fbpx

Tartósítószer

E 392 – Rozmaring kivonat

Leírás A rozmaring növény antioxidáns hatóanyagainak kivonásásval, és azok tisztításásval előállított termék.  A rozmaringkivonatok több olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket, egyéb szerves oldószerrel kivonható anyagot is tartalmazhatnak.  A növényi kivonatban jelen levő Karnozinsav hatékonyan […]

TÖRÖLVE E 232 – Nátrium-orto-fenil-fenolát

Egyéb elnevezések nátriumofenilfenol Leírás A nátrium-orto-fenil-fenolát az orto-fenil-fenolhoz (E 231) hasonlóan kémiailag az aromás szénhidrogénekhez tartozik. A molekulában található fenolcsoportnak köszönhetően a vegyület igen hatásos a penészgombák és a baktériumok ellen. A citrusgyümölcsöket ezzel a tartósítószerrel kezelik, hogy megvédjék a betegségektől. A gyümölcsöket először nátriumortofenilfenolát-oldatba mártják, majd tiszta vízzel leöblítik. E gyümölcsök héja ettől kezdve […]

TÖRÖLVE: E 231 – Orto-fenil-fenol

Leírás Az orto-fenil-fenol kémiailag az aromás szénhidrogénekhez tartozik. A molekulában található fenolcsoportnak köszönhetően a vegyület igen hatásos a penészgombák és a baktériumok ellen. A citrusgyümölcsöket ezzel a tartósítószerrel kezelik, hogy megvédjék a betegségektől. A gyümölcsöket először ortofenilfenol-oldatba mártják, majd tiszta vízzel leöblítik. E gyümölcsök héja ettől kezdve nem alkalmas fogyasztásra. Előállítás Az orto-fenil-fenolt kémiai reakciók […]

E 1105 – Lizozim

Egyéb elnevezések lysozyme Leírás A lizozim nevű enzim bizonyos mikroorganizmusok ellen hat, mivel szétroncsolja a sejtfalukban található fehérjét, a mureint. A lizozim többek között a könnyben és az emberi nyálban, valamint a tyúktojás fehérjében található meg. Előállítás A lizozimot rendszerint a tyúktojás fehérjéből vonják ki. Emellett genetikailag módosított mikroorganizmusok használata is lehetséges. Használat A lizozim […]

E 281 – Nátrium-propionát

Leírás A nátrium-propionát a propionsav (E 280) nátriumsója. Ipari előállítású, előrecsomagolt péksüteményekhez és süteményekhez adják a penészedés gátlására. Előállítás A nátrium-propionátot kémiai reakcióval propionsavból nyerik. Használat A  nátrium-propionát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a propionsavra (E 280). Biztonság A nátrium-propionát veszélytelennek számít. Lásd még E 280 – Propionsav E 282 – Kálcium-propionát E 283 […]

E 280 – Propionsav

Leírás A propionsav a természetben előforduló szerves sav. Többek között néhány baktérium anyagcsere-terméke, ez adja az emmentáli és a márványsajt jellegzetes ízét. A propionsav hat bizonyos baktérium-, élesztő- és penészfajták ellen. Mivel bázikus környezetben a baktériumokra és a penészekre hat, az élesztők működését viszont nem befolyásolja, elsősorban kenyér és péksütemények ipari előállítása során alkalmazzák. Mint zsírsavat […]

E 282 – Kálcium-propionát

Leírás A kálcium-propionát a propionsav (E 280) kálciumsója. Főként az ipari előállítású, előrecsomagolt kenyérhez alkalmazzák. Előállítás A kálcium-propionátot kémiai reakcióval propionsavból nyerik. Használat A kálcium-propionát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propionsavra (E 280). Biztonság A kálcium-propionát veszélytelennek számít. Lásd még E 280 – Propionsav E 283 – Kálium-propionát E 281 – Nátrium-propionát

E 283 – Kálium-propionát

Leírás A kálium-propionát a propionsav káliumsója. Az ipari előállítású, előrecsomagolt péksüteményekhez és süteményekhez adják a penészedés gátlására. Előállítás A kálium-propionátot kémiai reakcióval propionsavból nyerik. Használat A kálium-propionát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a propionsav (E 280). Biztonság A kálium-propionát veszélytelennek számít. Lásd még E 280 – Propionsav E 282 – Kálcium-propionát E 281 – […]

E 284 – Bórsav

Egyéb elnevezések ortobórsav Leírás A bórsav egyike azon néhány tartósítószernek, amelyek semleges környezetben is hatékonyak a mikroorganizmusok ellen. A bór mint kémiai elem fizológiai jelentősége az emberi szervezetben máig nem tisztázott. Növények számára azonban a bór létfontosságú. Előállítás A bórsavat kémiai-szintetikus úton állítják elő. A bórvegyületeket a mosóporgyártáshoz fehérítőszernek gyártják. Használat Bórsavat kizárólag a valódi […]

E 285 – Bórax

Egyéb elnevezések nátrium-tetraborát Leírás A bórax a bórsav nátriumsója, a természetben fehér kristályos formában fordul elő. Előállítás A bóraxot természetes ásványból nyerik. Használat A bóraxot kizárólag a valódi kaviárhoz lehet felhasználni. A legmagasabb adagolási mennyiség 4 g/kg (bórsav és és a bórax együttes mennyiségére). Ezen kívül a bóraxot kozmetikumokban, bevonatokban, üvegekben, valamint textilek és berendezések […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás