fbpx

Sűrítő anyag

E 405 – Propilén-glikol-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát. Előállítás A propilénglikol-alginátot az alginsav észterezésével állítják elő. Használat A propilén-glikol-alginát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között: • Sör (max. 100 mg/l) • Vízalapú jégkrém (max. 3 g/kg) • […]

E 406 – Agar-agar

Egyéb elnevezések agar Leírás Az agar-agar hosszúláncú szénhidrát, bizonyos vörösalga-fajok sejtfalának alkotóeleme. Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez, amely melegítés során is stabil marad. Az agar-agart gyakran más zselésítőkkel kombinálva használják. Előállítás Az agar-agart forró víz segítségével különféle vörösalga-fajokból nyerik. Használat Az agar-agar az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint […]

E 407 – Karragén

Leírás A karragén azoknak a hosszú szénláncú szénhidrogéneknek (poliszacharidok) az összefoglaló neve, amelyek különféle vörösalga-fajok sejtjeiből származnak. Karragénként az élelmiszerekben csak meghatározott, nagymolekulájú karragének keverékei engedélyezettek. Az élelmiszerek összetételétől függően a karragének stabil gélek vagy sűrű folyadékok előállítására is alkalmasak. Gyakran más növényi sűrítőanyagokkal összekeverve alkalmazzák. Előállítás A karragént forró víz segítségével különféle vörösalgákból nyerik. Használat […]

E 407a – Feldolgozott Euchema-moszat

Egyéb elnevezések félfinomított karragén Leírás Ezt a hosszú láncú szénhidrogénekben (poliszaharidokban) gazdag kivonatot kizárólag az Euchema-moszatból nyerik. A különféle poliszaharidok keveréke közel azonos a karragénnel (E 407). A feldolgozott Euchema-moszat azonban nagyobb mennyiségű cellulózt tartalmaz, emiatt zavaros gélt képez. Előállítás Az E 407a előállítása során a szárított Euchema-moszatot megtisztítják az összes fehérjétől, színezéktől és alacsony […]

E 410 – Szentjánoskenyérmag-liszt

Egyéb elnevezések LBG Leírás A  szentjánoskenyérfa magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a szentjánoskenyérmag-liszt. Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. Míg a szentjánoskenyérmag-liszt forró vízben tökéletesen oldódik, hideg vízben megnyilvánul hatalmas duzzadóképessége. Már kis mennyiségű E 410 […]

E 402 – Kálium-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A kálium-alginát az alginsav (E 400) káliumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A kálium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás A […]

E 403 – Ammónium-alginát

Leírás A ammónium-alginát az alginsav (E 400) ammóniumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. Az ammónium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás Az ammónium-alginátot lúgok segítségével […]

E 400 – Alginsav

Egyéb elnevezések algin Leírás Az alginsav bizonyos barna algák sejtfalának alkotórésze. Ez a hosszú láncú, D-mannuronsavból és L-guluronsavból álló, vízoldható szénhidrát a töltelékeknek és a krémes élelmiszereknek kemény gélszerű állagot kölcsönöz.   Előállítás Az alginsavat lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik. Használat Az alginsav az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok […]

E 401 – Nátrium-alginát

Egyéb elnevezések Algin Leírás A nátrium-alginát az alginsav (E 400) nátriumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny. Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A nátrium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor. Előállítás A […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás