fbpx

Stabilizátor

E 964 – Poligulcit szirup

Leírás A kristálycukor édesítőerejéhez képest csak 10-60%-os édességgel rendelkezik.  Körülbelül 50% maltitot, és 20% szorbitot tartalmaz. Hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. Cukor helyettesítésére használják.   Előállítás Főleg maltitot és szorbitot, valamint kisebb mennyiségben hidrogénezett oligo- és poliszacharidokat és maltrotritolt tartalmazó keverék. A glükózt, maltózt és glükózláncokat tartalmazó keményítőszármazékok […]

E 1452 – Keményítő-aluminium-oktenil-szukcinát

Leírás A keményítő-aluminium-oktenil-szukcinát használata lehetővé teszi, hogy a különféle nehezen kezelhető (összetapadó, nedvszívó stb) anyagok pontos kezelése, adagolása lehetővé váljon.   Előállítás A keményítő-alumíniumm-oktenil-szukcinátot keményítőből,  oktenil-borostyánkősavanhidrid és alumínium-szulfáttal kémiai reakciójával állítják elő. | Használat Az csak étrend-kiegészítő kapszulákhoz, bizonyos vitaminok hordozójaként használható  (max. 35 g/kg). Kozmetikumokban is alkalmazzák. Biztonság A rendelkezésre álló adatok alapján a keményítő-aluminium-oktenil-szukcinát  […]

E 462 – Etil-cellulóz

Egyéb elnevezések Cellulóz-etil-éter Leírás A kémiailag a cellulózéterekhez tartozó etilcellulóz a cellulóz (E-460) származéka. A cellulózzal ellentétben vízben jól oldódik. A folyadékoknak sűrű állományt kölcsönöz, melegítéskor erős zselét képez. Előállítás Az etil-cellulózt fa pép, vagy gyapot lúgos kezelésével, éterezetésével állítják elő. Használat Az  etilcellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Ez alól […]

E 427- Kassziagumi

Leírás A kassziagumi a Cassia tora és Cassia obtusifoli (Leguminosae) magvak tisztított őrleménye. Elsősorban nagy molekulatömegű, poliszacharidok (mannózok galaktózok) alkotják. Előállítás A Kasszia a magvakat hántolják és hőkezeléssel csírátlanítják, majd megőrlik és átszitálják. Az őrölt magot propán-2-olos extrakcióval tovább tisztítják. Használat A kassziagumi meghatározott élelmiszerekben használható az előírt maximális adagolási szintek betartásával. A leginkább a […]

E 426 – Szója hemicellulóz

Leírás A hemicellulózok a növényi sejtfal – pektintől és cellulóztól eltérő – lúgban oldható poliszaharidjai.  A szója hemicellulóz a szójabab sejtfal merevítésében játszik fontos szerepet. Előállítás A szója hemicellulózt szójarostból állítják elő, ami pedig a szójaolaj, illetve szójafehérje gyártás mellékterméke. A szójarost nagyobbrészt nemcellulóz , kisebb részt pedig cellulóz molekulákból áll. A szójarostból forró vízzel […]

E 999 – Quillaja kivonat

Leírás A quillaja kivonat a Kínában, Bolíviában, Chilében és Peruban honos ún. szappankéregfa (Quillaja saponaria) kérgében termelődik. A kivonat számos másodlagos növényi anyag mellett szaponinokat is tartalmaz. Ezek a keserű ízű vegyületek, amelyek a szójában és más hüvelyesekben is megtalálhatók, könnyen habot képeznek. Emellett a quillaja kivonatot íze miatt italok aromatizálására is használják. Előállítás A […]

E 1440 – (Hidroxipropil) keményítő

Egyéb elnevezések kémiailag módosított keményítő Leírás A (hidroxipropil) keményítő a természetes keményítő kémiai változata. A természeteshez hasonlóan az éterekhez tartozó, kémiailag módosított keményítő is megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A világos (hidroxipropil) keményítő azonban savak jelenlétében is stabil; alacsony és igen magas hőmérsékleten is tartósan megköti a vizet. Ezért a (hidroxipropil) keményítő […]

E 927 b – Karbamid

Egyéb elnevezések szénsav-diamid Leírás A karbamid nitrogéntartalmú anyag, az emberi fehérjeanyagcsere egyik végterméke. Az elfogyasztott fehérje mennyiségétől függően egy felnőtt naponta 10-30g karbamidot választ ki. Színtelen és szagtalan kristályai enyhén sós ízűek, és hűvös ízérzetet okoznak. Az élelmiszeriparban a karbamidot a rágógumi ízének lekerekítésére és rágási tulajdonságainak javítására alkalmazzák. Előállítás A karbamidot többlépcsős kémiai reakcióban […]

E 576 – Nátrium-glükonát

Leírás A nátrium-glükonát a glükonsav (E 574) nátriumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő Használat A nátrium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

E 577 – Kálium-glükonát

Leírás A kálium-glükonát a glükonsav (E 574) káliumsója. Kálcium- és vasionokkal erős komplexet képez, ezért segíti az antioxidánsok, valamint a zselésítő- és sűrítőanyagok működését. Előállítás A glükonátokat kémiai reakcióval glükonsavból állítják elő. Használat A kálium-glükonát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a glükonsavra (E 574). Mivel ezt a könnyen oldható molekulát a szervezet is jól […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok