fbpx

Stabilizátor

E 522 – Alumínium-kálium-szulfát

Leírás Az alumínium-kálium-szulfát a kénsav (E 513) és a kálium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-kálium-szulfátokat kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-kálium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]

E 523 – Alumínium-ammónium-szulfát

Leírás Az alumínium-ammónium-szulfát a kénsav (E 513) és az ammónium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-ammónium-szulfátot kénsav segítségével, kémiai úton alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-ammónium-szulfát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az alumínium-szulfátra (E 520). Biztonság Az alumínium-szulfátok élelmiszer-adalékanyagként használva veszélytelennek számítanak. Az alumíniumot a szervezet csak csekély mértékben […]

E 520 – Alumínium-szulfát

Leírás A kénsav (E 513) alumíniumsója fehérjékkel és más szerves anyagokkal erős kötéseket hoz létre, ezért bizonyos anyagok célzott elválasztásához (kicsapásához) használják. Ivóvíz-kezelés során például segítségével eltávolítható a szennyeződés és más nemkívánatos lebegő részecske. Az alumínium-szulfátok a gyümölcsök és zöldségek sejtfalában található pektinnel (E 440) vízben oldhatatlan kötést hoznak létre, így az alumíniumkötések a zöldség- […]

E 521 – Alumínium-nátrium-szulfát

Leírás Az alumínium-nátrium-szulfát a kénsav (E 513) és a nátrium alumíniumsója. Az alumínium-szulfáttal (E 520) megegyező módon alkalmazzák. Előállítás Az alumínium-nátrium-szulfátot kénsav segítségével kémiai úton, alumíniumtartalmú anyagokból nyerik. Használat Az alumínium-nátrium-szulfát kizárólag a következő élelmiszerekhez használható (a megengedett legmagasabb adagolási szint az alumíniumra vonatkozik): • Tojásfehérje (max. 30 mg/kg) • Fényezett, kandírozott vagy kristályos mázzal […]

E 512 – Ón-II-klorid

Leírás Az ón-II-klorid a sósav (E 507) ónsója. A fehér, kristályos vegyületnek erős redukáló hatása van. Előállítás Az ón-II-kloridot kémiai reakcióval nyerik. Használat Az ón-II-klorid kizárólag az üveges ill. dobozos spárgakonzervben engedélyezett. A meghatározott legmagasabb adagolási mennyiség 25 mg/kg, amely a végtermékben levő ón mennyiségére vonatkozik. Biztonság Az ón-II-klorid élelmiszer-adalékanyagként veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva […]

E 509 – Kálcium-klorid

Leírás A kálcium-klorid a sósav (E 507) kálciumsója. A kloridok az emberi szervezet számára létfontosságúak, többek között az idegek és az izmok működéséhez elengedhetetlenek. Az élelmiszerekben a kálcium-klorid a fehérjékkel erős kötéseket alakít ki, ami főként a sajtgyártásban játszik fontos szerepet. Ezenkívül a pektin (E 440) vagy az alginátok (E 400) zselésedési folyamata is szabályozható […]

E 479 b – Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak digliceridjeivel reagáltatva

Egyéb elnevezések TOSOM-emulgátor Leírás A zsírsavak mono- és digliceridjeivel (E 471) átalakított, hőkezeléssel oxidált szójaolaj különféle kötéseket tartalmaz, és erős emulgálóhatással rendelkezik. Hőkezeléssel oxidált olaj keletkezik hevítéskor a sütőzsírokban is. Előállítás A szójaolajat forró levegővel (200 °C) kezelik, amelynek hatására a szója zsírsavjai kémiailag átalakulnak. Ezt a termooxidált szójaolajat észterezik a zsírsavak mono- és digliceridjeivel. Állati zsírokból […]

E 475 – Zsírsavak poliglicerin észterei

Leírás A zsírsavak polimerizált glicerinnel alkotott észterei magas hőmérsékleten is stabilak. Kémiai szerkezete alkalmassá teszi ‘olaj a vízben’ és ‘víz az olajban’ emulziók képzésére is. Ezenkívül a levegővel felvert habokat stabilizálja, és meggátolja a forró olajok spriccelését. Előállítás A poliglicerin észter többlépcsős kémiai reakcióban glicerinből és zsírsavakból képződik. Állati zsírokból is előállítható, de általában növényi […]

E 470 a – Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói

Leírás A telített zsírsavak nátrium- kálium- és kálciumsói a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók. A nátrium- és káliumsók nagyon alkalmasak zsíroldható anyagoknak apró cseppek formájában vízzel való elegyítésére. A kálciumsó emulgálóhatása ezzel szemben arra használható, hogy az apró vízcseppeket az olajokban oszlassa szét. A zsírsavak sóit gyakran más emulgátorok hatásának erősítése céljából […]

E 472 b – Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsavészterei

Egyéb elnevezések laktogliceridek Leírás A molekula zsírsavak mono- és digliceridjeinek (E 471) tejsavval történő észterezésével keletkezik. Gyenge emulgáló hatással rendelkezik. Alkalmas arra, hogy a levegőt az élelmiszerekben tartsa, és befolyásolja a pórusképződést és a péksütemények térfogatát. Mivel molekulája nem túlságosan stabil, általában már az élelmiszerekben monogliceridekre és tejsavra bomlik. Előállítás A mono- és digliceridek tejsavészterét […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás