fbpx

Stabilizátor

E 469 – Enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz

Leírás Az enzimesen hidrolizált nátrium-karboxi-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka, amelynek molekulaszerkezetét enzimek segítségével oly mértékig megváltoztatják, hogy sűrítő hatását csak gyengén tudja kifejteni. A módosítatlan nátrium-karboxi-metil-cellulózzal (E 466) ellentétben az E 469 nem képes habok képzésére és stabilizálására. Töltőanyagként csökkentett energiatartalmú élelmiszerekhez használják, mert segítségével kevesebb zsír alkalmazása mellett azonos állomány és teltség érhető […]

E 465 – Metil-etil-cellulóz

Egyéb elnevezések etilmetilcellulóz Leírás Kémiailag a cellulózéterekhez tartozó metil-etil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik. Mivel az alkohollal szemben nem érzékeny, a metil-etilcellulóz alkoholos italok sűrítésére is alkalmas. Előállítás A metil-etil-cellulózt kémiai […]

E 451 – Trifoszfátok

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A trifoszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy milyen és mennyi alkálifémion van jelen a molekulában, a következő változatokat különböztetik meg: pentanátrium-trifoszfátok E 451 i) és pentakálium-trifoszfátok E 450 ii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A trifoszfátok fehérjeoldó […]

E 452 – Polifoszfátok

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A polifoszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy milyen és mennyi alkálifémion van jelen a molekulában, a következő változatokat különböztetik meg: nátrium-polifoszfát E 452 i), kálium-polifoszfát E 452 ii), nátrium-kálcium-polifoszfát E 452 iii), kálcium-polifoszfát E 452 iv). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák […]

E 460 – Cellulóz

Leírás A cellulóz az elfásodott növényi sejtek legfontosabb vázanyaga. Mivel szinte minden növényi sejtnek az alkotóeleme, a liszteknek is összetevője. A növényi sejtekből elválasztott, módosítatlan cellulóz (E 460 ii) mellett a mikrokristályos cellulóz (E 460 i) is engedélyezett élelmiszeradalék. Egyik sem oldódik sem vízben, sem pedig alkoholban, de egyenletesen eloszlathatók a folyadékokban, és bizonyos szerkezetet […]

E 461 – Metil-cellulóz

Leírás A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Előállítás A metil-cellulózt kémiai reakcióval természetes cellulózból (E 460) nyerik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.   Használat A metil-cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól […]

E 463 – Hidroxipropil-cellulóz

Leírás A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó hidroxipropil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik. Előállítás A hidroxipropil-cellulózt kémiai reakcióval természetes cellulózból (E 460) nyerik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A hidroxipropil-cellulóz az […]

E 464 – Hidroxipropil-metil-cellulóz

Leírás A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó hidroxipropil-metil-cellulóz a cellulóz (E 460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Kémiai felépítésének köszönhetően emulgáló és stabilizáló hatással is rendelkezik. Előállítás A hidroxipropil-metil-cellulózt kémiai reakcióval természetes cellulózból (E 460) nyerik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges. Használat A hidroxipropil-metil-cellulóz az […]

E 436 – Poliszorbát 65

Egyéb elnevezések polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát Leírás A poliszorbát 65 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek. Előállítás A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 440 – Pektin

Leírás A pektin (E 440 i) a szárazföldi növények sejtfalának egyik fontos tartóeleme. Élelmiszeradalékként elsősorban azt a tulajdonságát használják, hogy a folyadékokat zselészerűvé tudja változtatni. Hosszú szénhidrátláncához, amely főként galakturonsav-egységekből áll, különböző helyeken észterkötéssel metanol kapcsolódik. A kapcsolódó metanolmolekulák számától függően megkülönböztetik az alacsony illetve a magas észterezettségű pektint. Ha a pektin további nitrogéncsoportokat (amidcsoportokat) tartalmaz, amidált […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás