fbpx

Savanyúságot szabályozó adalékanyag

E 260 – Ecetsav

Leírás Az ecetsav a legfontosabb, természetben is előforduló sav. Az úgynevezett étkezési savak közül ez rendelkezik a legerősebb csíragátló hatással: az ecetsav annyira lecsökkenti az élelmiszer savfokát, hogy ezzel meggátolja az élesztők és a baktériumok növekedését. Mivel azonban nem hat minden baktériumra és a penészeket sem gátolja, gyakran más tartósítószerekkel, illetve olyan fizikai tartósító eljárásokkal […]

E 261 – Kálium-acetát

Leírás A kálium-acetát az ecetsav (E 260) káliumsója. Az acetátokat elsősorban savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák, mivel lágyítják a túl erősen savanyú ízhatást. Az élelmiszeriparban az acetátok gondoskodnak a kocsonyák, az ömlesztősók és a húsaprításhoz szükséges segédanyagok (kuttersegédanyagok) megfelelő savfokáról (pH-érték). Előállítás A kálium-acetátot kémiai reakcióval ecetsavból nyerik. Használat A kálium-acetát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak […]

E 262 – Nátrium-acetát

Leírás A nátrium-acetát (E 262 i) és a nátrium-diacetát (E 262 ii) az ecetsav (E 260) nátriumsói. Az acetátokat elsősorban savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák, mivel lágyítják a túl erősen savanyú ízhatást. Az élelmiszeriparban az acetátok gondoskodnak a kocsonyák, az ömlesztősók és a húsaprításhoz szükséges segédanyagok (kuttersegédanyagok) megfelelő savfokáról (pH-érték). A nátrium-acetátoknak a kenyérben és péksüteményekben […]

E 170 – Kálcium-karbonát

Leírás A kálcium-karbonát a természetben széleskörben megtalálható, a köznyelvben vízkőként vagy krétaként ismert. Vízben és zsírban oldhatatlan, színtartó és hőálló, savakra azonban érzékeny. A magas tisztaságú kálcium-karbonátot az élelmiszer-előállításban különféle célokra használják fel: színezékként számos élelmiszert fehérre színez; bor és must készítésekor savanyúságot szabályozó anyagként használják; csomósodásgátlóként pedig a reszelt sajt összetapadását akadályozza meg.  Előállítás […]

E 357 – Kálium-adipát

Leírás A kálium-adipát az adipinsav (E 355) káliumsója. Előállítás A kálium-adipátot adipinsavból állítják elő. Használat A kálium-adipát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az adipinsavra (E 355). Az adipátok gyakorlati jelentősége csekély. Biztonság Az adipátok veszélytelennek számítanak. Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI) 5 mg/kg csoport ADI: az adipinsavra, kálium-, nátrium- és kalciumsóira Lásd még E […]

E 363 – Borostyánkősav

Leírás A borostyánkősav a szervezet energia-anyagcseréjének (citromsavkör) egyik köztes anyaga, minden élő sejt alkotóeleme. Az emberi szervezet naponta kb 1 kilogrammot alakít át belőle. A borostyánkősav íze enyhén savanyú, kissé sós jelleggel. Fehér kristályai alig vesznek fel vizet, és nagyon nehezen oldódik, ezért a borostyánkősav különösen jól alkalmazható porformájú termékekhez. Előállítás A borostyánkősavat kémiai reakcióval […]

E 380 – Triammónium-citrát

Egyéb elnevezések citromsavsó, ammónium-citrát Leírás A triammónium-citrátok a citromsav (E 330) sói, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsav-ciklus) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az ammónium-citrátokat a pektin zselésedésének szebályozására használják. Előállítás A triammónium-citrátokat citromsavból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges. Használat A triammónium-citrátok […]

E 351 – Kálium-malát

Leírás A kálium-malát az almasav (E 296) káliumsója. Az almasavhoz hasonlóan minden élő sejt alkotórésze. Előállítás A kálium-malátot kémiai reakcióval almasavból állítják elő Használat A kálium-malát mennyiségi korlátozás nélkül az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak. Az E 351 egyebek […]

E 352 – Kálcium-malát

Leírás A kálcium-malát az almasav (E 296) kálciumsója. Az almasavhoz hasonlóan minden élő sejt alkotórésze. Mint élelmiszeradaléknak két változata alkalmazható: kálcium-malát (E 352 i) és kálcium-hidrogén-malát (E 352 ii). A kálcium-malátnak a gyakorlatban csekély a jelentősége. Előállítás A kálcium-malátot kémiai reakcióval almasavból állítják elő. Használat A kálcium-malát mennyiségi korlátozás nélkül az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. […]

E 353 – Metaborkősav

Leírás A metaborkősav a borkősav (E 334) származéka. Az élelmiszerekben a metaborkősav az idő múlásával borkősavvá alakul vissza. Előállítás A metaborkősavat természetes eredetű borkősavból erős hevítés útján nyerik. Az eljárás során képződött, megdermedt olvadékot megőrlik. Használat Metaborkősav csak a teljes mértékben szőlőkoncentrátumból előállított úgynevezett „made wine“-hoz használható. Az érvényes mennyiségi korlátozás 100 mg/kg. Biztonság A […]

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok