartarátok a borkősav (E 334) káliumsói. Élelmiszeradalékként a monokálium-tartarát (E 336 i, borkő) és a dikálium-tartarát (E 336 ii) alkalmazható. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás […]

E 337 – Nátrium-kálium-tartarát

Egyéb elnevezések Rochelle-só, Seignette-só Leírás A nátrium-kálium-tartarátok a borkősav (E 334) sói. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A nátrium-kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat A nátrium-kálium-tartarát használatára ugyanazok […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás