E 427- Kassziagumi
Leírás A kassziagumi a Cassia tora és Cassia obtusifoli (Leguminosae) magvak tisztított őrleménye. Elsősorban nagy molekulatömegű, poliszacharidok (mannózok galaktózok) alkotják. Előállítás A Kasszia a magvakat hántolják és hőkezeléssel csírátlanítják, majd megőrlik és átszitálják. Az őrölt magot propán-2-olos extrakcióval tovább tisztítják. Használat A kassziagumi meghatározott élelmiszerekben használható az előírt maximális adagolási szintek betartásával. A leginkább a […]
E 426 – Szója hemicellulóz
Leírás A hemicellulózok a növényi sejtfal – pektintől és cellulóztól eltérő – lúgban oldható poliszaharidjai. A szója hemicellulóz a szójabab sejtfal merevítésében játszik fontos szerepet. Előállítás A szója hemicellulózt szójarostból állítják elő, ami pedig a szójaolaj, illetve szójafehérje gyártás mellékterméke. A szójarost nagyobbrészt nemcellulóz , kisebb részt pedig cellulóz molekulákból áll. A szójarostból forró vízzel […]
E 1422 – Acetilezett dikeményítő-adipát
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás Az acetilezett dikeményítő-adipát adipinsavval keresztkötésben lévő acetilezett keményítő (E 1420). Ezzel ellentétben azonban az acetilezett dikeményítő-adipát a vízzel sűrűbben folyó masszát alkott erősen sűrítő hatással. Fagyasztáskor, felolvasztáskor és erős mechanikus behatás (pl. keverés) során is stabil marad. Előállítás Az acetilezett dikeményítő-adipátot kémiai úton, acetilezett keményítőből (E 1420) és adipinsavból állítják […]
E 1440 – (Hidroxipropil) keményítő
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A (hidroxipropil) keményítő a természetes keményítő kémiai változata. A természeteshez hasonlóan az éterekhez tartozó, kémiailag módosított keményítő is megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A világos (hidroxipropil) keményítő azonban savak jelenlétében is stabil; alacsony és igen magas hőmérsékleten is tartósan megköti a vizet. Ezért a (hidroxipropil) keményítő […]
E 1414 – Acetilezett dikeményítő-foszfát
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás Az acetilezett dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal keresztkötésű acetilezett keményítőt (E 1420) takar. Az acetilezett keményítővel ellentétben az acetilezett dikeményítő-foszfát erős sűrítő hatásával sűrűbb masszát képez. Fagyasztáskor, felengedéskor és erős mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is stabil marad. Előállítás Az acetilezett dikeményítő-foszfátot kémiai úton acetilezett keményítőből (E 1420) és foszfor-oxikloridból állítják […]
E 1420 – Acetilezett keményítő
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő, keményítőacetát Leírás Az acetilezett keményítő a természetes keményítő kémiai változata. A természetes keményítővel szemben az acetilezett keményítő már alacsony hőmérsékleten megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A kálciumionokkal szemben érzékeny, ezért tejkészítményeknél az oxidált keményítő nem alkalmazható. Az így képződő keményítőcsiriz áttetsző, a megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten […]
E 1412 – Dikeményítő-foszfát
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A dikeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar. Tulajdonságai hasonlítanak a monokeményítő-foszfát (E 1410) tulajdonságaihoz. A természetes keményítőhöz képest a dikeményítő-foszfátnak kevesebb időre van szüksége ahhoz, hogy megkösse a vizet, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés). Az így képződő keményítőcsiriz magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és mechanikus behatás (pl. keverés) ellenére is […]
E 1413 – Foszforilezett dikeményítő-foszfát
Egyéb elnevezések módosított keményítő Leírás A foszforilezett dikeményítő-foszfát a dikeményítő-foszfát (E 1412) származéka. Keményítőláncai egyrészt foszfátokkal észterezettek, másrészt a foszfátcsoportokon keresztül egymással is keresztkötésben vannak. Egyesíti a monokeményítő- és a dikeményítő-foszfát tulajdonságait (lásd E 1410). Előállítás A foszforilezett dikeményítő-foszfátot kémiai reakcióval dikeményítő-foszfátból (E 1412) és foszfor-oxikloridból nyerik. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges . Használat A […]
E 1404 – Oxidált keményítő
Leírás Az oxidált keményítő a keményítő kémiai változata. A természetes keményítővel ellentétben az oxidált keményítő már alacsony hőmérsékleten megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). Kálciumionokkal szemben érzékeny, ezért tejkészítményeknél az oxidált keményítő nem alkalmazható. Az oxidált keményítő a keverékek komponenseit stabil, egyenletes eloszlásban tartja, és a már megkötött vizet csak nehezen engedi ki. […]
E 1410 – Monokeményítő-foszfát
Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A monokeményítő-foszfát elnevezés foszfátcsoportokkal észterezett keményítőláncokat takar. Ahhoz, hogy a monokeményítő-foszfát vizet kössön meg, és sűrű masszát képezzen (csirizesítés), magasabb hőmérsékletre van szükség, mint a természetes keményítő esetében. Az így képződő keményítőcsiriz sűrű és áttetsző. Mivel a már megkötött vizet nehezen engedi ki, a monokeményítő-foszfát fagyasztáskor és felengedéskor is […]