fbpx

Savanyúságot szabályozó adalékanyag

E 354 – Kálcium-tartarát

Leírás A kálcium-tartarát a borkősav (E 334) kálciumsója. A tartarátok a vas- és nehézfém-ionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálcium-tartarátból lassan szabadulnak fel a kálciumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat   A kálcium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak […]

E 355 – Adipinsav

Egyéb elnevezések Hexandisav, butándikarbonsav Leírás Az adipinsavat a természetben a répacukorlé és a melasz tartalmazza. Zsír avasodásakor is keletkezik. Lágy savanyú-sós íze hosszan érezhető, ezért szívesen alkalmazzák bevonatokban, például gyümölcsös rágógumik esetében. Az adipinsav nem köti meg a levegő páráját, ezért különösen alakalmas hosszú eltarthatóságú porélelmiszerekbe. Segíti a zselésítő anyagok hatását is. Előállítás Az adipinsavat […]

E 356 – Nátrium-adipát

Egyéb elnevezések adipinsavsó Leírás A nátrium-adipát az adipinsav (E 355) nátriumsója. Előállítás A nátrium-adipátot adipinsavból állítják elő. Használat A nátrium-adipát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az adipinsavra (E 355). Az adipátok gyakorlati jelentősége csekély. Biztonság Az adipátok veszélytelennek számítanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI) 5 mg/kg csoport ADI: az adipinsavra, kálium-, nátrium- és kalciumsóira […]

E 343 – Magnézium-foszfát

Egyéb elnevezések foszfátok Leírás A magnézium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy hány magnéziumatom van kötésben a molekulán, három változatot különböztetnek meg: monomagnézium-foszfát (E 334 i), dimagnézium-foszfát (E 334 ii) és trimagnézium-foszfát (E 334 iii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A poralakú […]

E 350 – Nátrium-malát

Leírás A nátrium-malát az almasav (E 296) nátriumsója. Az almasavhoz hasonlóan a malátok minden élő sejtben megtalálhatóak. Előállítás A nátrium-malátot kémiai reakcióval almasavból állítják elő. Használat A nátrium-malát az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak. Az E 350 főként […]

E 335 – Nátrium-tartarát

Leírás A nátrium-tartarátok a borkősav (E 334) nátriumsói. Élelmiszeradalékként a mono-nátrium-tartarátot (E 335i) és di-nátrium-tartarátot (E 335ii) használják. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat A nátrium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a borkősavra (E 334). A nátrium-tartarát konyhasó helyettesítésére is […]

E 336 – Kálium-tartarát

Leírás A kálium-tartarátok a borkősav (E 334) káliumsói. Élelmiszeradalékként a monokálium-tartarát (E 336 i, borkő) és a dikálium-tartarát (E 336 ii) alkalmazható. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás […]

E 337 – Nátrium-kálium-tartarát

Egyéb elnevezések Rochelle-só, Seignette-só Leírás A nátrium-kálium-tartarátok a borkősav (E 334) sói. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A nátrium-kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége. Előállítás A tartarátokat borkősavból állítják elő. Használat A nátrium-kálium-tartarát használatára ugyanazok […]

E 338 – Foszforsav

Egyéb elnevezések foszfát Leírás A foszforsav és sói (a foszfátok) a természetben igen elterjedtek. Ezek az élethez elengedhetetlen foszfor forrásai. Az emberi szervezetben a foszfátok mennyisége több kilogramm; fontos szerepet játszanak a csontok, a fogak és az örökítőanyag felépítésében, valamint az energiatermelő anyagcserében. A foszforsav tisztán savanyú ízű és erős komplexképző hatású. A foszfátokkal ellentétben, […]

E 340 – Kálium-foszfát

Egyéb elnevezések Foszfátok Leírás A kálium-foszfátok a foszforsav (E 338) származékai. Attól függően, hogy hány káliumatom van kötésben a molekulán, három változatát különböztetik meg: monokálium-foszfát (E 340 i), dikálium-foszfát (E 340 ii) és trikálium-foszfát (E 340 ii). Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A kálium-foszfátok […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás