E 392 – Rozmaring kivonat
Leírás A rozmaring növény antioxidáns hatóanyagainak kivonásásval, és azok tisztításásval előállított termék. A rozmaringkivonatok több olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket, egyéb szerves oldószerrel kivonható anyagot is tartalmazhatnak. A növényi kivonatban jelen levő Karnozinsav hatékonyan […]
TÖRÖLVE E 232 – Nátrium-orto-fenil-fenolát
Egyéb elnevezések nátriumofenilfenol Leírás A nátrium-orto-fenil-fenolát az orto-fenil-fenolhoz (E 231) hasonlóan kémiailag az aromás szénhidrogénekhez tartozik. A molekulában található fenolcsoportnak köszönhetően a vegyület igen hatásos a penészgombák és a baktériumok ellen. A citrusgyümölcsöket ezzel a tartósítószerrel kezelik, hogy megvédjék a betegségektől. A gyümölcsöket először nátriumortofenilfenolát-oldatba mártják, majd tiszta vízzel leöblítik. E gyümölcsök héja ettől kezdve […]
TÖRÖLVE: E 231 – Orto-fenil-fenol
Leírás Az orto-fenil-fenol kémiailag az aromás szénhidrogénekhez tartozik. A molekulában található fenolcsoportnak köszönhetően a vegyület igen hatásos a penészgombák és a baktériumok ellen. A citrusgyümölcsöket ezzel a tartósítószerrel kezelik, hogy megvédjék a betegségektől. A gyümölcsöket először ortofenilfenol-oldatba mártják, majd tiszta vízzel leöblítik. E gyümölcsök héja ettől kezdve nem alkalmas fogyasztásra. Előállítás Az orto-fenil-fenolt kémiai reakciók […]
E 1105 – Lizozim
Egyéb elnevezések lysozyme Leírás A lizozim nevű enzim bizonyos mikroorganizmusok ellen hat, mivel szétroncsolja a sejtfalukban található fehérjét, a mureint. A lizozim többek között a könnyben és az emberi nyálban, valamint a tyúktojás fehérjében található meg. Előállítás A lizozimot rendszerint a tyúktojás fehérjéből vonják ki. Emellett genetikailag módosított mikroorganizmusok használata is lehetséges. Használat A lizozim […]
E 281 – Nátrium-propionát
Leírás A nátrium-propionát a propionsav (E 280) nátriumsója. Ipari előállítású, előrecsomagolt péksüteményekhez és süteményekhez adják a penészedés gátlására. Előállítás A nátrium-propionátot kémiai reakcióval propionsavból nyerik. Használat A nátrium-propionát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a propionsavra (E 280). Biztonság A nátrium-propionát veszélytelennek számít. Lásd még E 280 – Propionsav E 282 – Kálcium-propionát E 283 […]
E 280 – Propionsav
Leírás A propionsav a természetben előforduló szerves sav. Többek között néhány baktérium anyagcsere-terméke, ez adja az emmentáli és a márványsajt jellegzetes ízét. A propionsav hat bizonyos baktérium-, élesztő- és penészfajták ellen. Mivel bázikus környezetben a baktériumokra és a penészekre hat, az élesztők működését viszont nem befolyásolja, elsősorban kenyér és péksütemények ipari előállítása során alkalmazzák. Mint zsírsavat […]
E 282 – Kálcium-propionát
Leírás A kálcium-propionát a propionsav (E 280) kálciumsója. Főként az ipari előállítású, előrecsomagolt kenyérhez alkalmazzák. Előállítás A kálcium-propionátot kémiai reakcióval propionsavból nyerik. Használat A kálcium-propionát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a propionsavra (E 280). Biztonság A kálcium-propionát veszélytelennek számít. Lásd még E 280 – Propionsav E 283 – Kálium-propionát E 281 – Nátrium-propionát
E 283 – Kálium-propionát
Leírás A kálium-propionát a propionsav káliumsója. Az ipari előállítású, előrecsomagolt péksüteményekhez és süteményekhez adják a penészedés gátlására. Előállítás A kálium-propionátot kémiai reakcióval propionsavból nyerik. Használat A kálium-propionát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a propionsav (E 280). Biztonság A kálium-propionát veszélytelennek számít. Lásd még E 280 – Propionsav E 282 – Kálcium-propionát E 281 – […]
E 284 – Bórsav
Egyéb elnevezések ortobórsav Leírás A bórsav egyike azon néhány tartósítószernek, amelyek semleges környezetben is hatékonyak a mikroorganizmusok ellen. A bór mint kémiai elem fizológiai jelentősége az emberi szervezetben máig nem tisztázott. Növények számára azonban a bór létfontosságú. Előállítás A bórsavat kémiai-szintetikus úton állítják elő. A bórvegyületeket a mosóporgyártáshoz fehérítőszernek gyártják. Használat Bórsavat kizárólag a valódi […]
E 285 – Bórax
Egyéb elnevezések nátrium-tetraborát Leírás A bórax a bórsav nátriumsója, a természetben fehér kristályos formában fordul elő. Előállítás A bóraxot természetes ásványból nyerik. Használat A bóraxot kizárólag a valódi kaviárhoz lehet felhasználni. A legmagasabb adagolási mennyiség 4 g/kg (bórsav és és a bórax együttes mennyiségére). Ezen kívül a bóraxot kozmetikumokban, bevonatokban, üvegekben, valamint textilek és berendezések […]