fbpx

Szilárdító anyag

E 522 – Alumínium-kálium-szulfát

Leírás Az alumínium-kálium-szulfát a kénsav (E 513) és a kálium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-kálium-szulfátokat kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-kálium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]

E 523 – Alumínium-ammónium-szulfát

Leírás Az alumínium-ammónium-szulfát a kénsav (E 513) és az ammónium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-ammónium-szulfátot kénsav segítségével, kémiai úton alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-ammónium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]

E 520 – Alumínium-szulfát

Leírás A kénsav (E 513) alumíniumsója fehérjékkel és más szerves anyagokkal erős kötéseket hoz létre, ezért bizonyos anyagok célzott elválasztásához (kicsapásához) használják. Ivóvíz-kezelés során például segítségével eltávolítható a szennyeződés és más nemkívánatos lebegő részecske. Az alumínium-szulfátok a gyümölcsök és zöldségek sejtfalában található pektinnel (E 440) vízben oldhatatlan kötést hoznak létre, így az alumíniumkötések a zöldség- […]

E 521 – Alumínium-nátrium-szulfát

Leírás Az alumínium-nátrium-szulfát a kénsav (E 513) és a nátrium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-nátrium-szulfátot kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-nátrium-szulfát kizárólag a következő élelmiszerekhez használható (a megengedett legmagasabb adagolási szint az alumíniumra vonatkozik): • Tojásfehérje (max. 30 mg/kg) • Fényezett, kandírozott vagy kristályos mázzal […]

E 511 – Magnézium-klorid

Leírás A magnézium-klorid a sósav (E 507) magnéziumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak; többek között az idegek, és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Magas vízkötőképessége miatt a magnézium-klorid képes elvonni a nedvességet a gyümölcs és zöldség felületéről. Konyhasó helyettesítésre is használják. Ezenkívül gyakran alkalmazzák az élelmiszerek ásványanyaggal való dúsítására is; ebben az esetben nem […]

E 514 – Nátrium-szulfátok

Egyéb elnevezések glaubersó Leírás A kénsav (E 513) nátriumsói közé tartozik a nátrium-szulfát (E 514 i) és a nátrium-hidrogén-szulfát (E 514 ii). Mindkét vegyület természetes alkotóelemként is előfordul az élelmiszerekben. Előállítás A nátrium-szulfát melléktermékként keletkezik a konyhasó (nátrium-klorid) előállítása során. Használat A nátrium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és […]

E 515 – Kálium-szulfátok

Leírás A kénsav (E 513) káliumsói közé tartozik a kálium-szulfát (E 515 i) és a kálium-hidrogén-szulfát (E 515 ii). Előállítás A kálium-szulfátot kémiai szintézissel nyerik. Használat A kálium-szulfát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Többek között a […]

E 508 – Kálium-klorid

Leírás A kálium-klorid a sósav (E 507) káliumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Élelmiszer-adalékanyagként a kálium-kloridot leginkább ízfokozó hatása miatt alkalmazzák. Ezenkívül szilárdítja a karragénból (E 407) készült zseléket. Előállítás A kálium-kloridot kémiai eljárással a természetben előforduló kálisóból nyerik. Használat A kálium-klorid az élelmiszerekben […]

E 509 – Kálcium-klorid

Leírás A kálcium-klorid a sósav (E 507) kálciumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Az élelmiszerekben a kálcium-klorid a fehérjékkel erős kötéseket alakít ki, ami főként a sajtgyártásban játszik fontos szerepet. Ezenkívül a pektin (E 440) vagy az alginátok (E 400) zselésedési folyamata is szabályozható […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok