E 410 – Szentjánoskenyérmag-liszt
Egyéb elnevezések LBG Leírás A szentjánoskenyérfa magjának endospermiumnak nevezett része főképp hosszú szénláncú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek jellegzetes módon mannózból és galaktózból állnak. Ennek a résznek az őrleménye a szentjánoskenyérmag-liszt. Hosszú láncú szénhidrogénjei nagyon nagy mennyiségű vizet tudnak felvenni. Míg a szentjánoskenyérmag-liszt forró vízben tökéletesen oldódik, hideg vízben megnyilvánul hatalmas duzzadóképessége. Már kis mennyiségű E 410 […]
E 380 – Triammónium-citrát
Egyéb elnevezések citromsavsó, ammónium-citrát Leírás A triammónium-citrátok a citromsav (E 330) sói, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsav-ciklus) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az ammónium-citrátokat a pektin zselésedésének szebályozására használják. Előállítás A triammónium-citrátokat citromsavból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges. Használat A triammónium-citrátok […]
E 340 – Kálium-foszfát
Egyéb elnevezések Foszfátok Leírás A kálium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy hány káliumatom van kötésben a molekulán, három változatát különböztetik meg: monokálium-foszfát (E 340 i), dikálium-foszfát (E 340 ii) és trikálium-foszfát (E 340 ii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A kálium-foszfátok […]
E 331 – Nátrium-citrát
Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A nátrium-citrát a citromsav (E 330) nátriumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges mononátrium-citrát (E 331 i), dinátrium-citrát (E 331 ii) és trinátrium-citrát (E 331 iii) előállítása is, amelyek különböző savanyítóhatással rendelkeznek. A nátrium-citrátot […]
E 332 – Kálium-citrát
Egyéb elnevezések Citromsavsó Leírás A kálium-citrát a citromsav (E 330) káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból előállítható monokálium-citrát (E 332 i) és trikálium-citrát (E 332 ii) is, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának […]
E 333 – Kálcium-citrát
Leírás A kálcium-citrát a citromsav (E 330) kálciumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges monokálcium-citrát (E 333 i), dikálcium-citrát (E 333 ii) és trikálcium-citrát (E 333 iii) előállítása, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálcium-citrátok nem vízoldhatóak. Mivel […]
E 322 – Lecitin
Leírás A lecitin mint természetes zsírszerű anyag az úgynevezett foszfolipidek csoportjába tartozik. Poláros-apoláros felépítése miatt a sejtfal fontos építőeleme. Különösen a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj gazdag lecitinekben. Ezek az anyagok befolyásolják többek között a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, valamint az epe alkotóelemeként részt vesznek a zsírok emésztésében is. Számos élelmiszer, köztük […]
E 330 – Citromsav
Leírás Az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként a citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle. Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, emellett azonban számos egyéb területen is alkalmazzák: mivel képes a nehézfémek megkötésére, antioxidánsként megőrzi számos élelmiszer zsírszín-, aroma- és vitamintartalmát. A tej és a tejszín sterilezésénél, valamint […]
E 315 – Izo-aszkorbinsav
Egyéb elnevezések D-aszkorbinsav, eritroaszkorbinsav Leírás Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata. A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik. Az aszkobinsavhoz hasonlóan azonban az izo-aszkorbinsav is rendelkezik az oxigén hatására fellépő szín- és […]
E 316 – Nátrium-izo-aszkorbát
Leírás A nátrium-izo-aszkorbát a természetben nem létező aszkorbinsav változat, az izo-aszkorbinsav (E 315) sója. Előállítás A nátrium-izo-aszkorbátot többlépcsős kémiai reakcióval izo-aszkorbinsavból állítják elő. Használat A nátrium-izo-aszkorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az izo-aszkorbinsavra (E 315). Biztonság A nátrium-izo-aszkorbát veszélytelennek számít. Az nátrium-izo-aszkorbát konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnaI, annak felszívódását akadályozhatja. Az állatkísérletekben a […]