fbpx

Stabilizátor

E 444 – Szaharóz-acetát-izobutirát

Leírás Szaharóz-acetát-izobutirátnak a szaharóz (kristálycukor) különféle észterkötésű vegyületeinek keverékét nevezik. Kémiai felépítése alapján alkalmas arra, hogy az olajtartalmú fázisok sűrűségét a víztartalmú fázisok sűrűségéhez igazítsa. Ezen kívül az illóolajoknak is jó oldószere, ezért az E 444 nagyon alkalmas arra, hogy az aromákat, a színezékeket és a kívánatos lebegőanyagok eloszlását a folyadékokban stabilan tartsa. Előállítás A […]

E 445 – Glicerinészter természetes gyantából

Leírás Ez az adalákanyag a glicerinnek a mocsári fenyő gyantasavával alkotott észtere. Zsírban oldódik; sűrűsége nagyobb, mint a vízé. Ha az aromákat ezzel a glicerinészterrel keverik, elrendeződésük a folyadékokban stabil marad. A glicerinészter segítségével meggátolható az italban alkalmazott zavarosító anyag leülepedése is. Előállítás A glicerinésztert kémiai reakcióval, glicerinből és a mocsári fenyő (Pinus palustris) gyantájából […]

E 450 – Difoszfátok

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A difoszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy milyen és mennyi alkálifémion van jelen a molekulában, a következő változatokat különböztetik meg: dinátrium-difoszfát E 450 i), trinátrium-difoszfát E 450 ii), tetranátrium-difoszfát E 450 iii), tetrakálium-difoszfát E 450 v), dikálcium-difoszfát E 450 vi), kálciumdihidrogén-difoszfát E 450 vii). Technológiai tulajdonságaik alapján ezeket […]

E 432 – Poliszorbát 20

Egyéb elnevezések polioxietilén(20)-szorbitán-zsírsavészter, polioxietilén(20)-szorbitán-monolaurát Leírás A poliszorbát 20 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai […]

E 433 – Poliszorbát 80

Egyéb elnevezések plioxietilén(20)-szorbitán-monooleát Leírás A poliszorbát 80 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 434 – Poliszorbát 40

Egyéb elnevezések polioxietilén(20)-szorbitán-monopalmitát Leírás A poliszorbát 40 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 435 – Poliszorbát 60

Egyéb elnevezések polioxietilén(20)-szorbitán-monosztearát Leírás A poliszorbát 60 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 416 – Karayagumi

Egyéb elnevezések karagumi Leírás A karayagumi az Indiában honos Sterculia növényi nedve. Hosszú, elágazó láncú szénhidrátokból áll, amelyek két egyszerű cukor és organikus savak sajátos összekapcsolódásából állnak. A karayagumit gyakran alkalmazzák a drága tragant (E 413) helyett. Kitűnő duzzadóképességének köszönhetően a traganthoz hasonlóan a karayagumi is sűrű masszává alakítja a folyadékokat; a karayagumi azonban savakkal szemben […]

E 414 – Gumiarábikum

Leírás Gumiarábikumnak egyes, Afrikában honos akácfajták gyantás nedvét nevezik. Hosszú láncú, sűrűn elágazó szénhidrátokból áll, amelyeket jellemzően egyszerű cukrok építenek fel. A gumiarábikum vízben jól oldódik, és enyhén sűrű folyadékot képez, amely keverés vagy rázás hatására átmenetileg teljesen folyékonnyá válik. Más sűrítőanyagokhoz képest gyenge állománymódosító képességénél fontosabb a gumiarábikum stabilizáló hatása. Mindenek előtt a zsír-víz […]

E 405 – Propilén-glikol-alginát

Egyéb elnevezések algin Leírás A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát. Előállítás A propilénglikol-alginátot az alginsav észterezésével állítják elő. Használat A propilén-glikol-alginát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között: • Sör (max. 100 mg/l) • Vízalapú jégkrém (max. 3 g/kg) • […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás